Spyshot: de toekomstige XC/marathonbike van Canyon getest door het team!

Door Jan Geys -

  • Techniek

Spyshot: de toekomstige XC/marathonbike van Canyon getest door het team!

Tijdens de afgelopen Tankwa Trek, een Zuid-Afrikaanse voorbereidingswedstrijd op de Cape Epic, merkten we bij het Canyon Topeak Racing Team een prototype op waarvan de kans groot is dat het de opvolger zal worden van de Canyon Lux. Alban Lakata en Kristian Hynek wonnen aan het stuur van dit prototype zelfs de wedstrijd en dit zijn de eerste beelden die we jullie kunnen tonen:

Het is normaal dat we bij spyshots van fietsen die nog in de ontwikkelingsfase zitten niet over officiële informatie beschikken, maar deze eerste publiekelijke verschijning en de officiële wedstrijdfoto’s geven ons toch al een interessante inkijk.

Zo zien we dat de demper onder de bovenbuis werd geplaatst, net zoals dat het geval was bij de eerste Canyon Lux (toen nog een 26″). Hierdoor kunnen er twee bidonhouders gemonteerd worden op het frame, wat tijdens marathonwedstrijden toch een surplus is en niet mogelijk was op de huidige versie van de Canyon Lux. Op deze laatste stond de demper immers evenwijdig met de zitbuis.

Het globale design lijkt ook meer op dat van de nieuwe Spectral en Torque die onlangs voorgesteld werden.

Net als op de huidige Lux mist ook dit prototype het achterste scharnierpunt, iets dat op de laatste XC full suspensions steeds meer het geval is omdat deze meer op de flex van het carbon rekenen. Hierdoor kan men wat gewicht besparen en dient er weer een belangrijk onderdeel minder onderhouden te worden. Bij de demper zelf valt het ons ook op dat het om een vrij lang exemplaar gaat (we vermoeden een Fox) die door middel van een Yoke aan de achterdriehoek werd bevestigd. En er is ook een kleine link die alles aan de zitbuis verbindt.

Het wordt dan ook interessant om de volgende wedstrijden van het CTFR-team met argusogen te bekijken. Al kunnen we wel concluderen dat de nieuwe Canyon zich reeds in een vergevorderd stadium moet bevinden omdat het prototype uit carbon is vervaardigd. De Cape Epic zal dan ook een goede gelegenheid zijn om de fiets nogmaals in actie te zien, net zoals de eerste wereldbeker XC in Stellenbosch waar de omloop uitermate geschikt is voor een full suspension en waar een zekere Mathieu van der Poel aan de start zal staan.

Foto’s copyright Zoon Cronje from www.zcmc.co.za – Tankwa Trek

DoorJan Geys