Prymahl-wielen nu ook met aluminium velgen

Techniek
12 May 2021 — Jurgen Groenwals

Dat het Franse Origine een knappe reeks eigen wielen in huis heeft, is voor wie Vojo een beetje volgt geen nieuws. Vorige maand brachten we nog een uitgebreide test van de Prymahl Polaris C25, een carbon wielset die niet meteen een rib uit je lijf moet kosten. Tot nu waren de Prymahl-wielen opgebouwd rond een carbon velg en waren er modellen voor zowel mountainbikers, gravelbikers als racefietsers. Het assortiment wordt nu uitgebreid met een reeks race- en gravelwielen met aluminium velg.

Bart De Schampheleire van Origine Cycles verwoordt het zo: “Ik denk dat er zeker een markt is voor mensen die wielen van een prima kwaliteit willen zonder daarvoor hun spaarvarken te moeten slachten. Ook de mogelijkheid voor gravelrijders en ultrafietsers om af-fabriek een wielset met naafdynamo te bestellen, lijkt mij interessant. Die mensen komen bij de meeste wielenmerken immers niet aan hun trekken en moeten zelf met spaken, velgen en naven een wielset in mekaar knutselen.”

Origine streeft in al haar producten – fietsen en wielen – naar absolute topkwaliteit. Voor de wielen met aluminium velg kwam daar de vereiste van een scherpe prijs bij. Net als de carbon wielen worden ook de aluminium wielen ontwikkeld en getest in de eigen R&D-afdeling in het Noord-Franse Somain. Daar worden de wielen overigens ook helemaal met de hand gebouwd.

Aluminium velgen

De velgen worden gemaakt van 6066 aluminium dat bekend staat om een laag gewicht en hoge duurzaamheid en zo een erg goede ratio stijfheid versus gewicht oplevert. Dat 6066 aluminum kreeg een T6 thermische behandeling wat ook weer de sterkte ten goede komt. De velg is gelast in functie van een hogere sterkte en een perfecte luchtdichtheid waardoor de wielen tubeless gebruikt kunnen worden.

Twee reeksen

Net als bij de wielen met carbon velg biedt Origine de wielen met aluminium velg op twee niveaus aan. De wielen uit de Pro-reeks hebben CNC-gefreesde straight pull naven en aero inox spaken met een rechte kop. De wielen uit de R-reeks mikken op de best mogelijke prijs-kwaliteitverhouding en zijn gebouwd rond een naaf met flenzen en dubbel butted inox spaken met een gebogen kop. De keuze voor inox boven aluminium voor de spaken is ingegeven door het feit dat inox spaken sterker en comfortabeler zijn. 

Naafdynamo

Bikepackers, lange-afstands gravelrijders en ultrafietsers kijken uit naar de nieuwe Vega A30-wielen die standaard zijn voorzien van een Shimano naafdynamo. 

Aanbod

Het nieuwe aanbod Prymahl gravelwielen met aluminium velgen ziet er als volgt uit:

Vega A30 Pro

De Vega A30 Pro is geschikt voor schijfremmen, heeft een velghoogte van 30 millimeter en een interne diameter van 20 millimeter. De aero inox straight pull spaken zitten in een spaakpatroon met 24 spaken voor en achter – kruis over twee. Voor 799 euro wordt dit wielsetje van 1646 gram het jouwe.

Vega A30 R

De Vega A30 R is dan weer gebouwd voor gebruik met velgremmen, heeft een velghoogte van 30 millimeter en een interne diameter van 20 millimeter. De inox dubbel butted spaken zitten in een spaakpatroon met 24 spaken voor en achter – kruis over twee. Dit wielsetje gaat over de toonbank voor 599 euro en weegt 1726 gram.

Vega A30 Pro Dynamo

De specificaties van deze Vega A30 Pro Dynamo zijn identiek aan de Vega A30 Pro met dat verschil dat hier een Shimano Dynamo-naaf gebruikt wordt. Dat heeft uiteraard ook zijn invloed op het gewicht (2024 gram) en de prijs (949 euro).

Vega A30 R Dynamo

Ook hier krijg je gelijkaardige specificaties met de Vega A30 R. Dit wielsetje weegt 2065 gram en kost 699 euro.

Alle details over het complete gamma Prymahl-wielen: www.origine-cycles.com/en-NL/prymahl/familles-roue.html.

De Prymahl-wielen kunnen los besteld worden of als onderdeel van een fiets die je naar jouw eigen voorkeuren en budget configureert op www.origine-cycles.com. 

Wie onze indrukken van de Polaris C25 er nog eens op na wil lezen, kan hier terecht: https://www.vojomag.nl/test-prymahl-polaris-c25-voor-iedereen-toegankelijke-carbon-wielen/