Spyshot | Ghost Lector FS: voor jouw kijkplezier

Techniek
1 October 2020 — Jan Geys

De nieuwste snufjes opsporen in de paddocks van de World Cup, wat houden we daarvan! Dit jaar is toegang krijgen tot de paddocks van de World Cup in Nove Mesto een heuse uitdaging. Beveiligingsmaatregelen gaan voor en de mogelijkheden om contact te leggen met de renners zijn zeer beperkt. Onze fotograaf slaagde er niettemin in een ​​glimp op te vangen van het prototype van de nieuwe Ghost Lector FS van het volledig vrouwelijke team van het merk, met Anne Terpstra als een der speerpunten.

Het Duitse Ghost behoort tot de Accell-groep (Lapierre, Haibike, …) maar desondanks wordt het sinds een tijdje niet meer in onze contreien verdeeld. Toch maakt met Anne Terpstra een Nederlandse deel uit van het team dat in de wereldbeker zeer sterk voor de dag komt. En de dames van dat team krijgen prachtige en originele fietsen tot hun beschikking.

Vorig jaar pakte Ghost nog uit met een originele hardtail met een ‘gewelfde’ achterdriehoek om de trillingen te absorberen, nu is het de beurt aan het full suspension model van de Lector. Het is overigens de fiets van Anne Terpstra die op onze foto’s te zien is.

Omdat het om een prototype gaat, werd hij ‘gecamoufleerd’ door een schilderwerk van de hand van Cento Canesio. Hij liet zich inspireren door de afkomst van de rensters uit het team, alsook door de stad waar Ghost vandaan komt, Waldsassen.

Voor de onderdelen heeft het team al langer een partnerschap met Tune, een Duitse specialist in lichte componenten. De kleurrijke naven en stuurpen contrasteren met het zwart van het carbon van het stuur en de velgen, een carbon afkomstig van een andere Duitse firma: Bike Ahead. Op het moment van het nemen van de foto’s, was de fiets uitgerust om van start te gaan in de shorttrack. Rond de velgen liggen dan ook Maxxis Aspen ST-banden met kleine noppen … maar waarmee het heel moeilijk rijden bleek in de modder die de eerste World Cup van het seizoen 2020 kleurde.

Naast de Sram Level ULT-remmen zit er een kleine knop op het stuur om de RockShox Reverb AXS dropper seatpost te bedienen. We zagen dezelfde knop reeds als een (mooi) DIY-exemplaar rond het handvat op de fiets van Nino Schurter, maar dit lijkt een beter afgewerkte versie te zijn. Volgt er binnenkort een officiële release als bedieningsknop van de Reverb? We vermoeden onder het stuur ook een nieuwe lockout op te merken die compacter is dan de huidige.

De veringen komen van RockShox: een SID SL met 100 millimeter veerweg vooraan en een SID Luxe-demper achteraan.

Naar het veringsconcept hebben we het raden, al heeft het wat weg van een VPP-ophanging met twee links. Dat type ophanging zien we ook bij BMC of Mondraker.

Onze fotograaf zal ook de komende dagen in de mate van het mogelijke, en met alle respect voor de coronamaatregelen, proberen om contact te leggen met de mecaniciens van de teams, in de hoop ons en jullie nog te verblijden met interessante technische nieuwtjes.

En ook van de toch wel historische dubbele World Cup in Nove Mesto hoef je de komende dagen niets te missen bij Vojo. In afwachting van de XC-wedstrijden later vandaag, kan je hier de uitslag en foto’s van de XCC-wedstrijden (shorttrack) terugvinden: www.vojomag.nl/news/ulloa-en-richards-zijn-de-verrassende-winnaars-van-de-eerste-world-cup-xcc-2020.