Team BH-Wallonie: nieuwe naam, zelfde spirit!

Sport
30 January 2020 — Jan Geys

Tijdens de presentatie van het BH-Wallonie Team zagen we een team dat zich samen met de nieuwe titelsponsor opmaakt voor een jaar vol nieuwe uitdagingen, ook al verandert er weinig aan de troepen zelf. Het vijftal dat de dienst uitmaakt van het team, was er ook in 2019 al bij.

De teamvoorstelling van BH-Wallonie vond plaats aan de Lacs de l’Eau d’Heure, iets ten zuiden van Charleroi.

Het Waalse team telt dit jaar vijf renners in haar rangen, dat is er een minder dan vorig jaar. De Fransman Florian Trigo besliste om een punt te zetten achter zijn sportieve carrière en meer tijd te besteden aan zijn familie en persoonlijke projecten.

Teammanager Brice Scholtes besliste om de vrijgekomen plaats niet in te vullen: “We hadden er geen zin in om iemand voor één seizoen onder contract te leggen, gewoon om Florian Trigo te vervangen. We hebben niet het budget om het team oneindig te laten groeien en ik verkoos dan ook deze plaats open te houden, ook al omdat we momenteel enkele jongeren volgen die we in de toekomst graag naar het team zouden willen halen.”

Het nieuwe materiaal

De grootste veranderingen bij het team moeten we dan ook zoeken bij het materiaal. BH vervangt Merida als titelsponsor en dat is niet de enige nieuwigheid. Ook Suntour (vorken) en RAR (wielen) zijn nieuw.

De renners zullen de keuze hebben uit de BH Lynx Race (foto) of de BH Ultimate Evo, de hardtail van het Spaanse merk. Sram levert de aandrijvingen en ook de namen van Hutchinson, Prologo, ESI Grips, Black Bearings, Galfer, Skoda, Welleda, G-Skin en AG prijken op de truitjes of broeken van het team.

De renners

Beginnen doen we met de oudste en meest bekende renner van het team, Sébastien Carabin. Carabin mikt voortaan resoluut op de marathons, een discipline waarin hij tot de besten ter wereld behoort. Zijn trui spreekt al boekdelen, hij is de regerende Belgische kampioen in de marathondiscipline. Nog een weetje, Carabin doet het ook niet slecht in trailrun, een discipline waarin hij tijdens de wintermaanden de successen opstapelt.

Zijn fiets werd aangepast aan de kleuren van zijn trui. Carabin krijgt dit jaar een nieuwe rol in het team: die van luxeploegmaat in de etappewedstrijden. In dit olympische jaar en met de nieuwe regels van de UCI is het nog belangrijker om de nodige punten te verzamelen voor een goede startpositie in de wereldbekers. Er komen almaar meer etappewedstrijden bij in het begin van het seizoen en hun belang valt niet te onderschatten. Sommige van die wedstrijden worden in duo gereden en met Carabin krijgt Pierre de Froidmont een ervaren renner naast zich. De Tankwa Trek, de Cyprus Sunshine Epic en de 4 Islands Bike Race staan voorlopig op het programma van het duo.

Pierre de Froidmont is de leider van het xc-team. In 2020 maakt hij de overstap naar de elites en in dit eerste seizoen bij de ‘groten’ mikt hij op de top 50 in de wereldbeker.

Arne Janssens maakte in 2019 indruk bij de beloften. Hij won zijn eerste UCI-wedstrijd en de verwachtingen voor zijn tweede seizoen bij de U23 liggen dan ook bijzonder hoog. Maar ook in die categorie werden de UCI-regels heel wat strenger. “Voortaan moet je 80 UCI-punten hebben om te mogen starten in een wereldbeker, wat best veel is in deze leeftijdscategorie. Gelukkig kunnen we hem in geval van nood ook nog inschrijven via het Belgische Nationale Team”, aldus Brice Scholtes.

Clément Horny mag ons in 2020 verrassen met enkele glansprestaties bij de U23.

Tot slot is er nog Emeline Detilleux, de enige vrouwelijke renster van het team. Detilleux is de huidige nummer twee van België (na Githa Michiels) en ze hoopt dit jaar haar progressie verder te zetten met het oog op de Olympische Spelen van Parijs 2024.

De staff van het team bestaat uit vier leden die op hun beurt regelmatig de hulp krijgen van enkele vrijwilligers.

Het team volgen kan via deze Facebookpagina.