Wereldbeker MTB 2019: zaagt Nederland de poten van onder de Zwitserse troon?

Door Jan Geys -

  • Sport

Wereldbeker MTB 2019: zaagt Nederland de poten van onder de Zwitserse troon?

We hebben er lang naar uitgekeken en de laatste dagen is de spanning enkel maar toegenomen. Vanavond is het dan eindelijk zover en gaat de wereldbeker crosscountry 2019 van start! Voor ons in België en Nederland rijst de vraag of – laat ons eerlijk zijn – vooral Nederland de poten van onder de Zwitserse troon kan zagen?

Acht maanden is een hele tijd en het is dan ook een beetje koffiedik kijken wie we dit weekend op de voorposten mogen verwachten in de Mercedes-Benz UCI Mountain Bike World Cup. Natuurlijk kijkt ook nu weer iedereen in de eerste plaats naar de Zwitserse delegatie. Het Alpenland is ook anno 2019 nog steeds het mountainbikeland nummer één. Al leeft dit jaar de hoop dat nog een ander land zich nadrukkelijk in de debatten zal komen mengen. En dat land is … Nederland! Maar daar komen we verderop nog op terug.

World Cup Shorttrack part 2

Exact een jaar geleden werd in Albstadt de wereldbeker shorttrack boven de doopvont gehouden. De nieuwe discipline moest voor extra spektakel zorgen in het wereldbekerweekend en ook dit jaar blijft de shorttrack op vrijdagavond op het programma staan. In die shorttrack staat er meer op het spel dan je in eerste instantie zou kunnen denken. Niet dat de uitslag, en de daaraan gekoppelde startpositie voor de crosscountry van zondag, zoveel invloed heeft gehad op deze laatste wedstrijden.

Zo kreeg Nino Schurter in de shorttrack van Albstadt een DNF achter zijn naam, waardoor hij op zondag vanop de derde rij moest starten. Toch won hij! Nieuw is echter dat dit jaar niet langer de eerste 16 startplaatsen bepaald worden door de uitslag van de XCC, maar wel de eerste 24. Een DNF in de shorttrack zou nu betekenen dat je vanop de vierde startrij moet vertrekken. Daarnaast zijn er ook heel wat kostbare punten te verdienen die meetellen voor het eindklassement van de wereldbeker (50% van de punten die worden toegekend in de xc-wedstrijden). En omdat het vanavond om de eerste World Cup van het nieuwe seizoen gaat, staat ook de eerste leiderstrui van de wereldbeker op het spel.

Een aparte ranking voor de shorttrack bestaat er (nog) niet, maar indien we de punten van vorig jaar zouden optellen, dan zou Mathieu van der Poel dankzij drie overwinningen met 575 punten de tabel aanvoeren. De Braziliaan Henrique Avancini (429 punten) en de Nieuw-Zeelander Sam Gaze (422 punten) mogen mee op dit fictieve podium. Bij de vrouwen domineerde de Deense Annika Langvad het eerste seizoen met maar liefst vijf overwinningen (op zes wedstrijden). Langvad kwam daarmee uit op een totaal van 725 punten. Achter haar eindigde met Jolanda Neff (490 punten) en Alessandra Keller ( 480 punten) een Zwitsers duo.

Hoe leuk de shorttrack ook mag zijn, de crosscountry van zondag blijft het koningsnummer tijdens de wereldbeker MTB (de volledige kalender vind je hier). Daarin gaan we dit jaar op zoek naar de opvolgers van Jolanda Neff en Nino Schurter. Op de volgende pagina’s zetten we alvast enkele kanshebbers op een rij.

DoorJan Geys