Shimano EP8: dit zijn de eerste fietsen

Techniek
5 September 2020 — Jan Geys

De release van de Shimano EP8 bracht de e-mountainbikemarkt in een merkwaardige situatie: veel merken hadden immers al lang gepland om hun fietsen te vernieuwen en deze nieuwe motor te integreren, maar het was onmogelijk om hierover te communiceren totdat Shimano zijn nieuws onthulde. Als gevolg daarvan waren sommige fietsen al een tijdje klaar, maar ze bleven steken achter het gordijn van Shimano’s embargo dat op 31 augustus afliep. Sinds de officiële release van EP8 volgen nieuwe e-bike aankondigingen elkaar op en om te voorkomen dat je door de bomen het bos niet meer ziet, hebben we hier de eerste fietsen met de nieuwe EP8 verzameld. Dit in afwachting van waarschijnlijk nog meer nieuwe fietsen die tijdens de herfst zullen uitkomen.

Photo Ian Lean

Het eerste merk dat een E-bike met de Shimano EP8 voorstelde was Merida, aangezien het immers de eOne-Sixty was die als basis diende voor de presentatie van de nieuwe motor in de persberichten en foto’s van Shimano. Hier is, buiten de motor, niets nieuws en is de rest identiek aan die van het model dat vorig jaar werd uitgebracht (zie ons artikel).

Bij Commencal is er een nieuwe Meta Power en die is verkrijgbaar in twee versies, de Power SX (27,5″) en Power 29 (29″, hierboven afgebeeld). De geïntegreerde 630 Wh accu is natuurlijk een van de logische nieuwigheden, maar Commencal heeft niet alleen de Steps E8000 vervangen door de EP8: het merk uit Andorra maakte van de gelegenheid gebruik om zijn model echt te vernieuwen, met een aangepaste geometrie en talrijke kleine nieuwe details.

Op de 27,5″ (foto) wordt de hoek van de zitbuis iets steiler van 77 naar 78 graden, terwijl de balhoofdhoek afvlakt tot 63 graden, in vergelijking met 64 graden eerder (de 29” gaat van 65 naar 63,5 graden). De laadpoort is nu bij de motor geplaatst zodat die makkelijker te bereiken is. De kettinggeleider werd opnieuw ontworpen en compacter en de kabelgeleiding op de achtertrein werd aangepast om lakschade door wrijving van de kabelomhulsels te verminderen.

Bij Kona maakt een nieuwe Remote 160 DL zijn opwachting. In tegenstelling tot zijn kleine broertje, de Remote 160 met 27,5″+-wielen en een Shimano E7000-motor, is de nieuwe fiets voorzien van 29″-wielen en uitgerust met de nieuwe EP8-motor. De geometrie werd ook aangepast met een balhoofdhoek die een graad luier werd, een 8 millimeter kortere reach en een 0,8 graden rechtere zitbuishoek.

Het Duitse Propain heeft de Ekano, hun e-bike met een veerweg van 165/170 millimeter, aangepast. Hier heb je een uitgebreide keuze van de wielmaat (29/29, 27.5/27.5 of 29/27,5+) en (slechts) een 504 Wh batterij. De geometrie verandert niet, maar het design maakt gebruik van het compactere formaat van de EP8. In vergelijking met de Steps E8000 is de nieuwe motor beter geïntegreerd met de rest van het frame en toont die minder massief.

We blijven nog even bij onze Duitse vrienden. Bulls breidt zijn assortiment uit met de Sonic Evo AMS en ENS (S staat voor Shimano) uitgerust met de EP8-motor en een grote 750 Wh batterij, die waarschijnlijk door het merk is ontwikkeld aangezien Shimano zoiets niet aanbiedt. Vergeleken met de andere Sonic Evo-modellen (op de foto de Sonic Evo AM 6 Carbon) met Bosch-motor, hebben deze twee modellen een nieuw carbon frame met een strakkere bovenbuis en dunnere staande achtervork, een nieuwe rocker en een toegang tot de accu via de linkerzijde van de schuine onderbuis. De fietsen staan momenteel nog niet op de website van het merk en het zijn onze collega’s van E-Mountainbike die de informatie hebben onthuld, vandaar dat we (nog) geen foto’s hebben van deze nieuwe modellen.

Photo Paul Humbert

In Stuttgart, de thuishaven van Focus, wordt er weldra een nieuwe Jam² 9.9 Drifter gepresenteerd. Hij beschikt over 150 millimeter veerweg voor en achter, een 29/27,5+ combo en een batterij-capaciteit tot 756 Wh dankzij de koppeling van twee accu’s. Eén 378 Wh batterij zit geïntegreerd in het frame en een andere 378 Wh batterij is uitwendig en afneembaar. Binnenkort meer informatie over dit model!

Bij BH neemt de aluminium XTep Lynx 29 ook de Shimano EP8 over. Buiten de motor zijn er geen veranderingen. De grote wielen gaan hem goed af!

Photo Irmo Keizer

Bij de kleinere merken hebben we Orange, Husqvarna, Storck, Stevens en Superior, die allemaal de nieuwe EP8 op een of meer van hun modellen hebben geïntegreerd.

Onze presentatie van de nieuwe Shimano EP8 motor: Nieuw | Shimano EP8: lichter, krachtiger en nog meer te personaliseren.