Pirelli presenteert de SmarTUBE-binnenbanden

Techniek
25 May 2021 — Yannick Schepers

Pirelli introduceert een nieuwe SmarTUBE-binnenband gemaakt van TPU-materiaal. Kenmerken van deze binnenband zijn het lichte gewicht en zijn kleine footprint doordat hij zo dun en opvouwbaar is. Volgens Pirelli is deze binnenband de ideale aanvulling van hun P Zero-, Cinturato- en Scorpion-banden. De namen van deze banden doen het al vermoeden, deze binnenbanden zijn toepasbaar binnen de road-, gravel- en MTB-disciplines. Pirelli heeft, met het oog op een brede toepasbaarheid, kosten nog moeite gespaard bij de ontwikkeling van deze binnenband. Zo is de SmarTube geschikt voor zowel clincher- als tubeless-banden. 

TPU, het materiaal waar deze banden van zijn gemaakt, staat voor thermoplastisch polyurethaan (net zoals Schwalbe met de Aerothan). TPU kan het best omschreven worden als gulden middenweg tussen hard plastic en silicone. De ingenieurs van Pirelli kozen dit materiaal vanwege de uitstekende prestaties. Ze zijn lichter dan butyl, het traditionele rubber, en het houdt de lucht beter vast dan latex.

De SmarTUBES zouden goed zijn voor een gewichtsreductie van 70% in vergelijking met de reeds lichte latex binnenbanden. Dat betekent ook dat er minder extra materiaal aanwezig is op de wielen of in de banden. Pirelli bestempelt dit als de meest laagdrempelige manier om het gewicht van de wielen naar beneden te halen, wat de responsiviteit en het rijgedrag van de fiets ten goede komt. Vooral bij het klimmen of accelereren.

Maar hoe zit dat met binnenbanden op een moment waarop 80% van de mountainbikers is overgestapt op tubeless-banden. Er zullen altijd mensen zijn die ervoor kiezen met binnenbanden te rijden. Daarnaast weten we dat de latexmelk in onze banden in nood het verschil kan maken tussen wandelen of fietsen, maar ook dat latexmelk zijn limieten heeft. Daarom is het nooit een slecht idee om toch een binnenband mee te dragen tijdens die mooie mountainbike-avonturen.

Als we dan toch een extra binnenband moeten meedragen, kan de footprint het verschil maken. Pirelli stelt dat deze SmarTUBE-binnenbanden een plaatsbesparing van 50% opleveren ten opzichte van klassieke binnenbanden. Voor die marathonritten heb je daardoor meer plaats voor een extra snack of waarom geen grotere multitool.

Het gamma diameters en maten dat Pirelli voor dit accessoire aanbiedt, is breed en gevarieerd. Voor het mountainbiken omvat het de Scorpion MTB-banden in combinatie met de Scorpion SmarTUBE. Ook de gravelbikers onder ons komen aan hun trekken in de vorm van de clinchers van de Cinturato-lijn. Zoek in dat geval naar de Cinturato SmarTUBE. Ook voor de wegrenner is er een oplossing beschikbaar: de P ZERO-wegbanden in combinatie met de P ZERO SmarTUBE.

Als laatste kunnen we nog meegeven dat de SmarTubes geleverd worden in een opvallende gele kleur. Dat zal je niet meer zichtbaarheid opleveren in het verkeer, maar je zal op die winterse avondritten wellicht minder moeite hebben om de band terug te vinden wanneer je noodgedwongen een nieuwe binnenband moet monteren … midden in het bos.

Rest er ons enkel nog om je de prijs van dit accessoire mee te delen. Wanneer we vergelijken met soortgelijke producten op de markt valt die met 29,90 euro als marktconform te omschrijven.

Meer info via velo.pirelli.com/en/ww/inner-tubes

Foto’s copyright Pirelli