World Cup MTB #1 Stellenbosch: Annika Langvad wint, Anne Tauber op drie

Sport
10 March 2018 — Jan Geys

Wat een geweldige start van het nieuwe world cup MTB seizoen! De Deense Annika Langvad maakte in het Zuid-Afrikaanse Stellenbosch haar favorietenrol waar maar ze moest daarvoor in een beklijvende wedstrijd wel afrekenen met de Française Pauline Ferrand-Prévot. In hun stoffige spoor eindigde de piepjonge Nederlandse Anne Tauber op een schitterende derde plaats. 

Pauline Ferrand-Prévot en Jolanda Neff, eind januari beide nog slachtoffer van een lelijke val tijdens de world cup cyclocross in Hoogerheide, namen het peloton van bij de start op sleeptouw in het Zuid-Afrikaanse Stellenbosch, gevolgd door de rest van de favorieten.

Al snel reed een duo aan de kop van de wedstrijd; diezelfde Pauline Ferrand-Prévot die het gezelschap had gekregen van de Deense Annika Langvad. De Nederlandse Anne Tauber werkte zich in de tweede ronde naar de derde plaats en zij zou aan een lange solowedstrijd beginnen.

Groot werden de verschillen niet. Bij het duo vooraan was het vooral Langvad die de foutjes opstapelde en dat was voor Ferrand-Prévot het sein om in de vierde ronde soloslim te spelen. Meer dan tien seconden kreeg ze echter niet van haar opponente en ook Tauber gaf nog steeds maar een half minuutje prijs.

Langvad liet er echter geen twijfel over bestaan dat ze de sterkste van de dag was en reed aan het begin van de vijfde ronde in een mum van tijd het kloofje met Ferrand-Prévot dicht. Meer zelfs, de Deense ging meteen op en over de Française en nu was het de beurt aan Ferrand-Prévot om de mouwen op te stropen en een kloofje van tien seconden dicht te rijden.

Tauber hing nog steeds op een goede halve minuut, een minuutje later gevolgd door het duo Jolanda Neff en Catharine Pendrel die voor de plaatsen vier en vijf streden. Vooraan kreeg Ferrand-Prévot de kloof op Langvad niet meer gedicht, ook al had deze laatste op het stoffige parkoers moeite om de nodige grip te vinden. Langvad moest te voet verder, maar meer dan enkele seconden winst zaten er niet in voor Pauline Ferrand-Prévot.

De winst ging dan ook oververdiend naar Annika Langvad, voor Pauline Ferrand-Prévot. Anne Tauber verdedigde met succes haar derde plaats, terwijl achter de Nederlandse de strijd voor de vierde plaats nu helemaal losbarstte nadat Maja Wloszczowska tot bij Jolanda Neff en Catharine Pendrel kwam. Ploegmates Wloszczowska en Neff werkten goed samen en gooiden Pendrel overboord. Deze laatste zag ook de Duitse Helen Grobert voorbijschieten. Die Grobert kwam in de laatste hectometers helemaal onder stoom en sprintte in de laatste rechte lijn ook nog over het Kross-duo Wloszczowska en Neff. Wereldkampioene Neff tuimelde daarmee alsnog van het podium want de fotofinish duidde de Poolse Maja Wloszczowska als vijfde aan.

De Nederlandse rensters Lotte Koopmans en Britt van den Boogert eindigden respectievelijk als 42ste en 48ste.

Morgen komen we nog uitgebreid terug op de openingswedstrijd van de world cup MTB 2018 in Stellenbosch met onze best of waarin we natuurlijk de nodige aandacht zullen schenken aan de knalprestatie van Anne Tauber.

Uitslag World Cup MTB Stellenbosch 2018 Elite vrouwen:

Download (PDF, Onbekend)

Meer over de World Cup MTB Stellenbosch lees je hier: Uitslag heren elite en U23

Onze ‘Best of’ met de mooiste foto’s kan je hier vinden: www.vojomag.nl/best-of-world-cup-mtb-stellenbosch-een-zinderende-seizoensopener