World Cup MTB 2024 Araxá XCC U23: Böhm en Amos bevestigen

Door Jan Geys -

  • Sport

World Cup MTB 2024 Araxá XCC U23: Böhm en Amos bevestigen

Na de openingsmanche in Mairiporã vervolgt de wereldbeker MTB zijn Braziliaanse tour met een stop in Araxá, een paar honderd kilometer verder naar het noorden. Vrijdagavond openden de beloften het weekend met de shorttrack. 

U23-vrouwen

De Duitse Kira Böhm (Cube Factory Racing) liet bij de openingsmanche van de wereldbeker MTB 2024 geen kruimel voor de concurrentie. De tegenstand was dus gewaarschuwd en niet zinnens haar vandaag opnieuw vroeg in de wedstrijd te laten wegglippen.

Tijdens de eerste drie ronden bleef het peloton compact, soms onder leiding van Madigan Munro (Trek Factory Racing XC), dan weer onder leiding van de Italiaanse Valentina Corvi (Santa Cruz Rockshox Pro Team – hier op de voorgrond).

Toch konden ze niet verhinderen dat Kira Böhm met nog twee ronden te gaan de boel weer op stelten zette. Door het tempo flink op te voeren nam ze de leiding over, op de voet gevolgd door Emily Johnston (Trek Future Racing) en Carla Hahn (Lexware Mountainbike Team).

Ook zij moesten de Duitse laten gaan zodat Kira Böhm haar tweede XCC-overwinning van het seizoen kon claimen.

Emily Johnston (Trek Future Racing) werd tweede en Carla Hahn (Lexware Mountainbike Team) derde.

De Braziliaanse Giuliana Salvini Morgen (Trek Future Racing – hier rechts) – die als vierde eindigde in Mairiporã – werd vijfde, na de Portugese Ana Santos.

Volledige uitslag World Cup XCO 2024 Araxá U23-vrouwen

Met twee overwinningen op rij staat Kira Böhm met 250 punten al stevig aan de leiding in de tussenstand om de World Cup XCC. Ze wordt gevolgd door Emily Johnston (170 punten) en Madigan Munro (165 punten).

U23-mannen

Bij de U23-mannen waren alle ogen gericht op Riley Amos (Trek Factory Racing XC), die net zoals Kira Böhm de dubbel lukte in Mairiporã. Zou hij net als de Duitse eerder op de avond ook hier in Araxá de shorttrack naar zijn hand kunnen zetten?

Jawel hoor, na ruim de helft van de race in de schaduw van het peloton te blijven, wist de Amerikaan in de laatste ronde iedereen te verrassen. Hij haalde het met een voorsprong van drie seconden op zijn naaste achtervolger.

Bjorn Riley (Trek Future Racing) en Luke Wiedmann (Thömus Maxon) mochten onder elkaar uitmaken wie tweede zou worden, en het was uiteindelijk de Amerikaan die in de sprint sneller was dan de Zwitser.

De Fransman Luca Martin (Orbea Factory Racing) werd dit keer vierde, de Noor Sondre Rokke vijfde. Rens Teunissen van Manen (KMC-Ridley) werd 12de.

Volledige uitslag World Cup XCO 2024 Araxá U23-mannen

Riley Amos loopt in de tussenstand om de World Cup XCC verder uit op zijn rivalen. Met 250 punten heeft hij een mooie voorsprong op Bjorn Riley (175 punten) en Dario Lillo (150 punten) die op gelijke hoogte staat met Sondre Rokke (150 punten).

DoorJan Geys