Ondrej Cink keert terug naar het mountainbiken

Door Jan Geys -

  • Sport

Ondrej Cink keert terug naar het mountainbiken

Nog meer goed nieuws in MTB-land, want ook de Tsjech Ondrej Cink keert na een jaartje afwezigheid terug naar het mountainbiken, de sport waarin hij op weg was naar de wereldtop tot hij eind 2016 besliste om de sprong naar de weg te wagen.

Laat ons even jullie geheugen opfrissen: Cink maakte in 2016 deel uit van het Multivan-Merida team, maar moest, toen aan het eind van het seizoen de stekker uit het succesvolste team uit de MTB-geschiedenis (met onder meer Gunn-Rita Dahle, Ralph Näff en José-Antonio Hermida) werd getrokken, op zoek naar een nieuwe werkgever. Bahrain-Merida bood een uitweg en Cink kondigde dan ook zijn overstap naar de weg aan. Het zag ernaar uit dat de MTB-wereld zijn zoveelste talent zag verdwijnen door de lokroep van de roem op de weg. Cink won in het verleden zowel bij de wereldkampioenschappen als bij de Europese kampioenschappen XC een bronzen medaille en het voorbije seizoen kon je hem onder meer aan het werk zien op de wegen van de Tour de France, waar hij wegens kniepijn opgaf in de 19de etappe.

Halverwege het wegseizoen begon het echter al te knagen bij de 26-jarige Tsjech. “Telkens ik naar de beelden van de World Cup keek, vloekte ik waarom ik er zelf niet bij was. De weg is mooi, maar niets voor mij,” gaf Cink nog mee in de mededeling waarom hij terugkeerde naar het mountainbiken, ondanks dat hij bij Bahrain -Merida mocht blijven.

Terugkeren is één, een team vinden is twee. Vermits de budgetten van de meeste teams al afgerond waren, was het niet makkelijk om een team te vinden, ondanks dat er voldoende interesse was. Uiteindelijk vond Cink onderdak bij het Spaanse Mondraker-Primaflor, waar hij ploegmaat wordt van de Spanjaard Carlos Coloma en de Argentijn Catriel Soto. En als we de geruchten mogen geloven dan zou ook het Australische MTB-koppel Daniel McConnell en Rebecca Henderson in 2018 deel uitmaken van het team, een team dat dankzij bandenfabrikant Mitas ook een nieuwe sponsor aan boord heeft gehaald.

De MTB-wereld kan alleen maar blij zijn met de terugkeer van Ondrej Cink, nadat eerder ook Julien Absalon en Julie Bresset al met groot nieuws kwamen. Het kan het World Cup-seizoen alleen maar spannender maken en hopelijk zien we de sympathieke Tsjech in 2018 zijn plaats op het podium weer innemen.

Foto’s copyright Bahrain-Merida – Luca Bettini/BettiniPhoto©2016

DoorJan Geys