Vlaams-Brabant verwelkomt WK Gravel 2024

Sport
22 September 2022 — Jan Geys

Behalve het Super WK Cycling 2027, wees de UCI ook nog drie wereldkampioenschappen toe in de nieuwste telg van de wielerstamboom, het gravel. En het is het Belgische Vlaams-Brabant dat zich in 2024 na een zeer geslaagd WK wegwielrennen nog maar eens in de etalage mag zetten.

Gravel verovert niet alleen de harten van heel wat amateurbeoefenaars, ook de profs ontsnappen er niet meer aan. Begin oktober wordt in het Italiaanse Veneto voor het eerst in de discipline voor de regenboogtrui gestreden, en dat trekt mooi volk aan want naar alle waarschijnlijkheid zal Pauline Ferrand-Prévot er van start gaan.

Ook in 2023 is Italië nog aan de beurt, maar in 2024 mag het Belgische Vlaams-Brabant na het succesvolle WK op de weg in 2021 opnieuw een regenboogstrijd organiseren. Over start- en finishlocatie is nog niets geweten, en ook over de rest van het parcours blijven we in het ongewisse.

Met het Hageland, het Zoniënwoud, het Meerdaalwoud en de Druivenstreek beschikt Vlaams-Brabant alvast over heel wat potentiële gravelwegen die dit WK kunnen opsmukken. In 2025 is het de beurt aan het Franse Nice, in 2026 aan het Australische Nannup. In 2027 zal ook gravel deel uitmaken van het programma van het Super WK Cycling in de Franse Haute-Savoie.