World Cup MTB Lenzerheide: Mathieu van der Poel kwam, zag en overwon!

Door Jan Geys -

  • Sport

World Cup MTB Lenzerheide: Mathieu van der Poel kwam, zag en overwon!

Mathieu van der Poel heeft wereldkampioen Nino Schurter nu ook het zwijgen opgelegd in diens thuiswedstrijd in Lenzerheide, de plaats waar Schurter vorig jaar voor de zevende keer wereldkampioen werd. Mathieu van der Poel zet zijn mountainbike nu een tijdje op stal om zich opnieuw op de weg te concentreren. De concurrentie daar is bij deze alvast gewaarschuwd.

De shorttrack van vrijdagavond liet al het beste verhopen, maar die discipline wordt toch nog altijd als het kleine broertje beschouwd van het koningsnummer van vandaag, de crosscountry. Voor de derde keer dit seizoen legde Mathieu van der Poel ook in die discipline iedereen het zwijgen op. Daarmee is hij goed op weg om de fakkel over te nemen van King Schurter! Deze laatste zal er, net zoals de rest van het peloton, alvast niet rouwig om zijn dat de Europese kampioen beslist heeft om zijn mountainbike voor de rest van het seizoen op stal te zetten (enkel voor het test event in Tokio zal MVDP hem er nog even uithalen) en zich te concentreren op de weg.

Jammer maar helaas en Mathieu van der Poel drukte onze hoop aan de finish al snel de kop in door te melden dat hij zich aan zijn plan zal houden. Daarmee ‘vergooit’ hij zijn (quasi zekere) kansen op een regenboogtrui en wereldbekerwinst in het mountainbiken. Want wie doet hem iets met de benen waarmee hij op dit moment rondrijdt?

Hoe de wedstrijd verliep

Nino Schurter lag er duidelijk op gebrand om net hier in ‘zijn’ Lenzerheide op gelijke hoogte te komen met het record van Julien Absalon. Winst in Lenzerheide zou namelijk de 33ste wereldbekerzege uit de carrière van de olympische en wereldkampioen betekenen. En dat het hem menens is, laat hij al meteen in de eerste ronde zien. Schurter legt er op de lange asfaltklim duchtig de pees op en wanneer hij even omkijkt, kleven enkel Mathieu van der Poel en Henrique Avancini nog aan zijn wiel.

Schurters landgenoot Mathias Flückiger is de enige die wat verderop nog de aansluiting kan maken, maar de wereldkampioen heeft geen medelijden met zijn landgenoot en draait in de tweede ronde op diezelfde asfaltklim opnieuw de gashendel open. MVDP gaat gezwind mee terwijl Avancini en Flückiger het lastig krijgen. Wanneer wat verderop in de materiaalzone het de beurt is aan Van der Poel om een bom te gooien, zijn Avancini en Flückiger opnieuw het kind van de rekening.

Nino Schurter is nog wel mee, maar het offensief van Van der Poel heeft de aanvalslust van de wereldkampioen wel even bekoeld. In ronde drie en vier blijft het dan ook windstil vooraan, al is dat relatief, want noch Flückiger, noch Avancini kunnen terugkeren.

Van der Poel wacht de slotronde niet af en in de vijfde en voorlaatste ronde gooit hij al zijn troeven op tafel op de lange asfaltbeklimming. Schurter heeft geen antwoord in huis op de machtsontplooiing van de nieuwe keizer in het mountainbiken en moet lijdzaam toezien hoe zijn achterstand met mondjesmaat groter wordt. De Zwitser had hier in Lenzerheide ongetwijfeld een andere afloop in gedachten, maar hij kan zich misschien troosten met het feit dat de vijfde ronde de snelste van de dag was. Mathieu van der Poel reed dat rondje aan een waanzinnig gemiddelde van 23,56 km/u!

Mathieu van der Poel wint uiteindelijk met een klein half minuutje voorsprong op Schurter; samen met Nove Mesto en Val di Sole zijn derde wereldbekersucces van dit seizoen. Na Van der Poel en Schurter is het de Zwitser Mathias Flückiger die als derde eindigt. De sprint voor de vierde plaats is er eentje tussen twee nationale kampioenen. De Fransman Victor Koretzky is daarin net iets sneller dan de Italiaan Gerhard Kerschbaumer.

Kevin Panhuyzen en Nederlands kampioen Milan Vader eindigen wiel in wiel op de plaatsen 19 en 20. Belgisch kampioen Jens Schuermans wordt in Lenzerheide pas 47ste, Erik Groen 69ste, Erno McCrae 73ste en Jochen De Vocht 106de.

In de tussenstand om de wereldbeker telt Nino Schurter nu nog 21 punten voorsprong op Mathieu van der Poel. Als je weet dat MVDP bij winst in Snowshoe 50 punten zou goedmaken op Schurter (indien deze laatste als tweede zou eindigen), begrijp je ons beter wanneer we zeggen dat hij een bijna zekere eindwinst in de wereldbeker mountainbike te grabbel gooit. Hopelijk bewijst MVDP eind september in Yorkshire zijn gelijk door er zich naar de wereldtitel op de weg te rijden …

Ook bij de vrouwen kregen we eerder vandaag een beklijvende wedstrijd te zien, meer daarover hier: www.vojomag.nl/news/olympisch-kampioene-rissveds-te-sterk-voor-terpstra-in-lenzerheide

Uitslag World Cup MTB Lenzerheide 2019 mannen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2019/08/lenz_xco_me_results_y.pdf”]

Tussenstand World Cup XCO 2019 mannen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2019/08/lenz_xco_me_standings.pdf”]

DoorJan Geys