World Cup MTB #1 Stellenbosch: Meesterlijke sprint van Sam Gaze, Van der Poel vierde!

Sport
10 March 2018 — Jan Geys

Het moest er ooit van komen en vandaag was het eindelijk zover. In Stellenbosch kwam een einde aan de winnende reeks van Nino Schurter in de world cup MTB. De man die daarvoor zorgde was de Nieuw-Zeelander Sam Gaze. Gaze is de regerende wereldkampioen bij de U23 en hij veroorloofde het zichzelf om olympisch kampioen Nino Schurter in het stof te doen bijten in één van diens favoriete onderdelen, de sprint. Mathieu van der Poel werd knap vierde.

Voelde Nino Schurter de bui al hangen toen hij na de eerste ronde hoofdschuddend de finish passeerde? De Zwitser keek achterom en zag volgend vijftal in zijn wiel hangen: Samuel Gaze, Anton Cooper, Henrique Avancini, Maxime Marotte en … Mathieu van der Poel die met nummer 47 ergens op de vijfde of zesde lijn was gestart.

Schurter was meer dan beducht voor Van der Poel, maar we zagen de jonge Nederlander toch regelmatig naar adem happen. Ongetwijfeld zat zijn zware veldritseizoen daar voor iets tussen, maar Schurter had echter nog andere zorgen dan enkel Mathieu van der Poel. Het was namelijk de Nieuw-Zeelander Sam Gaze die in de tweede ronde de boel deed ontploffen. Schurter ging mee maar anders dan vorig seizoen, toen Schurter telkens maar één concurrent in zijn wiel duldde om vervolgens een beetje met zijn metgezel te spelen alvorens de beslissende aanval te plaatsen, leek het wel of Sam Gaze vandaag de controle had. Gaze keerde dan ook de rollen om en plaatste op de slotklim zelf een verschroeiende demarrage die de olympische en wereldkampioen tot het uiterste pushte.

Tot overmaat van ramp schoot Nino Schurter in de sprint ook nog eens uit zijn klikpedaal waardoor de Nieuw-Zeelander in Stellenbosch dolgelukkig de armen in de lucht mocht gooien als winnaar van de eerste world cup MTB 2018. Eerlijk gezegd betwijfelen we of de uitslag er anders had uitgezien indien Nino niet uit zijn pedaal was geschoten, daarvoor ging er nog te veel kracht uit van de sprint van Gaze en leek de voorsprong op Nino al meer dan geruststellend.

De Fransman Maxime Marotte eindigde in hun spoor als derde en Mathieu van der Poel zag een prachtige wedstrijd beloond worden met een vierde plaats. Titouan Carod maakte de top vijf compleet. De andere Nederlanders en Belgen hadden meer moeite met de omloop in Stellenbosch. Ruben Scheire (47ste), Michiel van der Heijden (54ste), Frank Beemer (55ste), Jens Schuermans (56ste), Kevin Panhuyzen (64ste), Sébastien Carabin (76ste) en Robin Vanden Abeele (88ste) eindigden ver in de uitslag, Jeff Luyten gaf op.

Morgen blikken we met onze best of nog uitgebreid terug op deze spannende openingswedstrijd van de world cup MTB in Stellenbosch.

Uitslag World Cup MTB Stellenbosch 2018 Elite heren:

Download (PDF, Onbekend)

Meer over de World Cup MTB Stellenbosch lees je hier: Uitslag vrouwen elite en U23

Onze ‘Best of’ met de mooiste foto’s kan je hier vinden: www.vojomag.nl/best-of-world-cup-mtb-stellenbosch-een-zinderende-seizoensopener

Foto’s copyright MTB World Cup Stellenbosch