Rallye Roc XC: een nieuwe toevoeging aan het programma van de Roc d'Azur

Sport
10 October 2019 — Jan Geys

De Roc d’Azur voegde dit jaar nog een wedstrijd toe aan het al goed gevulde programma: de Rallye Roc XC met op het menu 4 gechronometreerde xc-specials. Wij volgden de wedstrijd op de voet.

Het concept van de Rallye Roc XC is eenvoudig: een parkoers van 33 kilometer waarvan 12 kilometer gechronometreerd wordt, verdeeld over 4 specials met een variabel profiel. Het hoogteverschil bedroeg ongeveer 700 meter. Wij kennen dit concept al langer van onder meer de proloog in de Mountainbike van Vlaanderen. De Rallye Roc XC is tevens de eerste van vijf wedstrijden (één per dag, waaronder de Roc Marathon op vrijdag en de Roc d’Azur op zondag) die meetelt voor de Roc Trophy.

Na een vrije start en een verbinding van 7 kilometer wacht de eerste special. En net zoals dat bij enduro het geval is, wordt ook hier gestart met een verschil van enkele seconden.

De sfeer is relax en iedereen is goed gezind …

Kledij in overeenstemming met het format? Check! Deze deelnemer haalde speciaal voor de gelegenheid de kniebeschermers en broek met bescherming uit de kast.

3, 2, 1 … en we zijn weg!

SP1 begon met een afdaling …

… en sommigen namen die met stijl.

Maar al snel ging het bergop voor de 530 deelnemers, en dat gedurende 4 kilometer.

En wanneer we zeggen bergop, dan is dat geen vals plat!

Dankzij de brede weg kon iedereen probleemloos de tragere deelnemers voorbijsteken.

De tweede special van plusminus 2 kilometer ging ook grotendeels bergop, de derde begon dan weer met een lange afdaling.

Na 200 meter op de weg …

… draaiden de deelnemers linksaf voor een ‘smerige’ puist.

De percentages zijn onfatsoenlijk hoog en veel tijd om te genieten van het landschap hebben de deelnemers dan ook niet.

Hier voeren de sterke benen het woord!

De vierde en laatste special is de makkelijkste want compleet vlak om de finish in de Base Nature van Fréjus te bereiken.

De wedstrijd zelf werd gewonnen door Joshua Dubau (in 33’18”) voor Piotr Brzozka (die de eerste leider is in de Roc Trophy) en Lucas Dubau.

Deze Rallye Roc XC is wat ons betreft een mooie aanvulling aan het toch al goed gevulde programma van de Roc d’Azur. Ze combineert op een originele manier het relaxte karakter van een toertocht en het wedstrijdaspect van een chrono. Hopelijk zien we de Rallye Roc in 2020 weer!