World Cup MTB Nove Mesto: Roemeense en Amerikaanse winst bij de U23

Sport
25 May 2019 — Jan Geys

De Roemeen Vlad Dascalu heeft de wereldbeker MTB U23 in Nove Mesto gewonnen. Hij haalde het voor Filippo Colombo, die vorige week nog aan het feest was in Albstadt. Daarmee zorgden Dascalu en Colombo voor een heruitgave van de uitslag van vorig jaar, al was de suprematie van de Roemeen toen wel groter dan dit jaar. Voor Amerika kan het bij de vrouwen ondertussen niet op. Na Kate Courtney vorige week en Chloe Woodruff afgelopen vrijdag, was het nu aan Haley Batten om bij de beloften de Stars and Stripes in de lucht te steken.

Vorig jaar won Vlad Dascalu hier na een doldwaze slotronde met een voorsprong van 21″ op Filippo Colombo, dit keer kreeg hij de Zwitser echter niet uit zijn wiel geschud. Omgekeerd geldt echter ook, Colombo probeerde net als vorige week in Albstadt zijn wil op te leggen, maar ook hij raakte niet verlost van de Roemeen. Wie er wel af moesten vooraan, waren Sean Fincham (in de vierde ronde), Jofre Cullell Estape en Christopher Blevins (in de vijfde en voorlaatste ronde) en Simon Andreassen (in de laatste ronde).

Colombo en Dascalu trokken samen naar de finish waar de snelste benen het pleit zouden beslissen. Dat draaide uit in het voordeel van Dascalu die voor de tweede keer in zijn carrière de wereldbeker MTB U23 van Nove Mesto achter zijn naam mocht schrijven. Filippo Colombo werd tweede, Simon Andreassen derde. Op de vierde plaats eindigde David Nordemann, een resultaat dat hem veel plezier zal doen na zijn iets mindere uitslag in Albstadt vorige week. Nordemann hing de ganse wedstrijd op enkele seconden van de kopgroep van zes, maar omdat Fincham, Cullell Estape en Blevins finaal nog door het ijs zakten, wist Nordemann alsnog de vierde plaats te bemachtigen.

De Spanjaard Jofre Cullell Estape werd vijfde. Pierre de Froidmont eindigde als 18de, Mick van Dijke 27ste, Clement Horny 59ste, Tom Van Ingelgom 67ste en Sam de Nijs 77ste. Vlad Dascalu is ook de nieuwe leider in de tussenstand om de wereldbeker. Net zoals Colombo telt hij 160 punten, maar doordat Dascalu in Nove Mesto het beste resultaat kon voorleggen, was de leiderstrui voor hem.

Uitslag wereldbeker MTB Albstadt U23 heren:

Download (PDF, 344KB)

Stars and Stripes schitteren ook bij de U23

Het houdt maar niet op voor Amerika. Nadat het land vele jaren droog bleef staan in de crosscountry, heeft de wereldtitel van Kate Courtney een kettingreactie op gang gebracht. Vorige week was het diezelfde Courtney die de hoofdprijzen voor zich opeiste, in Tsjechië zijn het voorlopig Chloe Woodruff (in de shorttrack bij de elites) en Haley Batten die de Stars and Stripes fier in de lucht mochten houden.

Al in de startloop zag Haley Batten haar kans schoon om een kleine kloof te slaan. Achter haar kregen we een drietal dat de achtervolging inzette: de Oostenrijkse Laura Stigger, de Duitse Ronja Eibl en de Française Loana Lecomte.

Echt samenwerken zat er niet in en in de tweede ronde spatte het drietal al uit elkaar. Laura Stigger, vorige week nog de beste in Albstadt, volgde als tweede op dan al 1’04” van Batten. Zij werd 8″ later gevolgd door een duo: Ronja Eibl en … Nicole Koller. De Zwitserse had de sprong naar voren kunnen maken ten nadele van Loana Lecomte die als vijfde reeds 1’32” moest toegeven.

Terwijl Koller in de derde ronde Eibl opnieuw moest laten gaan, dichtte deze laatste de kloof met Stigger. Hun achterstand op Batten: nog steeds 1’13”. Net als vorige week in Albstadt sloeg ook in Nove Mesto in de slotronden het uur van Ronja Eibl. Vorige week strandde de Duitse finaal op slechts 14″ van de zege; in Nove Mesto maakte ze in de vierde ronde meer dan 40″ goed van haar achterstand. Was het dan toch nog mogelijk? In de slotronde moest Eibl echter gas terugnemen en Haley Batten hield uiteindelijk 28″ over om voor het eerst in haar carrière te mogen zegevieren in een wereldbeker MTB.

Ronja Eibl eindigde net als in Albstadt als tweede, Laura Stigger werd dit keer derde. Nicole Koller en Loana Lecomte behielden hun plaats en eindigden op plek vier en vijf. Evie Richards maakte voor het eerst dit seizoen haar opwachting en werd 12de. Emeline Detilleux werd 23ste, Ceylin del Carmen Alvarado 28ste, Hannah van Boven 46ste en Aniek van Alphen 54ste.

Haley Batten neemt met een gelijk aantal punten de leiderstrui in de tussenstand van de wereldbeker over van Stigger.

Uitslag wereldbeker MTB Albstadt U23 vrouwen:

Download (PDF, 282KB)