Wereldbeker MTB 2024: een kalender met tal van verrassingen

Door Jan Geys -

 • Sport

Wereldbeker MTB 2024: een kalender met tal van verrassingen

Na een eerste seizoen onder de vlag van ESO/Discovery, dat niet altijd even perfect verliep qua communicatie en tv-productie maar sportief wel spannend was, zal de UCI MTB World Series volgend jaar 15 verschillende bestemmingen aandoen, waarvan er een aantal compleet nieuw zijn! Hier is alles wat je moet onthouden van de zojuist aangekondigde kalender voor 2024:

De openingsmanche van het seizoen 2022 in het Braziliaanse Petrópolis was op alle gebied een voltreffer. De teleurstelling was dan ook groot om Brazilië in 2023 niet op de kalender te zien staan. Welnu, de Brazilianen en alle andere fans hebben in 2024 iets om naar uit te kijken!

Het enorme Zuid-Amerikaanse land krijgt namelijk de organisatie van de twee openingsmanches toegewezen, een eer natuurlijk, maar ook een manier om een ​​lange en dure reis rendabel te maken voor het overgrote deel van de betrokkenen bij de World Cup XC. Het weekend van 13 en 14 april komt Mairiporã – gelegen in het zuiden van Brazilië boven de stad Sao Paulo, de grootste stad van het land en zelfs op het Zuid-Amerikaanse continent – als eerste aan de beurt met een XCC en XCO. Iedereen zal na afloop 500 km verder naar het noorden trekken naar Araxa waar een week later de tweede manche van het seizoen (XCC en XCO) zal plaatsvinden.

Terwijl de XC-renners na het Braziliaanse tweeluik een goede maand pauze krijgen, zijn het de downhillers die begin mei in actie komen. En waar kan dat beter dan in Fort William om meteen in de stemming te komen? In het legendarische Schotse resort wordt in het eerste weekend van mei, tien maanden na het wereldkampioenschap, de eerste World Cup downhill van het seizoen 2024 gehouden.

Een week later (het weekend van 11 en 12 mei) mag Finale Ligure net als in 2023 (maar een maand eerder om de hitte van juni te vermijden) een manche van de wereldbeker enduro organiseren. Men ziet dus af van de traditionele openingsmanches ver buiten Europa, met jarenlang een afwisseling tussen Oceanië en Zuid-Amerika om het seizoen te starten.

De eerste Europese verrassing van deze kalender van 2024 betreft downhill en enduro, aangezien de tweede manches van het seizoen plaatsvinden in … Polen! Heb je nog nooit van Bielsko-Biała gehoord? Wij ook niet. Uit snel onderzoek blijkt dat deze regio in het zuiden van het land veel enduro-circuits lijkt te bieden, maar voor zover wij weten is er op geen enkel DH-circuit ooit al een wedstrijd georganiseerd. Hoe dan ook, het weekend van 18 en 19 mei is Polen voor het eerst gastheer van een World Cup MTB.

We blijven in Oost-Europa voor de derde XCO-manche van het seizoen, de eerste op Europese bodem. Geen verrassing deze keer, op 25 en 26 mei keren we graag terug naar het prachtige Nove Mesto voor de XCC- en XCO-klassiekers.

Het tweede weekend van juni trekt het circus naar Oostenrijk, en meer bepaald Leogang, voor een exclusief gravity-programma. Geen XCO in 2024 dus in Leogang, maar wel DH en enduro.

Wel een klassiek programma daarentegen een week later in Val di Sole, met XCO, XCC en uiteraard DH, op een van de meest gevreesde circuits van het seizoen.

Het Zwitserse Crans-Montana is de volgende gaststad in de rij voor de World Cup XCC en XCO. De XCO-manche zal tevens dienen als generale repetitie voor de wereldkampioenschappen van 2025, die vrijwel overal in Wallis zullen worden georganiseerd, met de XCO in Crans-Montana, de XCC in Zermatt, de XCM in Verbier en de DH nabij de Dents du Midi (vingers gekruist voor een terugkeer naar Champéry!).

