Over en out voor Canyon Topeak Racing Team van Alban Lakata!

Door Jan Geys -

  • Sport

Over en out voor Canyon Topeak Racing Team van Alban Lakata!

Slecht nieuws uit het marathonwereldje. Na veertien jaar valt immers het doek over het Canyon Topeak Factory Racing Team van onder meer drievoudig ex-wereldkampioen Alban Lakata.

Het zijn onze collega’s van aCrosstheCountry die het nieuws de wereld instuurden en het nieuws werd ondertussen bevestigd door Alban Lakata himself: het Canyon Topeak Factory Racing Team zal niet langer bestaan in 2019! Daarmee komt er een einde aan het verhaal van een van de succesvolste teams uit de geschiedenis van het mountainbiken.

De beginjaren van het team, onder de naam Topeak-Ergon, stonden vooral in het teken van de crosscountry. De grootste successen dankte het team toen aan de Russin Irina Kalentieva, die onder meer twee keer wereldkampioene XCO werd in de kleuren van het team, en de Duitser Wolfram Kurschat.

Alban Lakata en Kristian Hynek schonken Canyon Topeak dit jaar nog een ritzege in de Absa Cape Epic. Foto copyright Shaun Roy/Cape Epic/SPORTZPICS

De laatste jaren evolueerde het team steeds meer naar de marathondiscipline. In die discipline schonk de Oostenrijker Alban Lakata het team drie wereldtitels. Daarnaast zorgden ook de Britse Sally Bigham en de Tsjech Kristian Hynek voor de nodige successen.

Dit jaar werd het team nog verder afgeslankt en nu is het dus definitief over en out. Al betekent dit niet het einde van Canyon in de wedstrijdsport. Sinds dit jaar is immers de naam van Mathieu van der Poel aan het merk uit Koblenz verbonden.

DoorJan Geys