Scorpion MTB: Pirelli introduceert een bandenserie voor de mountainbike!

Door Jan Geys -

  • Techniek

Scorpion MTB: Pirelli introduceert een bandenserie voor de mountainbike!

Na Goodyear vorig jaar, is het nu de beurt aan het bekende merk Pirelli om de eerste stappen te zetten in de MTB-wereld. Het Italiaanse merk doet dat met de Scorpion MTB, een naam die ook gebruikt wordt in het offroad motorbandengamma. En anders dan bij andere merken catalogeert Pirelli zijn banden niet per discipline, maar wel naargelang het terrein waarvoor ze bedoeld zijn.

Pirelli presenteerde in 2017 al een bandengamma voor op de weg. Nu doen ze dus hetzelfde voor het mountainbiken.

Laat ons meteen stilstaan bij wat zo origineel is aan dit nieuwe aanbod van Pirelli, namelijk dat ze de Scorpion MTB-banden niet hebben onderverdeeld naargelang de discipline, wat meestal gebeurt, maar wel volgens het terrein waarvoor ze geschikt zijn.

In de catalogus van Pirelli vinden we vier grote categorieën en evenveel kleuren.

De Scorpion H (Hard Terrain – rood) is geschikt voor een harde ondergrond, van een solide bodem tot stabiele rotsen.

De Scorpion M (Mixed Terrain – geel) is perfect voor een gemengd terrein dat zich kenmerkt door plotseling onvoorziene veranderingen in de ondergrond, zoals aangestampte zandgrond, gravel en/of (boom)wortels.

De Scorpion S (Soft Terrain – blauw) komt het beste tot zijn recht op een rulle en soepele ondergrond.

De Scorpion R (Rear Specific – groen) werd ook ontwikkeld voor een gemengd terrein en zorgt voor extra aandrijftractie op het achterwiel.

Het kloppende hart van de nieuwe banden wordt gevormd door de innovatieve SmartGRIP compound. Dankzij deze specifieke compound worden de prestaties van de nieuwe banden niet langer beïnvloed door de weersomstandigheden. De SmartGRIP compound staat garant voor een perfecte wegligging en grip op zowel droge als natte ondergronden.

Pirelli optimaliseerde voor de verschillende maten en modellen de eigenschappen van de compound, zowel de statische (hardheid en lekbestendigheid) als de dynamische (demping en dynamische stijfheid). De nieuwe Scorpion MTB-band werd door het Pirelli Testing Department over een totale afstand van ruim 30.000 kilometer getest.

Voor de ontwikkeling van het loopvlak van de Scorpion MTB-banden maakte Pirelli gebruik van diens knowhow op het gebied van motorcross: de vorm en hoogte van de noppen, de tussenruimtes en hoeken werden bestudeerd om het optimale profiel voor de specifieke ondergrond te ontwikkelen.

De meegedeelde prijzen liggen rond de 50 euro en de eerste banden zijn vanaf deze maand beschikbaar, zoals de tabel hierboven aangeeft.

De MTB-catalogus van Pirelli vind je hier: https://velo.pirelli.com/nl/be/Scorpion-MTB

DoorJan Geys