World Cup XCC Albstadt: Mathieu van der Poel flikt het weer!

Door Jan Geys -

  • Sport

World Cup XCC Albstadt: Mathieu van der Poel flikt het weer!

Mathieu van der Poel heeft het weer geflikt. Van een quasi verloren positie wist hij in Albstadt op het juiste moment naar voren te schieten om de leiding in de shorttrack over te nemen. Lars Forster en Nino Schurter probeerden nog wel, maar niemand was in staat om de pk’s van Van der Poel bij te houden. Bij de vrouwen greep wereldkampioene Kate Courtney de zege.

Foto copyright Armin Küstenbrück

Bij het ingaan van de zevende ronde (van de negen) viel het tegen de wind dan toch even stil, het sein voor Van der Poel om van achteruit een aanval te lanceren. Nino Schurter en Henrique Avancini reageerden, de rest keek meteen tegen een achterstand van enkele seconden aan. Het tactische spel kon beginnen, waarvan de rest profiteerde om terug te keren. In de laatste ronde was het Lars Forster die alles of niets speelde. Diens ploegmakker Nino Schurter kleefde in het wiel en even vreesden we dat die het gat zou laten vallen. Van der Poel besefte het gevaar en zat al voor de laatste afdaling in het wiel van Forster. In die afdaling was Forster duidelijk sneller, maar Van der Poel was zo sterk dat hij als enige nog tot bij Forster raakte.

Foto copyright Armin Küstenbrück

Twee bochten verder sprintte hij Lars Forster in de laatste rechte lijn los uit het wiel om voor het tweede jaar op rij te zegevieren in de shorttrack van Albstadt. Lars Forster moest tevreden zijn met plaats twee, Nino Schurter met plek drie. Maxime Marotte en Henrique Avancini eindigden als vierde en vijfde, Belgisch kampioen Jens Schuermans als 17de. Voor Kevin Panhuyzen zat de shorttrack er al na drie minuten op, hij had materiaalpech. Mathieu van der Poel is tevens de eerste leider in de tussenstand van de wereldbeker.

Foto’s copyright Armin Küstenbrück

Uitslag World Cup XCC Albstadt 2019 heren:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2019/05/albs_xcc_me_results_y.pdf”]

Kate Courtney schenkt nieuwe team meteen WB-winst

Foto copyright Armin Küstenbrück

Wereldkampioene Kate Courtney was bij de vrouwen in een snel gereden wedstrijd sterker dan de Zwitserse Jolanda Neff. Door de hoge snelheid kregen we een afvallingswedstrijd te zien waarbij vooral achteraan de deur openstond. Verantwoordelijk voor die hoge snelheid was vooral de Duitse Elisabeth Brandau die tussen ronde 4 en 7 (van de 8) de snelheid bleef opvoeren. Niemand die ook maar even in de verleiding kwam om een aanval te plaatsen.

Foto copyright Armin Küstenbrück

Bij het ingaan van de laatste ronde moest het dan wel gebeuren en het was Jolanda Neff die als eerste aanzette. Kate Courtney reageerde en ging op en over Neff. Langvad probeerde hetzelfde om vanuit een (bijna) verloren positie toch naar voren te sprinten. Dat kostte de Deense – vorig jaar quasi ongeslagen in de shorttrack – echter heel wat krachten en terwijl Courtney en Neff vooraan wiel aan wiel naar de finish stormden, moest Langvad het Zwitserse duo Kathrin Stirnemann en Linda Indergand nog voor laten gaan.

Neff nam in de laatste afdaling veel risico’s om Courtney alsnog voorbij te steken, maar het plannetje mislukte. Neff verloor zelfs enkele meters en de wereldkampioene stormde krachtig door naar haar eerste zege in de wereldbeker shorttrack. Eliminator-specialiste Kathrin Stirnemann werd derde, Linda Indergand vierde en Annika Langvad vijfde. Ramona Forchini zorgde voor de verrassing door als zesde te eindigen, zij mag daardoor zondag op de eerste startrij plaatsnemen.

Foto copyright Armin Küstenbrück

Anne Tauber eindigde na een waakzame wedstrijd als 9de, Anne Terpstra als 13de. Shorttrack, het is nog steeds niet het ding van Githa Michiels. De Belgische kampioene werd pas 29ste en kan daardoor zondag niet echt profiteren van haar uitstekende UCI-ranking. In plaats vanop de eerste startrij moet ze zondag starten op rij vier.

Uitslag World Cup XCC Albstadt 2019 vrouwen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2019/05/albs_xcc_we_results_y.pdf”]

Wie onze voorbeschouwing van de wereldbeker MTB 2019 moest gemist hebben, hier lees je er meer over: www.vojomag.nl/wereldbeker-mtb-2019-zaagt-nederland-de-poten-van-onder-de-zwitserse-troon

DoorJan Geys