Ook XC Marathon onderdeel van akkoord UCI – Discovery

Door Jan Geys -

  • Sport

Ook XC Marathon onderdeel van akkoord UCI – Discovery

Een nieuwe wending in de zaak over de overdracht van de uitzendrechten, maar ook van de organisatie van de verschillende wereldbekers mountainbike, door de UCI aan de Discovery-groep.Waar de publicatie van de kalender voor 2023 enkele maanden te laat is, hebben we zojuist vernomen dat ook de XC Marathon onderdeel uitmaakt van deze overeenkomst.

Toen schreven we nog dat de UCI eindelijk iets deed voor de marathon-discipline, die vaak als het kneusje van de MTB-disciplines werd beschouwd. Maar op woensdag 10 augustus kwam daar een abrupt einde aan.

Door middel van een brief gericht aan de organisatoren (en die we hebben kunnen inkijken) heeft de internationale wielerfederatie hen meegedeeld dat er “een achtjarig partnerschap is getekend tussen de Union Cycliste Internationale (UCI) en Warner Bros. Discovery voor de organisatie en promotie van de UCI Mountain Bike World Cup vanaf 2023, inclusief de organisatie van eendaagse crosscountry Marathon-evenementen op hoog niveau. Daarom zal de UCI Mountain Bike Marathon Series in de toekomst niet meer doorgaan, te beginnen met het mountainbike-seizoen van 2023.”

In het document staat verder dat “u uw evenement kunt registreren op de UCI International Mountain Bike Calendar 2023 in klasse HC, die zal worden beoordeeld op basis van de criteria. Als u geïnteresseerd bent in het organiseren van een eendaagse Cross-country Marathon van het hoogste niveau kunt u contact opnemen met onze Off-Road Unit die contact zal opnemen met Warner Bros. Discovery.”

Over de meerdaagse MTB-evenementen – onder meer de Cape Epic en Andalucia Bike Race maakten dit jaar deel uit van de UCI MTB Marathon Series – werd geen woord gerept in de brief.

We namen contact op met verschillende verantwoordelijken van enkele van de belangrijkste evenementen op de internationale kalender en het verhaal klonk overal hetzelfde: niemand was van tevoren op de hoogte, iedereen vernam het pas toen ze de post ontvingen.

Vandaag overheersen verbazing en onbegrip, vooral na de inspanningen die we eerder noemden.Wat zijn de plannen van Discovery?Wat betekent ‘marathon op hoog niveau’ echt voor de Amerikaanse groep?Zal het nog mogelijk zijn om renners aan te trekken onder het HC (Hors Classe) label, ondanks concurrentie van XCO-events met hetzelfde label?

Ook het huidige model van de XC Marathon werd door onze contacten aangestipt, waarvan de evenementen vaak buiten de UCI bestaan ​​(in tegenstelling tot de World Cup XCO en DH) en die heel vaak worden georganiseerd door verenigingen die afhankelijk zijn van subsidies en partners.

Indien de overstap naar het “Discovery-model” aanzienlijke (financiële) inspanningen vereist (zoals verwacht wordt) om op het hoogste niveau te mogen organiseren, is het niet zeker of deze organisaties zullen volgen. Het is niet altijd bekend bij het grote publiek, maar deze evenementen betalen (tot op heden aan de UCI) min of meer hoge vergoedingen afhankelijk van hun status en als Discovery ze verhoogt, kan het snel onbetaalbaar worden.

Er werd ook de mogelijkheid geopperd om een ​​privécircuit te creëren, zoals de Ironman of de XTerra, en buiten de UCI of Discovery om te organiseren.Dit zou evenementen moeten samenbrengen die voldoende bekend en ingeburgerd zijn om de aandacht van zowel renners als toeschouwers te kunnen trekken. Of wordt er de komende maanden nog een derde piste uit de hoed getoverd?In afwachting kregen we de bevestiging van organisatoren dat ze al contact hebben opgenomen met Discovery en de UCI Off-Road Unit om een en ander uit te klaren over deze nieuwe situatie.We zullen niet nalaten jullie hiervan op de hoogte te houden.

De renners klinken alvast iets optimistischer, zij hopen dat dit de marathon naar een nieuwe dimensie kan brengen.Misschien kan de discipline op bepaalde data worden gegroepeerd met XCO en profiteren van deze “boost” aan media-aandacht om de interesse van sponsors en publiek te wekken?

Net als bij de XCO en DH verrast deze aankondiging van de UCI iedereen.Dat de organisatoren van evenementen pas in augustus op de hoogte worden gebracht van een dergelijke wijziging voor het komende seizoen, baart ons zorgen.Dat gezegd zijnde, de XCO- en DH-teams tasten ook nog in het duister voor volgend jaar, dus we moeten niet al te verbaasd zijn … Op het moment van publicatie van deze regels is het onmogelijk om te weten welke richting de XC Marathon in de komende jaren zal uitgaan, maar één ding is zeker, deze aankondiging roept nog meer vragen op over het algemene functioneren van onze sport vanaf 2023.

Onze eerdere artikels over de zaak UCI – Discovery :

21/02/22 – Uitzendrechten World Cup MTB: Discovery vervangt Red Bull vanaf 2023

10/06/22 – Trekt de UCI zich terug uit de World Cup MTB?

DoorJan Geys