Voorbeschouwing Amblève Translégende

Sport
20 March 2018 — Jan Geys

Iedereen heeft al wel eens gehoord van de Transvésubienne, de hypertechnische monsterrit in het zuiden van Frankrijk die het uiterste vergt van de deelnemers. Nu waait het concept over naar de Belgische Ardennen, want de dag na de Amblève Légende Enduro is er voortaan de Translégende. Vojo trok al op parcoursverkenning.

De Amblève Légende Enduro zelf vindt op 6 mei plaats en de dag nadien staat er voor het eerst de Translégende op het programma.

Deze komt in de plaats van de marathon die vorig jaar werd georganiseerd, maar waarvan de organisatie na afloop niet zeker was of een marathon wel de juiste keuze was.

Toen de organisatoren een week later deelnamen aan de Transvésubienne, groeide het idee om ook in België zo’n type wedstrijd te organiseren. “Het leek ons een geweldig idee om een kortere, maar veel technischere wedstrijd te organiseren die grotendeels over singletracks voert dan een marathon. In onze regio hebben we daar ook het potentieel voor, dus de beslissing was snel genomen.”

Technisch dus, zowel bergop, bergaf als op het vlakke. “Een beetje zoals de Chemins du Soleil, die ook als inspiratiebron diende,” aldus organisator Bobaf. “En het ligt ook meer in lijn met onze enduro en onze wil om een atypische wedstrijd te organiseren.”

Dit type parcours is ook ideaal voor e-mtbs, er is dan ook een aparte categorie voorzien.

Maar waarom een mini-Transvésubienne van ongeveer 40 à 45 kilometer en geen langere wedstrijd? “Omdat we willen dat zoveel mogelijk mensen kunnen komen deelnemen en genieten van onze wedstrijd, zonder dat ze zich als een gek dienen voor te bereiden, maar waarbij de sfeer wel sterk aanleunt bij die van de raids waar je koste wat kost de finish wilt halen en waarbij je na afloop het gevoel hebt dat je iets speciaals hebt gedaan.”

Idealiter start je hier met een all-mountain bike met de nodige veerweg, maar zelf waagden we ons met een xc bike (zonder dropper) aan de verkenning. En we raakten overal rijdend naar boven of beneden, behalve dan op de stukken waar bij iedereen de fiets op de rug zal moeten. Want ja, er zijn enkele hellingen waar de fiets gedragen moet worden om boven te geraken. Ook dat hoort bij wedstrijden als de Transvésubienne en nu dus de Translégende. Maar wees gerust, dit is niet op alle hellingen het geval.

De moedigsten onder jullie kunnen uiteraard deelnemen aan zowel de enduro als de Translégende, waar ook een combi-klassement voor in het leven wordt geroepen.

Die enduro keert terug naar een format van 7 specials en geen 8 zoals vorig seizoen het geval was tijdens het Belgisch kampioenschap. Er komt wel een nieuwe special: la blaireau. Wij mochten deze special al verkennen en we vonden hem geweldig. Het begin tussen de sparrenbomen was nog vrij vlak met af en toe wat rotspartijen, maar nadien werd het alsmaar steiler. Ook deze special konden we, op één plek na, volledig rijden met onze xc bike. De Amblève blijft de Amblève, maar dit jaar ziet het er een tikkeltje ludieker uit.

De inschrijvingen zijn ondertussen zowel voor de enduro als de Translégende geopend. Alle info vind je op http://randobang.blogspot.be

Opgelet: bijna 80% van de paden van de Amblève Enduro liggen op privéterreinen die tijdens de rest van het jaar verboden terrein zijn. Gelieve deze paden buiten de dagen van het evenement dan ook niet te betreden, de toekomst van de wedstrijd hangt ervan af.