Rebecca McConnell steekt ook de World Cup XCO in Nove Mesto op zak

Door Jan Geys -

  • Sport

Rebecca McConnell steekt ook de World Cup XCO in Nove Mesto op zak

Ze was na haar overwinningen in de eerste twee wereldbekers van het seizoen de topfavoriete voor een nieuw succes in Nove Mesto, en Rebecca McConnell maakte in Tsjechië haar favorietenrol ook waar. De Australische haalde het voor Loana Lecomte en Jenny Rissveds.

Wordt 2022 het jaar van Rebecca McConnell? Die vraag mogen we onszelf stilaan wel stellen. Met een drie op drie vervoegt ze een select clubje (ze zijn nu met vijf) dat erin geslaagd is om de eerste drie openingsmanches van de World Cup op zak te steken. Loana Lecomte deed het haar vorig jaar voor en niet toevallig zorgde zij vandaag voor de zwaarste tegenstand.

Hoe de wedstrijd verliep

Dit keer geen sturen die in elkaar blijven haken bij de start of rensters die niet ingeklikt raken in de pedalen, enkel coming lady Mona Mitterwallner kan haar zwakste punt niet verbergen. Na een slechte start komt ze vast te zitten in de opstoppingen diep in het peloton waardoor ze pas als 54ste (van de 86 starters) de eerste keer de finishboog passeert.

Aan die finishboog telt Rebecca McConnell een kleine voorsprong op Jenny Rissveds die even zou komen aansluiten om op de eerstvolgende klim meteen weer het hoofd te moeten buigen voor de sterke Australische. Achter hen doet Loana Lecomte een groepje met onder meer Sina Frei, Haley Batten en Jolanda Neff helemaal uit elkaar spatten en de Française trekt haar inspanning door tot bij Rissveds.

Er zijn op dat moment nog vijf ronden te rijden en McConnell telt een voorsprong van 20 seconden op het Frans-Zweedse duo. Terwijl Sina Frei in de feed zone zonder erg ten val komt, blijft de Française rondenlang druk zetten op McConnell, daarbij de hele tijd Jenny Rissveds op sleeptouw nemend. Ook aan een sterke wedstrijd bezig, is de Zwitserse Alessandra Keller. Enkele seconden achter Lecomte en Rissveds is ze op dat moment goed geplaatst om net als in Albstadt op het podium te eindigen.

Terwijl de verschillen status quo blijven, is Keller echter diegene waar de pechduivel het vandaag op gemunt heeft. De Zwitserse rijdt in de vierde ronde lek en bekoopt nadien haar inspanningen om terug aansluiting te maken met de achtervolgende groep. Keller zou als achtste eindigen.

Lecomte krijgt weinig steun van Rissveds in de achtervolging op McConnell en in de zesde ronde wordt ook duidelijk waarom, want Rissveds kraakt op de eerste lange klim in het parcours en verliest al snel een dertigtal seconden. Lecomte nadert in die ronde tot op 13 seconden van McConnell, maar in de allesbeslissende slotronde breekt ook bij haar de veer en loopt McConnell nog uit naar een veilige marge van 40 seconden.

Met McConnell, Lecomte en Rissveds is de top drie gekend en achter hen krijgen we een sprint voor de vierde plaats tussen Jolanda Neff (vrijdag de beste in de shorttrack) en Caroline Bohé. De olympisch kampioene is daarin sneller dan de Deense die als eerstejaars eliterenster voor het eerst mee op het podium mag. Bijna ging die podiumplaats nog naar … Mona Mitterwallner, die na haar slechte start zichzelf opnieuw naar voren werkte en als zesde eindigde!

Laura Stigger, Alessandra Keller, Anne Terpstra en Sina Frei maakten de top tien compleet. Lotte Koopmans en teammaatje Anne Tauber kwamen bijna wiel in wiel over de finish, zij eindigden respectievelijk als 25ste en 26ste. Voor de eerste Belgische moesten we heel wat dieper in de uitslag zoeken: Emeline Detilleux werd 60ste op een ronde van McConnell, Alicia Franck 68ste op twee ronden. Githa Michiels, nochtans wel in Tsjechië aanwezig, ging uiteindelijk net als in Albstadt niet van start.

Uitslag World Cup XCO Nove Mesto 2022 vrouwen:

1- Rebecca McConnell (AUS, Primaflor Mondraker Genuins), 1:21:17

2- Loana Lecomte (FRA, Canyon CLLCTV), +0:40

3- Jenny Rissveds (SWE, Team 31 Ibis Cycles), + 1:17

4- Jolanda Neff (SUI, Trek Factory Racing), + 2:22

5- Caroline Bohé (DEN, Ghost Factory Racing), + 2:22

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2022/05/nome_xco_we_results.pdf”]

McConnell soeverein in het wit

Of 2022 het jaar van Rebecca McConnell zal worden, zoals we onszelf hierboven al afvroegen, valt nog af te wachten. Vorig seizoen zou met drie zeges op een rij het werk al half gedaan zijn, want toen stonden er slechts zes wereldbekermanches op het menu. Dit jaar zijn er dat echter negen, dus valt het nog af te wachten of McConnell haar schitterende conditie zo lang kan vasthouden. In tussentijd telt ze echter 348 punten voorsprong op haar dichtste achtervolgster Loana Lecomte, waardoor ze nu al zeker is dat ze ook over vier weken, na de volgende manche in Leogang, nog aan de leiding zal staan.

Tussenstand World Cup XCO 2022 vrouwen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2022/05/nome_xco_we_standings.pdf”]

Meer over de wereldbeker XCC en XCO hier https://www.vojomag.nl/?s=world+cup

Morgen zijn we er uiteraard weer met onze ondertussen traditionele fotospecial!

DoorJan Geys