BeMC #3: Mathieu van der Poel wint onthoofde koninginnenrit

Sport
11 May 2019 — Jan Geys

De tweede rit moest de koninginnenrit worden van de achtste Belgian Mountainbike Challenge. Om te pootjebaden was het echter te koud en dus werden zowel de river crossings van de Ourthe als de gevaarlijkste afdalingen – geheel terecht – uit het parkoers gehaald. Na een calvarietocht van meer dan drie en een half uur was het nog maar eens Mathieu van der Poel die aan de finish de armen in de lucht mocht steken. Bij de vrouwen kregen we voor de derde dag op rij een andere naam op het hoogste podiumtrapje.

Wanneer aan de start de paraplu’s worden bovengehaald, weet je hoe laat het is. Ofwel regent het oude wijven, ofwel is het snikheet. Van dit laatste was vandaag in La Roche-en-Ardenne geen sprake en dus deed iedereen ook nog een extra regenjasje aan. Gelukkig zonder morren …

Net voor Buisson, na amper 12 kilometer wedstrijd, rijdt een zevental aan de leiding. Mathieu van der Poel neemt als leider in het klassement zijn verantwoordelijkheid en ment voor Hans Becking, Quinten Hermans, Roel Verhoeven, Timo Kielich, Frans Claes en Sebastien Carabin.

Achter hen ligt alles uit elkaar …

Vijftien kilometer verderop zet Hans Becking de anderen onder druk. Van der Poel volgt; Quinten Hermans en Roel Verhoeven hangen er ook nog aan. Zijn we vooraan kwijt, Timo Kielich en Frans Claes. Die volgen een half minuutje later.

En ook Sebastien Carabin heeft de rol moeten lossen. De renner van Merida-Wallonie heeft zijn dag niet en komt meermaals ten val. Carabin zou alsmaar verder wegzakken en wordt uiteindelijk pas 27ste.

Dat is nog altijd beter dan Quinten Hermans, want de nummer drie in de tussenstand gaf er onderweg de brui aan. Te koud! Nochtans was de jonge Hermans de voorbije dagen heel goed bezig in deze BeMC.

Mathieu van der Poel heeft ondertussen ook de anderen uit zijn wiel gekletst en begint aan een zoveelste solo. Een solo die hij weer maar eens tot een goed einde weet te brengen. Hans Becking is ook nu weer de dichtste belager, al was de kloof vandaag toch wat groter dan de voorbije dagen. Becking bereikt de finish in La Roche-en-Ardenne met een achterstand van 2’22”.

Nu Quinten Hermans er niet meer bij is, is het een andere jonge Belg die de derde podiumplaats voor zich opeist. De nog maar 19-jarige Timo Kielich eindigt knap als derde, op 5’01” van de dagwinnaar.

Op plaats vier vinden we Roel Verhoeven van KMC-Fruit to Go.

Gisteren kwam Frans Claes na twee lekke banden onderweg nog ontgoocheld over de finish, vandaag ziet het er plots weer heel wat rooskleuriger uit voor de Leuvenaar. Claes werd vijfde en schuift in de tussenstand op naar plek drie.

Tim Smeenge (nummer 12) en Wout Alleman (nummer 4) zijn op plaats zes en zeven de volgende renners in de uitslag.

Joris Massaer (8ste), Bart Classens (9de) en Niels Derveaux (10de – foto) maken de top tien compleet.

Voeg regen, modder, scherpe rotsen en pittige afdalingen samen en je krijgt een giftige cocktail die voor de nodige slachtoffers zorgt.

Lander Loockx kan erover meespreken, kijk maar naar de diepe vleeswonde op zijn been.

Voor hem eindigt het avontuur van de BeMC hier aan de Ourthe en ook onze reportage zit er meteen op. Terwijl de ambulance zich ontfermt over de onfortuinlijke Loockx, ontfermen wij ons over zijn fiets en reppen ons naar de finish.

Daar zien we nog net Cemile Trommer met een brede lach zegevierend over de finish rijden.

Ariane Lüthi eindigt op plek twee en Geerte Hoeke op drie. De leidster in de tussenstand, Bettina Janas, moet vandaag bijna een kwartier toegeven en dus verwisselt de leiderstrui voor de derde dag op rij van schouders. Die trui hoort nu toe aan de winnares van de dag, Cemile Trommer.

Morgen staat de slotrit van de BeMC op het programma met daarin onder meer twee keer de beklimming van de Muur van Borzée, althans indien de weergoden ons gunstig gezind zijn!

Uitslag tweede rit BeMC 2019: my6.raceresult.com

Meer over de BeMC vind je hier: Proloog – Rit 1