World Cup XCO 2024 Mairiporã: dubbelslag voor Böhm en Amos bij de U23

Door Jan Geys -

  • Sport

World Cup XCO 2024 Mairiporã: dubbelslag voor Böhm en Amos bij de U23

Na de XCC van vrijdagavond spraken we al over het feit dat er een geheel nieuwe hiërarchie zou ontstaan bij de beloften na de overstap van enkele van de grote namen van het seizoen 2023 naar de elites. Kira Böhm en Riley Amos namen dit tijdens de eerste wereldbekermanche alvast ter harte! In Mairiporã beleefden de Duitse en de Amerikaan een perfect weekend door naast de XCC ook de XCO bij de beloften te winnen.

U23-vrouwen

Na haar solo tijdens de shorttrack waren haar tegenstanders gewaarschuwd. Bij de start van de XCO hadden ze zichzelf dan ook voorgenomen om het Kira Böhm heel wat lastiger te maken. Vanaf de startlus ontstaan ​​er gaten en blijven er nog drie rensters over vooraan: Kira Böhm, Ginia Caluori en Emily Johnston.

Eens halfweg kan Böhm zich niet langer bedwingen en begint het tempo op te voeren. Emily Johnston (op de foto hierboven voor Caluori) is de eerste die in de derde volledige ronde (van de vier) moet lossen. Ginia Caluori doet haar best om in het spoor te blijven.

In de laatste ronde breekt ze uiteindelijk toch zonder dat Kira Böhm een aanval moet lanceren. Na elke beklimming wordt het gat iets groter. Drie seconden, dan 5, dan 9 … Voor Böhm ziet het er heel goed uit.

Ginia Caluori moet tevreden zijn met de tweede plaats, een meer dan eervol resultaat om het wereldbekerseizoen te lanceren. Vooraan boekt de Duitse van Cube Factory Racing haar eerste succes op het internationale circuit en met haar overwinning in de XCC op vrijdagavond is ze goed aan het nieuwe seizoen begonnen.

Achter dit duo weet Emily Johnston haar derde plaats veilig te stellen.

Madigan Munro, die in de XCC op het podium stond, werd 4de en de Italiaanse Valentina Corvi 5de.

Volledige uitslag World Cup XCO 2024 Mairiporã U23-vrouwen

U23-mannen

Bij de U23-mannen verliep de wedstrijd helemaal tegenovergesteld! Waar de wedstrijd in de shorttrack lang gesloten bleef, ging Riley Amos dit keer al midden in de wedstrijd solo. Niemand die zijn wiel nog zou terugzien voor de finish.

Na een startlus ontstond er in de eerste ronde een kwartet bestaande uit Luca Martin, Riley Amos, Bjorn Riley en de Zwitser Finn Treudler. De Braziliaan Alex Malacarne reed lek net toen hij op het punt stond zich bij deze groep aan te sluiten.

In de tweede ronde bleef het tempo onder leiding van Luca Martin erg hoog en Finn Treudler moest als eerste de prijs betalen. De Zwitser verliest al snel een vijftiental seconden … maar hij geeft niet op en in de volgende ronde keert hij terug tot bij de leiders!

Ondertussen blijft Luca Martin het tempo dicteren. De Orbea-renner doet veel en ziet er erg sterk uit, maar hij maakt een fout en valt tijdens een klim, waardoor Riley Amos een paar lengtes voorsprong kan nemen. Veel meer had de Amerikaan niet nodig.

Amos greep de kans en bij het passeren van de finish had hij tien seconden voorsprong op het trio Treudler – Martin – Riley. Er moeten dan nog twee ronden worden afgelegd.

Achter Amos beginnen zijn naaste achtervolgers te kraken. Luca Martin was de eerste die na zijn inspanningen aan het begin van de race een paar seconden extra moest prijsgeven, daarna was het de beurt aan Finn Treudler.

De verschillen zijn klein, maar het is ieder voor zich en in de laatste ronde heeft niemand nog reserves over om de posities op zijn kop te zetten. Amos, vorig jaar tweede in de World Cup bij de beloften, wint voor de vierde keer een wereldbeker bij de beloften en bevestigt dat hij dit jaar tot de favorieten behoort. Het podium wordt aangevuld door Bjorn Riley en Finn Treudler.

Luca Martin moest tevreden zijn met de 4de plaats. Achter hem houdt de Zuid-Afrikaan Luke Moir de Braziliaan Alex Malacarne achter zich in de sprint om de 5de plaats.

Rens Teunissen van Manen werd knap 12de, Freek Bouten eindigde als 43ste.

Volledige uitslag World Cup XCO 2024 Mairiporã U23-mannen

DoorJan Geys