Titan Desert Almería 2023: dit is de definitieve route

Door Jan Geys -

  • Sport

Titan Desert Almería 2023: dit is de definitieve route

Een tijdje geleden stelden we de Titan Desert Almería aan je voor, een vierdaagse woestijnrace met de mountainbike in het zuiden van Spanje. Nu zijn er meer details bekend over de route die we graag aan je presenteren.

De volgende editie van de Titan Desert Almería 2023 vindt plaats tussen 7 en 10 oktober en kent vier ritten met een eigen identiteit. In totaal wachten er 340 kilometer en meer dan 5000 hoogtemeters op het peloton en het is niemand minder dan José-Antonio Hermida, de zilveren medaillewinnaar van de Olympische Spelen in Athene 2004 en voormalig wereldkampioen XCO, die de route al verkend heeft en zijn tips met ons deelt.

Rit 1: El Toyo – El Toyo: 101 km – 1147 hm

De Titan Desert Almería 2023 begint met een lusetappe van 100 kilometer rond El Toyo. De wind die langs het kustgebied Cabo de Gata waait, kan het verloop van de dag bepalen. In de tweede helft verandert het landschap en zullen de deelnemers zanderige wadi’s moeten overwinnen.

Hermida’s tip:“De eerste 50 kilometer, die het meest technisch zijn, is het zaak om energie te besparen. Vanaf Albaricoques worden de tracks breder, sneller en zandiger. En die zullen veel krachten vergen. En vergeet de tegenwind niet die je in de laatste kilometers kan tegenkomen. Dus nu weet je: energie sparen aan het begin voor het tweede deel van de etappe.”

Rit 2: El Toyo – Tabernas: 65 km – 1604 hm

Ondanks dat de tweede rit bijna 40 kilometer korter is dan de eerste, telt ze toch meer hoogtemeters. En ook de technische moeilijkheidsgraad is hoog, vooral na het passeren van de stad Nijar. Vanaf hier begint een pittige klim, de eerste grote uitdaging van deze Titan Desert Almería 2023.

Hermida’s tip:“We gaan nu bergachtig terrein in. Blijf op je hoede na het bereiken van de top van de Loma del Perro. Het pad dat daar voor ons ligt, is spectaculair maar zeer technisch. Hier kan je veel verliezen en weinig winnen. Geniet er dus van, maar wees voorzichtig.”

Rit 3: Tabernas – Tabernas: 100 km – 2396 hm

Van de derde rit kunnen we bijna met zekerheid zeggen dat het om de koninginnenrit gaat van de Titan Desert Almería 2023. De etappe telt niet alleen meer kilometers, halverwege doemt er ook een kolos op uit de Spaanse wielergeschiedenis: de Alto de Velefique. Deze klim zou wel eens bepalend kunnen zijn voor het eindklassement van de Titan Desert Almería. Op deze klim wordt ook de Škoda Challenge betwist. De vrouw en man die deze berg het snelst oprijden, ontvangen 60 seconden bonus in het klassement.

Hermida’s tip:“Met de Velefique is dit een legendarische etappe, maar pas op, er zit nog een valkuil later in de rit. Wie wil kan vol gaan voor de Škoda Challenge, maar persoonlijk zou ik daar de benen wat sparen. De klim houdt immers niet op bij de top. Er wacht nog een stuk vals plat met een laatste steile puist. Vanaf daar volgt een zeer rotsachtig en technisch pad. Spaar je dus een beetje op de klim, je zal het je niet beklagen.”

Rit 4: Tabernas – El Toyo: 74 km – 1116 hm

Op de laatste dag wordt er teruggekeerd naar het startpunt El Toyo. De vierde rit kreeg de naam ‘Stage of the Legion Spirit of March’. Dat vanwege de aanwezigheid op de route van de militaire basis Alvarez de Sotomayor van het Spaanse leger. Dit stuk van de route kan enkel binnen de organisatie van een wedstrijd betreden worden.

Hermida’s tip:“Een laatste tip voor de laatste etappe. Hoewel we allemaal blij zijn dat het bijna gedaan is, moeten we de focus behouden. In de militaire basis wacht ons een route die een uur lang op en af gaat. Ik verwacht een slijtageslag in dit stuk, maar het doel is om El Toyo te halen om er een Titan te worden!”

In onderstaande video vertelt José Antonio Hermida graag nog meer over de wedstrijd waarin hij in oktober zijn debuut zal maken.

Meer info via https://skodatitandesertalmeria.com

Foto’s copyright Titan Desert Almería

DoorJan Geys