Trek Checkpoint SL 6 eTap bekroond tot Gravelfiets van het jaar 2022

Door Mathieu Wouters -

  • Techniek

Trek Checkpoint SL 6 eTap bekroond tot Gravelfiets van het jaar 2022

“Thuis op een (Hollands) MTB-parcours én inzetbaar voor een meerdaagse tocht door de Alpen. Helemaal bij de tijd dankzij de elektronische schakelgroep en een uiterlijk om duimen en vingers van af te lekken.” Begeleid met deze lofzang van de vakjury ging de Trek Checkpoint SL 6 eTap aan de haal met de prijs van Gravel Bike van het Jaar 2022. De verkiezing ‘Fiets van het Jaar’ wordt georganiseerd door de RAI Vereniging en geldt als de meest prestigieuze prijs in de fietsindustrie.

Deze bekroning – waarbij de Checkpoint het haalde van vier andere inzendingen – zullen we bij Vojo allerminst tegenspreken. Tijdens de epische Elfsteden(gravel)tocht die we laatst ondernamen, was precies dit model het strijdwapen waarmee we ruige stormwind en hevige regenval trotseerden.

Om de barre Noord-Hollandse weersomstandigheden tijdens onze Elfsteden(gravel)tocht te trotseren bleek  Checkpoint SL 6 eTap het geschikte wapen.

Onze conclusie na die behoorlijk doorgedreven test? “De fiets is stabiel en comfortabel zonder aan vinnigheid in te boeten, schakelt perfect en reageert goed op kleine oneffenheden op het wegdek of bij iets technischere offroad passages”. De uitgebreide Gear Check lees je hier.

De Amerikaanse fietsconstructeur scoort met deze prijs een volmaakte hattrick: in 2020 won het al de prijzen Mountainbike (de Supercaliber 9.8) en E-bike (de Allant+7) van het jaar en 2021 kreeg het de titel Racefiets van het jaar voor de Émonda SL6 Pro.

Specificaties

In het voorjaar van 2018 werd de succesvolle Checkpoint geïntroduceerd door Trek en in augustus 2021 verscheen de huidige Checkpoint. De Checkpoint SL is gebouwd voor ultieme fietsavonturen. Dit model heeft een 500 Series OCLV Carbon frame, interne opbergruimte, comfortabele Seat Tube IsoSpeed plus heel veel bevestigingspunten voor het meenemen van bikepacking-uitrusting en proviand. Hij is bovendien geschikt voor montage van een 27.2mm dropper post voor rijders die willen knallen op singletrack-afdalingen.

Drie versies

De Checkpoint komt in drie varianten. De snelle en lichte SLR (met 700 Series OCLV carbon), deze SL (met 500 Series OCLV carbon) en de aluminium ALR. Het verschil zit hem niet in geometrie, maar in afwerking van het frame, afmontage en dus ook… de prijs.

Alles over de Checkpoint in al haar variaties vind je op de website van Trek.

DoorMathieu Wouters