Spyshot | Een Pinarello-hardtail op het wereldkampioenschap

Door Jan Geys -

  • Techniek

Spyshot | Een Pinarello-hardtail op het wereldkampioenschap

Is Pinarello bezig aan de ontwikkeling van een heus gamma mountainbikes? Nadat eerder in recordtijd een full suspension werd ontwikkeld die sinds het begin van het seizoen door Pauline Ferrand-Prévot en Tom Pidcock wordt gebruikt, merkten we tijdens de eerste wedstrijden van de wereldkampioenschappen MTB in Schotland een nooit eerder geziene hardtail op van het Italiaanse merk. Hier zijn de eerste foto’s:

Bovendien zijn de renners tijdens de wereldkampioenschappen vrijgesteld van de regel die geldt in de wereldbeker en die hen verplicht om met dezelfde fiets te rijden in XCC en XCO. Op een snel shorttrackcircuit heeft een hardtail dus serieuze voordelen. Los daarvan zien we dat de fiets een asymmetrisch staande achtervork heeft en bepaalde elementen van de full suspension overneemt, zoals de zadelbuis die in tweeën splitst boven de trapas.

Geen verrassingen bij de onderdelen, waar we dezelfde merken terugvinden als op de Dogma XC: Princeton-wielen, Vertical-zadelpen, FSA / Shimano-aandrijving, Most-cockpit (Pinarello’s onderdelenmerk), …

De SR Suntour-vork lijkt uitgerust met het elektronische TACT-systeem waarmee de twee renners al enkele maanden rijden (zelfs meerdere jaren voor Tom Pidcock). Het systeem werd een paar weken geleden op Eurobike aan het publiek gepresenteerd en in dit artikel vertellen we er meer over: SR Suntour Tact: het veersysteem van Tom Pidcock vrij te koop.

Geen verrassingen wat betreft de onderdelen, zei je? Met een beetje geluk zag onze fotograaf deze prototypebanden van Continental in de plaats van de gebruikelijke Race Kings. Het profiel lijkt relatief veelzijdig voor XC en zou geschikt kunnen zijn voor een ietwat vochtig of nat circuit, wat precies het weer is dat zaterdag voor de XCO wordt verwacht. Zou de succesvolle vernieuwing van het enduro-aanbod Continental op ideeën hebben gebracht?

En het eerste succes voor de nieuwe Pinarello-hardtail liet niet lang op zich wachten. Pauline Ferrand-Prévot reed de fiets in de eerste de beste wedstrijd meteen naar de wereldtitel, Tom Pidcock behaalde er brons mee. Meer daarover in dit artikel: WK XCC 2023 Schotland: Ferrand-Prévot en Gaze op de afspraak.

DoorJan Geys