Olympisch kampioene Rissveds te sterk voor Terpstra in Lenzerheide

Sport
11 August 2019 — Jan Geys

Anne Terpstra heeft er alles aan gedaan om na Vallnord ook de wereldbeker in Lenzerheide naar haar hand te zetten. Eén iemand was echter te sterk voor Terpstra, Jenny Rissveds! En niemand die haar dit succes zal misgunnen na de twee voorbije donkere jaren waardoor de Zweedse zich een weg heeft moeten banen. 

Wat een spannende wedstrijd kregen we weer te zien in Lenzerheide. Thuisrijdster en topfavoriete Jolanda Neff leek wel vleugeltjes te hebben in het begin van de wedstrijd. Waar anderen moeite hebben met de vele wortels, lijkt Neff onstopbaar. Toch komt er weer een groepje samen van op een bepaald moment zelfs acht rensters, met daarbij ook Anne Terpstra en Anne Tauber.

Van die acht steken er vier bovenuit: Jolanda Neff, Anne Terpstra, Pauline Ferrand-Prévot en Jenny Rissveds. Anne Tauber zijn we ondertussen al kwijt met een gebroken zadelpen, terwijl de Canadese Catharine Pendrel toch weer de aansluiting kan maken bij het viertal. De drievoudige eindwinnares van de wereldbeker lijkt net op tijd in vorm voor de wereldkampioenschappen die later deze maand in haar Canada worden gehouden.

In de tweede en derde ronde moet Anne Terpstra telkens een klein gaatje laten op de langste beklimming van het parkoers om daarna van de technische stroken gebruik te maken om opnieuw aan te sluiten. Nog altijd in de derde ronde (van de vijf af te leggen rondes) werkt Terpstra zich plots helemaal naar voren om het tempo op te drijven.

Het eerste slachtoffer van die actie is … Jolanda Neff. De Zwitserse zal er ook dit jaar niet in slagen om haar thuiswedstrijd zegevierend af te sluiten, iets wat haar tot hiertoe nog nooit gelukt is. Ook Rissveds en Ferrand-Prévot moeten een klein gaatje laten telkens Terpstra aanzet.

Rissveds klein krijgen lukt echter niet en in de laatste ronde plaatst de Zweedse een verschroeiende aanval op dat punt waar Terpstra het meeste moeite mee heeft: de lange beklimming. 14″ is het verdict boven op de top en Terpstra doet er alles aan om de kloof opnieuw te dichten. De Nederlandse komt wel tot op 8″ van Rissveds, maar de hoofdvogel is gaan vliegen.

Niemand die echter niet blij zal zijn met deze eerste grote zege van Jenny Rissveds sinds haar olympische titel in Rio 2016! Haar vorige en tot hiertoe enige wereldbekersucces behaalde Rissveds uitgerekend hier in Lenzerheide, eveneens in 2016. Daarmee is de cirkel rond. Meer over Jenny Rissveds vind je hier, waaronder onder meer het interview dat we met haar hadden net na de Olympische Spelen in Rio, haar vertrek bij Scott en haar comeback.

Anne Terpstra wordt knap tweede op 25″ van Rissveds, Pauline Ferrand-Prévot eindigt als derde. Voor Jolanda Neff zat er vandaag niet meer in dan een achtste plaats, nadat ze in de slotronde ook nog diende af te rekenen met een lekke band.

Ze moest niet enkel Sina Frei, Catharine Pendrel en Rebecca McConnell laten voorgaan, ook Kate Courtney passeerde haar nog op de valreep. Neff ziet daardoor Courtney tien puntjes dichterbij sluipen in de tussenstand om de wereldbeker. Het verschil tussen beiden bedraagt met nog één manche te gaan 73 punten (er zijn in Snowshoe nog 375 punten te verdienen).

Anne Tauber eindigde na haar lekke band net buiten de top tien, zij werd elfde. Githa Michiels werd 16de, Sophie von Berswordt (ook al na een lekke band) 22ste, Lotte Koopmans 35ste en Annemarie Worst 37ste.

Uitslag World Cup MTB Lenzerheide 2019 vrouwen:

Download (PDF, 132KB)

Tussenstand World Cup XCO 2019 vrouwen:

Download (PDF, 147KB)

De uitslag van de mannen vind je hier: www.vojomag.nl/news/world-cup-mtb-lenzerheide-mathieu-van-der-poel-kwam-zag-en-overwon