World Cup MTB: eerste wedstrijd (als alles goed gaat) in augustus nu ook Vallnord niet doorgaat!

Sport
14 April 2020 — Jan Geys

Na de logische annulering van de wereldbeker XC en DH in Vallnord – die als een der laatste grote wedstrijden in juni nog op de kalender stond – wordt het stilaan duidelijker waar we ons de komende maanden aan mogen verwachten. En we kunnen er niet omheen, we zullen nog even geduld moeten hebben alvorens echt aan het seizoen 2020 te kunnen beginnen.

De wereldbekermanche van Vallnord stond dit jaar gepland de week voor de wereldkampioenschappen crosscountry in Albstadt. Dit laatste evenement liet eerder al verstaan dat men op zoek ging naar een nieuwe datum en het is dan ook logisch dat Vallnord, als laatste overblijver van de grote wedstrijden voor de zomer, niet aan de huidige situatie kon ontsnappen.

Wanneer we de oorspronkelijke kalender bekijken, betekent dit dat de beste mountainbikers ter wereld elkaar in het beste geval pas half augustus voor het eerst in de ogen zullen kijken in het Zwitserse Lenzerheide (XC) en het Canadese Mont-Sainte-Anne (XC & DH) …

Maar dat is wel het meest optimistische scenario, want niemand weet waar we over enkele maanden zullen staan in de coronacrisis. Daarnaast stellen we ons de vraag of zowel organisatoren als UCI wel het risico willen nemen om te snel te hervatten van zodra het licht op groen wordt gezet. Het belooft alvast een moeilijke puzzel te worden om een plaatsje te vinden op de kalender voor al de wedstrijden die reeds uitgesteld zijn, ook al gaat het gerucht de ronde dat men het seizoen tot eind oktober of zelfs november zou willen verlengen. Gisteren raakte wel al bekend dat er dit jaar definitief geen Europees kampioenschap XC zal georganiseerd worden in Graz-Stattegg.

Naast de kalenderproblemen is er nog een vraag die het peloton bezighoudt. Niet in alle landen kunnen de atleten over dezelfde trainingsmogelijkheden beschikken: in sommige landen mogen de renners nog buiten trainen, in andere niet. Wat voor een verschil in conditie zorgt en dus voor een grote ongelijkheid van zodra de wedstrijden hervatten. De vraag is dan ook of men eerst nog een overgangsperiode moet voorzien tussen het einde van de crisis en de eerste grote wedstrijden? En zo ja, hoelang moet deze periode duren? Het zal moeilijk zijn om iedereen met gelijke wapens te laten strijden in dit bizarre seizoen 2020, maar hoeveel de sport ons ook na aan het hart ligt, het blijft maar sport!

Update kalender World Cup MTB 2020

Lousã (DH) – uitgesteld
Maribor (DH) – uitgesteld
Losinj (DH) – geannuleerd
Nove Mesto (XC) – uitgesteld
Fort William (DH) – geannuleerd
Vallnord (XC + DH) – geannuleerd
Albstadt (Worlds XC) – uitgesteld
Lenzerheide (XC) – 14 tot 16 augustus 2020
Mont-Sainte-Anne (XC + DH) – 21 tot 23 augustus 2020
Leogang (Worlds DH) – 4 tot 6 september 2020
Val Di Sole (XC + DH) – 11 tot 13 september 2020
Les Gets (XC + DH) – 18 tot 20 september 2020