Organiseert Minsk het EK MTB 2021?

Sport
19 January 2020 — Jan Geys

De Europese Wielerunie heeft bekendgemaakt dat er vergevorderde plannen zijn om in 2021 voor het eerst de UEC Super Cycling European Championships te organiseren. Gaststad van dit grote gebeuren, waarin ook plaats is voor het mountainbiken, wordt – als alles goed gaat – het Wit-Russische Minsk.

In navolging van het eerder aangekondigde gezamenlijke wereldkampioenschap wielrennen dat in 2023 maar liefst 13 wielerdisciplines zal verenigen (lees hier ons nieuwsbericht: www.vojomag.nl/news/glasgow-en-schotland-verwelkomen-in-2023-het-wk-cycling-met-13-disciplines), gaat de Europese Wielerunie nu dezelfde weg op.

In 2021 is het al zover en mogen we ons opmaken voor een eerste gezamenlijk Europees kampioenschap waarin zes takken van de wielersport verenigd worden: Road (junioren, U23 en elite), MTB (jongeren, junioren, U23, elite en masters), Track (elite), BMX Racing (Challenge, junioren, U23, elites), BMX Freestyle en Gran Fondo. Voor welke disciplines van het mountainbiken er in dit programma plaats zal zijn, is nog niet geweten, al kunnen we al wel met zekerheid zeggen dat het zonder de marathon-discipline zal zijn, want die Europese kampioenschappen staan in 2021 gepland in het Zwitserse Evolène.

Minsk, de hoofdstad van Wit-Rusland en in 2019 nog gaststad van de Europese Spelen, en vertegenwoordigers van de UEC bespreken momenteel de laatste details betreffende de organisatie van dit Super EK. De verwachting is dat de uiteindelijke overeenkomst kortelings zal ondertekend worden. De Super Cycling European Championships vinden plaats van 1 tot 15 augustus 2021 en zullen om de vier jaar georganiseerd worden, net zoals het Super WK.

Dit jaar vinden de Europese kampioenschappen XCO plaats in het Oostenrijkste Graz-Stattegg, in 2022 is het de beurt aan het Duitse München (www.vojomag.nl/news/ek-mtb-2022-munchen).