BeMC #4: Mathieu van der Poel is onklopbaar

Sport
13 May 2019 — Jan Geys

Mathieu van der Poel was net als de voorbije dagen ook in de slotrit van de BeMC onklopbaar en de Nederlandse kampioen mocht dan ook net als in 2017 de eindzege in de Belgian Mountainbike Challenge mee naar huis nemen. Bij de vrouwen vierde de Duitse Cemile Trommer haar eerste eindzege in de grootste Belgische MTB-meerdaagse.

Na een zware en vooral natte koninginnenrit worden de overblijvers van de BeMC bij de start van de slotrit getrakteerd op een flauw zonnetje. Voor de laatste keer trekken ze zich voor de deuren van hotel Floreal, de uitvalsbasis van de Belgian Mountainbike Challenge, op gang voor een rit van 62 kilometer.

Een ‘korte’ rit dus, maar wel één met de nodige snedige hellingen. En dat is spek naar de bek van … Mathieu van der Poel.

De aanvoerder van het klassement duldde in de slotrit slechts twee renners in zijn wiel om in de finale toch weer solo naar de finish te rijden en er zijn vierde ritzege op rij te boeken. De naam van Van der Poel mocht na afloop – logisch na succes in alle ritten – ook als eindwinnaar van de BeMC 2019 in de boeken bijgeschreven worden.

Hans Becking was net als de voorbije dagen diegene die het langst bij Mathieu van der Poel wist te blijven. De slotrit winnen, zoals in 2017, lukte dit keer echter niet. Becking werd tweede, een plaats die hij ook in de eindstand bezet.

De derde beste man in de slotrit was deze Wout Alleman, die het overigens altijd goed doet in de BeMC. In 2016 eindigde hij hier als 20-jarige al een keertje tweede in de eindstand (na Tiago Ferreira), dit jaar werd hij na een knappe slotrit – waarin hij derde werd – vierde.

In de eindstand moest hij Frans Claes nog laten voorgaan, die in de slotrit van de BeMC de longen uit zijn lijf reed om zijn derde plaats te vrijwaren.

Tim Smeenge eindigde in elke rit in de top tien en zag die regelmaat beloond met een mooie vijfde plaats in de eindstand.

Timo Kielich reed net als een dag eerder ook in de slotrit weer beresterk. Jammer dat hij op de tweede dag veel tijd verloor of er had meer ingezeten voor hem. Kielich werd zesde.

De Zwitser Konny Looser won vorige week nog de BIG Roc Marathon in Houffalize, maar op de BeMC kon hij nooit echt zijn stempel drukken. De Zwitser werd zevende.

Roel Verhoeven is de tweede man van KMC-Fruit to Go in de top tien. Verhoeven keerde met de achtste plaats naar huis terug.

Joris Massaer kende in de slotrit een offday zoals hij maar zelden heeft meegemaakt. Ondanks een 29ste plaats in de rituitslag eindigde hij toch nog als negende in de einduitslag.

Bart Classens sluit de top tien van deze loodzware BeMC af.

Cemile Trommer kreeg in de slotrit van de BeMC haar eindzege niet cadeau. Het was deze Geerte Hoeke die het Trommer knap lastig maakte op de laatste dag.

Hoeke kwam echter 1’14” tekort om alsnog de blauwe leiderstrui af te snoepen van Cemile Trommer die voor het eerst met de eindzege aan de haal ging.

Na de Duitse en Nederlandse mocht Bettina Janas, de winnares van de slotrit, als derde mee op het podium. Voor Janas was het de tweede ritzege in deze BeMC nadat ze eerder ook al de eerste marathonrit had gewonnen. De koude koninginnenrit deed haar echter de das om.

Geen nieuwe eindzege voor Ariane Lüthi; de Zwitserse moest dit jaar tevreden zijn met plaats vier en winst in de proloog.

Op plaats vijf eindigde het jonge veldrittalent Ceylin del Carmen Alvarado.

In de andere categorieën gingen de eindzeges naar Rick Van der Sande (M20 – foto links), Steven Janssens (M30), Ken Van den Bulke (M40), Ronny Vandael (M50) en Saskia Hessens (Open Women – foto rechts). Daarmee zit de BeMC 2019 er weer op. Afspraak volgend jaar in La Roche-en-Ardenne voor een nieuwe editie!

Uitslag derde rit en eindstand BeMC 2019: my6.raceresult.com

Meer over de BeMC vind je hier: Proloog – Rit 1 – Rit 2