Specialized Factory Racing verwelkomt Martin Vidaurre en Victor Koretzky

Door Jan Geys -

  • Sport

Specialized Factory Racing verwelkomt Martin Vidaurre en Victor Koretzky

In de jaren 10 was het Specialized Factory Racing Team een van de meest prominente teams op de planeet. Annika Langvad, Kate Courtney en Jaroslav Kulhavy stapelden de successen op elkaar, maar de laatste jaren draait de ketting toch iets minder soepel. Op de hoofdzetel van Specialized had men heimwee naar de gouden jaren van weleer en dus werd er versterking gezocht en gevonden in de namen van Martin Vidaurre en Victor Koretzky.

Het vertrek van Jaroslav Kulhavy, Kate Courtney en Annika Langvad toen die een punt zette achter haar carrière, was een stevige aderlating voor het team en dus ging men de voorbije jaren op zoek naar nieuw bloed. Dat vonden ze bij Jordan Sarrou (die in 2020 kersvers wereldkampioen was geworden), Gerhard Kerschbaumer en Christopher Blevins. Bij de vrouwen kwamen eerst Sina Frei en Laura Stigger aan boord, nadien volgde Haley Batten.

De successen werden echter schaarser, al waren er natuurlijk wel lichtpuntjes zoals in de Cape Epic waar het team altijd goed bleef scoren (in 2022 nog winst voor Haley Batten en Sofia Gomez) of in de World Cup met winst van Simon Andreassen in Nove Mesto in 2020 (die daarna verkaste naar rivaal Cannondale en daar voorlopig geen vervolg kon breien aan zijn succes) en enkele zeges in de shorttrack (een wereldtitel van Sina Frei in 2021 en dit jaar nog een wereldbeker in Snowshoe met Christopher Blevins). Sina Frei tekende op het recente WK gravel ook voor een zilveren medaille.

Bij de vrouwen blijft het veelbelovende drietal Haley Batten, Laura Stigger en Sina Frei aan boord, maar bij de mannen werd afscheid genomen van Jordan Sarrou (wiens toekomstige team nog niet gekend is) die in de twee seizoenen na zijn wereldtitel bij Specialized nooit wist te bevestigen en Gerhard Kerschbaumer die deze winter de fiets definitief aan de wilgen heeft gehangen. En dus ging men op zoek naar twee nieuwe namen om het evenwicht in het team (drie vrouwen/drie mannen) te herstellen.

De eerste naam die tekende was Martin Vidaurre Kossmann (links). De Chileen, die in februari 23 wordt, maakte in zijn laatste twee seizoenen bij de beloften furore met een wereldtitel XCO (2021) en maar liefst tien zegeruikers in de wereldbeker XCO (2x in 2021 en een 8 op 9 in 2022!). Met hem hoopt men bij Specialized het nieuwe wonderkind gevonden te hebben om de komende jaren te domineren bij de elites.

Er valt nog veel te leren, maar ik zal mezelf blijven en iets geks proberen. – Martin Vidaurre

“Ik ben erg blij en opgewonden om lid te worden van het Specialized Factory Racing Team. Er zijn veel factoren die mijn beslissing hebben beïnvloed, en één daarvan is dat Specialized een bedrijf is waar racen in het DNA zit. Het team weet hoe het moet winnen en de fietsen zijn van het beste dat er bestaat. En dan is er nog de grote Specialized-community in Zuid-Amerika. Het zal zeker niet gemakkelijk zijn, er valt nog veel te leren, maar ik zal mezelf blijven en iets geks proberen. Er wordt geen druk op me gelegd, maar ik wil ervaring opdoen en mijn kansen grijpen. Mijn doel is om veel regelmaat aan de dag te leggen.” – Martin Vidaurre

Naast Vidaurre zal ook Victor Koretzky de kleuren van Specialized verdedigen. De Fransman zocht het voorbije jaar zijn heil op de weg bij B&B Hotels en tekende na het uiteenvallen van dat team op de valreep nog een contract bij het grote BORA-hansgrohe. Daar men bij BORA op Specialized rijdt, werd al snel de link gelegd om Koretzky tijdens het mountainbiken te laten aantreden met het Specialized Racing Team, zodat hij ook in die wedstrijden de juiste ondersteuning zal krijgen.

“Ik ben verheugd om lid te worden van het Specialized Factory Team voor 2023 en daarna. De beslissing werd erg laat genomen nadat mijn laatste team de verplichtingen niet kon nakomen, maar ik ben blij dat ik getekend heb bij een team waar ik mijn dromen kan najagen. Ik zal op de weg voor BORA-hansgrohe rijden, waar we ons zullen richten op een aantal eendaagswedstrijden. Ik wil al vroeg in het seizoen in goede vorm zijn en goed presteren tijdens deze wegwedstrijden voordat ik me op het mountainbiken richt. De wereldkampioenschappen in Schotland zullen belangrijk zijn om me te kwalificeren voor de Spelen van 2024, en ik zal er alles aan doen om dat doel te bereiken. Helaas was ik er door mijn laattijdige transfer niet bij tijdens het recente trainingskamp van het team in Californië, maar ik ken alle renners en ik kijk ernaar uit om hen binnenkort persoonlijk te ontmoeten.” – Victor Koretzky

Met twee nieuwe mannelijke rijders in het team wordt Christopher Blevins de meest ervaren Specialized-rijder, en hij is verheugd om twee sterke rijders naast zich te hebben.