Net als in 2023 zal de Haute-Savoie de enige bestemming op de kalender zijn waarvan de events over twee weekenden worden verspreid (enduro, XCO, XCC en DH), maar deze keer eind juni / begin juli in plaats van in september.

Ook de endurorenners hebben recht op een repetitie in afwachting van de wereldkampioenschappen in Wallis in 2025. Zij ontmoeten elkaar medio juli in de Aletsch Arena / Bellwald, aan de voet van de Aletschgletsjer, voor de vierde EDR-manche van het seizoen 2024. Hier vinden dus een jaar later de wereldkampioenschappen van de discipline plaats.

De zomer staat in het teken van de Olympische Spelen in Parijs en de wereldkampioenschappen in Vallnord, en na deze laatste ontmoeten downhillers en endurorenners elkaar op 7 en 8 september in Loudenvielle, in de Franse Pyreneeën, voor de laatste EDR-manche en de voorlaatste DH-manche van het seizoen.

Eind september steken de XC-renners opnieuw de Atlantische Oceaan over. Eerst gaat het richting het noordoosten van de Verenigde Staten, en meer bepaald Lake Placid, voor de voorlaatste XCC- en XCO-manches van het seizoen. De ten noorden van New York gelegen stad, gastheer van de Olympische Winterspelen van 1932 en 1980, neemt daarmee het stokje over van Snowshoe.

De World Cups XC en DH zullen net als dit jaar voor de laatste keer samenkomen in het Canadese Mont-Sainte-Anne voor de grote finale van het seizoen 2024. Daar valt begin oktober het doek over de World Series MTB 2024. Herfstkleuren en dode bladeren gegarandeerd!

We willen nog wijzen op een paar opmerkelijke afwezigen: Lenzerheide (XC en DH), dat plaats maakt voor Crans-Montana in afwachting van de wereldkampioenschappen van 2025, Snowshoe (XC en DH), vervangen door Lake Placid waar enkel plaats is voor XC en Val di Fassa (Enduro) in de Dolomieten, drie populaire bestemmingen die over het algemeen geweldige races aanboden.

Samengevat:

 • De wereldbeker crosscountry en shorttrack telt 8 manches
 • De wereldbeker downhill telt 7 manches
 • De wereldbeker enduro telt 6 manches
 • De kalender van de wereldbeker marathon wordt later bekendgemaakt

Kalender World Series MTB 2024:

 • 12-14 april: Mairiporã (Brazilië) – XCO / XCC
 • 19-21 april: Araxa (Brazilië) – XCO / XCC
 • 03-05 mei: Fort William (Schotland) – DHI
 • 10-12 mei: Finale Ligure (Italië) – EDR
 • 17-19 mei: Bielsko-Biala (Polen) – DHI / EDR
 • 24-26 mei: Nove Mesto na Morave (Tsjechië) – XCO / XCC
 • 07-09 juni: Leogang (Oostenrijk) – DHI / EDR
 • 14-16 juni: Val di Sole (Italië) – XCO / XCC / DHI
 • 21-23 juni: Crans-Montana (Zwitserland) – XCO / XCC
 • 28-30 juni: Haute Savoie (Frankrijk) – EDR
 • 05-07 juli: Haute Savoie (Frankrijk) – XCO / XCC / DHI
 • 12-14 juli: Aletsch Arena / Bellwald (Zwitserland) – EDR
 • 28 augustus – 1 september: Vallnord (Andorra) – Wereldkampioenschappen
 • 06-08 september: Loudenvielle (Frankrijk) – DHI / EDR
 • 27-29 september: Lake Placid (USA) – XCO / XCC
 • 04-06 oktober: Mont-Sainte-Anne (Canada) – XCO / XCC / DHI

DoorJan Geys