World Cup MTB krijgt gevulder programma

Sport
22 September 2022 — Jan Geys

We schreven het al eerder en in de marge van het WK wegwielrennen in het Australische Wollongong bevestigde de UCI nu ook de plannen om de World Cup MTB Marathon (XCM) te integreren in de World Cup-weekends zoals we ze tot hiertoe kenden. Ook nieuw is dat de beloften vanaf 2023 een eigen World Cup shorttrack (XCC) krijgen.

Shorttrack is niet meer weg te denken in het mountainbiken. Waar de Eliminator in het verleden niet in geslaagd is, lukte deze nog jonge discipline wel. Shorttrack werd op korte tijd volwassen met als groeipatroon een vaste stek in het programma van de World Cup XCO, een aparte regenboogtrui en sinds dit jaar ook een eigen wereldbeker.

Tot hiertoe was shorttrack enkel voorbehouden voor de eliterenners, maar de UCI heeft nu beslist om daar ook wedstrijden voor de beloften (vrouwen en mannen) aan toe te voegen. Dit betekent dat alle events waar een World Cup XCC op het programma staat, voortaan vier wedstrijden zullen organiseren in plaats van twee. De twee nieuwe categorieën hebben ook meteen recht op een overall World Cup ranking.

En het programma wordt nog wat gevulder met de bevestiging dat ook de World Cup MTB Marathon voortaan integraal zal deel uitmaken van een wereldbekerweekend. Er werd echter nog geen woord gerept of dit betekent dat alle wereldbekermanches waar een crosscountry gepland staat, ook effectief een marathon dienen te organiseren.

Een marathon organiseren vereist nu eenmaal nog wat extra kopzorgen voor een organisatie, denk maar aan de vele toelatingen om over de paden en door de bossen te mogen rijden of de vele extra mensen die nodig zijn om het verkeer tegen te houden. Het is dus nog even afwachten of we in 2023 in Nederlands Limburg de primeur zullen krijgen van deze vernieuwde World Cup XCM.

Er werden de afgelopen maanden veel vragen gesteld bij de overname van Discovery van de uitzend- en organisatierechten voor de World Cup MTB (en of MTB in 2023 enkel nog betalend te volgen zal zijn op tv of internet) en ook naar de plaats van de XCM in het programma van een wereldbekerweekend is het voorlopig nog gissen. Maar het lijkt er wel op dat het publiek ter plaatse zich in de handen mag wrijven, met in bepaalde manches zowel een XCO, XCC, DH, enduro en nu ook XCM op het programma.

Over de locatie van de manches in Frankrijk werd tot slot nog niets gecommuniceerd door de UCI, maar volgens bepaalde bronnen (onze collega’s van La Nouvelle République des Pyrénées) gaat het om Loudenvielle, waar in het weekend van 1 tot 3 september een DH en enduro georganiseerd zal worden, en, hoe kan het ook anders na het overweldigende succes van het afgelopen WK, Les Gets. Deze laatste locatie mag zich opmaken voor een goedgevuld weekend met XCO, XCC, DH, enduro en mogelijk dus ook een XCM.

De laatst gekende versie van de World Cup MTB 2023 kan je hier terugvinden: www.vojomag.nl/news/kalender-wereldbeker-mtb-2023-met-valkenburg/.

In onze nieuwsrubriek lees je meer over de toekenning van nieuwe WK’s in het gravel en het MTB: www.vojomag.nl/news/.