“De teamdynamiek is dit jaar uitstekend. We begonnen goed in het Californische Santa Cruz met wat surfen, bowlen en shredden. We gaan elkaar allemaal pushen om beter te worden en plezier te hebben. Ik ben verheugd om Martin en Victor dit jaar erbij te hebben. Het zijn twee supersterke rijders met een eigen stijl waar de XCO veel plezier aan zal beleven. Samen moeten we in staat zijn om de gele rugnummers te veroveren als beste XCO-team in de World Cup.” – Christopher Blevins.

Teammanager Benno Willeit is alvast enthousiast over zijn nieuwe rijders en gelooft dat dit de sterkste XCO-selectie is in zijn 17 jaar bij Specialized:

Martin maakte in 2020 op het WK in Leogang voor het eerst indruk, hij was de meest opvallende renner van het weekend en slaagde erin het publiek te vermaken zonder zelfs maar de race te winnen. – Teammanager Benno Willeit

“Persoonlijk ben ik super enthousiast over de twee nieuwe renners die we voor de komende jaren hebben vastgelegd. Martin maakte in 2020 op het WK in Leogang voor het eerst indruk. Hij was de meest opvallende renner van het weekend en genoot zichtbaar van de waanzinnige, natte en modderige omstandigheden. Hij slaagde erin het publiek te vermaken zonder zelfs maar de race te winnen. Vanaf dat moment hebben we zijn ontwikkeling gevolgd en alles gedaan wat we konden om hem te overtuigen om in 2023 ons team te versterken. Met Victor hebben we tijdens het seizoen enkele berichten uitgewisseld, aangezien hij ook een zeer getalenteerde rijder is met de juiste mentaliteit en die onze teamgeest deelt. Maar met zijn nog lopende contract tot eind 2023 bij B&B Hotels stonden we gewoon stand-by en we waren al bereid om in 2023 met ‘slechts’ 5 renners aan het seizoen te beginnen. Toen het gerucht van het in gebreke blijven van B&B aanzwengelde en Victor weer gesprekken met andere teams mocht voeren, hebben we onze gesprekken voortgezet en konden we hem samen met BORA-hansgrohe de ideale omgeving bieden om zijn droom om een kampioen te worden in het mountainbiken en hopelijk ook op de weg, waar te maken.”

Zoals gezegd gaat het Specialized Factory Racing verder met een verhouding van 50% mannen en 50% vrouwen in het team. In de vrouwelijke selectie, waar Haley Batten, Sina Frei en Laura Stigger een hechte band met elkaar hebben opgebouwd, zijn er geen veranderingen.

“De relatie met mijn twee teammaatjes, Haley en Laura, is uitstekend. We kunnen elkaar op en naast de fiets pushen, wat het erg leuk maakt. Ik kan veel leren en het is fijn om deze twee vrouwen naast me te hebben, waardoor er een geweldige teamsfeer ontstaat! Ik denk dat we in 2023 het sterkste team van het hele MTB-circuit zijn. Ik voel me ook goed bij de twee nieuwe mannelijke teamleden en ik heb het gevoel dat het een episch jaar gaat worden! Martin en Victor passen perfect in ons team!” – Sina Frei.

Sina, Laura en ik hebben een geweldige band opgebouwd en ik denk dat wij drieën samen veel kunnen bereiken op het wereldtoneel. – Haley Batten

“Na een jaar bij Specialized Factory Racing heb ik het gevoel dat onze omgeving blijft verbeteren. Ik ben dankbaar dat ik de steun heb van geweldige mensen die toegewijd zijn, hard werken en toch plezier hebben. We hebben al veel speciale momenten gedeeld en ik weet dat er nog meer zullen volgen! Sina, Laura en ik hebben een geweldige band opgebouwd en ik denk dat wij drieën samen veel kunnen bereiken op het wereldtoneel. Ik ben ook verheugd om de nieuwe renners in het team te verwelkomen! Ons team is klaar voor een geweldig racejaar, vooral met de nieuwe Specialized-uitrusting waaraan de ingenieurs en mensen achter de schermen zo hard hebben gewerkt. Het is tijd om ervoor te gaan!” – Haley Batten.

“Het is zo cool om deel uit te maken van deze sterke damesgroep bij Specialized! Het is gezellig, we kunnen veel van elkaar leren en samen veel bereiken. Zowel bij de mannen als de vrouwen hebben we een sterk team en ik ben zeer enthousiast voor het seizoen 2023!” – Laura Stigger.

Bij een nieuw seizoen hoort ook een nieuwe kit en dus wordt er afscheid genomen van de traditionele rode kleur dat plaatsmaakt voor een wit tenue. Tot slot zal de focus van Specialized Factory Racing ook in 2023 liggen op het UCI MTB World Cup-seizoen, de Sea Otter Classic, de Cape Epic en de verschillende kampioenschappen.

Het team volgen kan via Instagram

Foto’s copyright Specialized Factory Racing

DoorJan Geys