Team Merida-Wallonie 2018: jaargang zes!

Door Jan Geys -

  • Sport

Team Merida-Wallonie 2018: jaargang zes!

Het Merida-Wallonie Team gaat in 2018 reeds zijn zesde jaar in. Naast boegbeelden Alice Pirard en Sébastien Carabin zijn er ook enkele jongeren die in de internationale wedstrijden hun neus aan het venster beginnen steken. We zetten ze allemaal even op een rijtje:

Geen nieuwe gezichten dit jaar bij Merida-Wallonie. Sébastien Carabin en Alice Pirard blonken dan misschien wel niet meteen uit tijdens de wereldbekerwedstrijden XC (maar of dat nu echt het belangrijkste is?), maar ze deden dat wel tijdens heel wat andere UCI-wedstrijden en vooral marathons (denk maar aan de Cape Epic). Ook de jongeren van het team schitterden regelmatig waardoor het Waalse team vorig seizoen in totaal 34 overwinningen kon noteren. We overlopen even de renners en hun ambities voor 2018.

Sébastien Carabin

Sébastien Carabin blijft de kopman van het team, al verandert er voor hem wel heel wat in 2018. Ondanks zijn mooie prestaties in onder meer de Cape Epic (tiende in de eindstand samen met Frans Claes), de Roc Trophy (eindwinst) en een vierde plaats in de eindstand van de UCI MTB Marathon Series heeft ADEPS (agentschap van Waalse overheid voor het sportbeleid – NOC*NSF/VWS in Nederland of Sport Vlaanderen in Vlaanderen) beslist om zijn contract niet te vernieuwen. Hierdoor is Sébastien dus niet langer prof en zal hij voortaan zijn sport moeten combineren met werk.

“Dit is inderdaad niet zo interessant. Ik ga het dan ook moeten doen met een werkloosheidsuitkering (die me beperkt om veel naar het buitenland te trekken) en wat werk links of rechts. Ik werk al af en toe voor een biowinkel en voor G-Skin en ik heb mijn opleiding als badmeester afgerond. Ik ben ook bezig met selectieproeven om het tot brandweerman te schoppen. Ik heb dus ideeën genoeg, maar dit kost tijd en energie. Maar ik heb geen keuze.”

Sébastien ziet echter ook positieve dingen in dit verhaal: “Ik voel nu minder druk dan andere jaren. Ik heb ook mijn trainingen aangepast en ik heb de indruk dat dit goed heeft gedaaan. Deze winter heb ik ook meegedaan aan enkele trail runs die ik allemaal gewonnen heb. Ik ben niet van plan om me op trail run te storten, maar ik zou wel graag een wereldbeker meedoen om eens te kijken hoe ver ik geraak. En misschien neem ik wel deel aan een X-Terra. Ik zal me in 2018 vooral op crosscountry richten, maar als ik de kans krijg om eens aan een andere discipline deel te nemen zal ik niet twijfelen. De eerste world cup in Stellenbosch zou me moeten liggen en nadien zien we wel.”

Alice Pirard

Alice Pirard heeft een verleden als wegrenster en zij voelt zich op de mountainbike vooral in haar sas in marathons, ook al maakte ze ook in de crosscountry een flinke progressie. In deze laatste discipline is ze de huidige Belgische nummer 2, na Githa Michiels. Ook in 2018 zal ze XC en marathons combineren, al zullen we haar dit jaar niet aan de start zien staan van de Cape Epic.

Emeline Detilleux

Emeline Detilleux domineerde de voorbije jaren de jeugdcategorieën in België en in 2017 reed ze naar drie top tien noteringen in de Junior Series. Vanaf 2018 maakt ze de overstap naar de U23 waar ze zal deelnemen aan alle Europese manches van de wereldbeker MTB. Emeline is ongetwijfeld één van de grootste talenten van het team, maar ze zal haar sportcarrière voorlopig combineren met haar studies lichamelijke opvoeding.

Pierre De Froidmont

Pierre De Froidmont overtrof in zijn tweede seizoen bij de beloftes alle verwachtingen, met enkele top twintig noteringen in de wereldbeker xc. Zijn tweede plaats tijdens de Belgische kampioenschappen xc liet wel een beetje een wrange nasmaak achter. Zijn doel in 2018: meedraaien met de toppers in de world cup.

Clément Horny & Arne Janssens

Clément Horny en Arne Janssens zijn de jonkies in het team. Waar Horny in 2017 al enkele mooie resultaten liet optekenen en die lijn maar graag wil doortrekken, zag Arne Janssens zijn seizoen 2017 gehinderd door mononucleose. Voor hem is 2018 dan ook een jaar om revanche te nemen.

De staff

Merida-Wallonie wordt ook dit seizoen geleid door Brice Scholtes. “Ons hoofddoel is niet om koste wat het kost kampioenen te kweken, maar we willen de renners wel omstandigheden bieden waarin ze het beste van zichzelf kunnen geven. Dit weerhoudt ons niet om de nodige ambities te hebben, want ook wij willen een maximum aan renners afvaardigen naar de Olympische Spelen van 2020 of 2024.”

De fietsen

Merida heeft het contract met het team met een jaar verlengd en de renners hebben de keuze uit een Big-Nine of een Ninety-Six Team.

Hutchinson, NoTubes, Galfer, W-Cup, Northwave, T-9, G-Skin, Weleda, ESI Grips, AG, Bell en Adeps blijven in 2018 aan boord en voortaan zullen de fietsen dankzij verdeler Sabma (hier lees je een mooi verhaal over het bedrijf Sabma) uitgerust worden met Fox-voorvorken.

Het team kan je volgen op volgende Facebookpagina: www.facebook.com/MeridaWallonieMtbTeam

DoorJan Geys