World Cup MTB Albstadt: de eerste voor Kate Courtney!

Sport
19 May 2019 — Jan Geys

Kate Courtney heeft haar intrede bij Scott-Sram niet gemist. De wereldkampioene had in Albstadt exact een halve startloop nodig om iedereen haar wil op te leggen. Zelfs een val kon haar niet stoppen en de Amerikaanse mocht na bijna anderhalf uur wedstrijd voor het eerst in haar carrière de handen in de lucht gooien als winnares van een wereldbeker MTB bij de elites. Grote weelde voor Nederland, want Anne Tauber en Anne Terpstra zorgden voor maar liefst twee podiumplaatsen!

De tegenstand was vrijdagavond in de shorttrack al gewaarschuwd, Kate Courtney zat in supervorm. Jolanda Neff mocht traditiegetrouw de start nog wel voor haar rekening nemen, maar Courtney nam al snel de touwtjes in handen. Toen Neff ook nog eens crashte, lag de wedstrijd vooraan bijna in een definitieve plooi. En dat terwijl we nog steeds maar aan de startloop bezig waren.

Terwijl Courtney in de eerste ronde haar voorsprong verder uitbreidde, moest Neff even naar adem happen. Anna Tauber greep haar kans en ging op en over Neff. De Deense Annika Langvad – toch een van de grote favorietes – kneep ondertussen haar remmen al definitief dicht. De reden daarvoor weten we nog niet.

Het was Kate Courtney zelf die de spanning terug in de wedstrijd bracht door een lelijke schuiver te maken op een van de (te) vele houten bruggen. Noch Tauber, noch Neff konden van de situatie gebruikmaken om opnieuw vooraan aan te sluiten. Twee rondes later was het Anne Tauber die op exact dezelfde plaats als Courtney in het decor duikelde. Jolanda Neff bedankte en ook Yana Belomoina zou nog uit de achtergrond terugkeren en op en over Tauber gaan.

Kate Courtney won uiteindelijk met 49″ voorsprong op Jolanda Neff en 1’31” op Yana Belomoina. Anne Tauber werd vierde en zag met Anne Terpstra een tweede Nederlandse op het podium eindigen. Voor Terpstra is het de eerste keer in haar carrière dat ze op het podium eindigt van een wereldbeker MTB. Githa Michiels werd 15de, Sophie van Berswordt 35ste en Lotte Koopmans 56ste.

Kate Courtney voert na dit eerste wereldbekerweekend – en na winst in zowel de shorttrack als de crosscountry – de tussenstand aan van de wereldbeker voor Jolanda Neff.

Afspraak morgen bij Vojo voor een uitgebreid fotoverslag van de World Cup MTB in Albstadt.

Uitslag World Cup MTB XCO Albstadt 2019 Elite women:

Download (PDF, 190KB)