Spyshot | Is dit de nieuwe Cannondale Scalpel?

Techniek
10 February 2020 — Jan Geys

In dit olympische jaar mogen we ons hoogstwaarschijnlijk aan tal van nieuwe xc-machines verwachten! En het eerste model dat het puntje van zijn neus liet zien, is de vernieuwde Cannondale Scalpel. Je kon de fiets de afgelopen dagen aan het werk zien in de Tankwa Trek, een wedstrijd in Zuid-Afrika. Ziehier de eerste foto’s:

Hey, dag Maxime (Marotte, nvdr)! Zeg, heb jij toevallig geen nieuwe fiets? Echt spraakzaam is de Fransman niet over zijn nieuwste prototype, maar wanneer we de fiets wat beter bekijken, zijn we er echter zeker van: Cannondale bereidt een nieuwe Scalpel voor!

Zo merken we duidelijk dat de ophanging vernieuwd werd. De horizontale positie van de demper wijzigt niet, maar de link is niet meer verankerd aan de bovenbuis zoals momenteel wel het geval is. Op het prototype zit de verankering aan de zitbuis. Dat staat het gebruik van twee bidonhouders trouwens niet in de weg, zoals we duidelijk zien op de foto.

Het valt van de foto’s moeilijk af te leiden of er een scharnierpunt wordt gebruikt op de achterdriehoek (en meer bepaald ter hoogte van de achteras), wat op de laatste generaties van de Scalpel niet zo is. De Scalpel rekende op de flex van de staande achtervork, maar die lijkt iets dikker te zijn op het nieuwe prototype.

We vermoeden dat de geometrie van de nieuwe Scalpel iets radicaler zal worden zodat Maxime Marotte, Henrique Avancini en Manuel Fumic nog sneller over de zeer technische circuits van de wereldbeker kunnen vliegen. Van zodra we meer nieuws hebben over de nieuwe Cannondale Scalpel, zijn we er als de kippen bij om jullie te informeren.

Meer over de Tankwa Trek: www.vojomag.nl/news/de-resultaten-van-de-tankwa-trek-en-algarve-bike-challenge

Foto’s copyright ZC Marketing Consulting / Tankwa Trek