World Cup MTB Nove Mesto U23: Vlad Dascalu zorgt voor Roemeense primeur!

Door Jan Geys -

  • Sport

Illustratieve afbeelding van het artikel: "World Cup MTB Nove Mesto U23: Vlad Dascalu zorgt voor Roemeense primeur!"

Roemeense winst in de wereldbeker MTB, het moet een primeur zijn! Na een dolle wedstrijd, waarin de Belg Pierre de Froidmont even mee aan de leiding reed, sloeg de Roemeen Vlad Dascalu in de slotronde ongenadig toe om het laken naar zich toe te trekken in de world cup MTB van Nove Mesto. Achter hem reden de Nederlanders Milan Vader en David Nordemann een knotsgekke finale die hen de zesde en zevende plaats zou opleveren. Pierre de Froidmont moest zijn vroege inspanningen bekopen en eindigde als negende.

Na het modderfeest van vorige week in Albstadt, kregen de renners vandaag in Tsjechië te maken met droge en stoffige omstandigheden. De Roemeen Vlad Dascalu was de snelste starter, maar op de snelle omloop van Nove Mesto werden de verschillen nooit echt groot.

Aan het einde van ronde twee was het zowaar Pierre de Froidmont die een groepje van vier aanvoerde. De Froidmont is al het ganse seizoen in goede doen en werd eerder dit seizoen al vijfde in de world cup MTB van Stellenbosch. Tussenin won hij ook nog de 3-Nations Cup in Beringen.

In zijn wiel nam hij Filippo Colombo, Alan Hatherly en Petter Fagerhaug mee. Ben Oliver en Joshua Dubau, de winnaar van Albstadt, volgden op 8″, Dascalu op 11″. Een ronde later reden er, gescheiden door luttele seconden, drie duo’s rond op de voorposten. Colombo en Hatherly vooraan, gevolgd door Dubau en De Froidmont (op 4″) en Fagerhaug en Dascalu (op 15″). De Nederlanders Vader en Nordemann waren ondertussen de top tien binnengeslopen.

Na een ‘trage’ vierde ronde ging het tempo in de vijfde ronde met een ruk de hoogte in. Grootste slachtoffer vooraan was Pierre de Froidmont die zijn inspanningen begon te bekopen, iets wat hem ook al overkwam tijdens het BK vorig jaar. Toen zag hij door een spectaculaire inzinking een zekere landstitel alsnog door zijn vingers glippen. De Froidmont houdt nog wel stand op plaats vijf, maar hij voelt wel de hete adem van Vader en Nordemann in zijn nek.

Wel nog vooraan zijn Colombo, Hatherly, Dubau en Dascalu. Wordt het een sprint met vier?

De Roemeen schudde echter een knotsgekke slotronde uit zijn kuiten die hem de snelste rondetijd van de dag zou opleveren, maar vooral ook de dagzege. En dat is een primeur, nooit eerder wist een Roemeen een wereldbeker MTB te winnen.

Filippo Colombo moest 21″ later genoegen nemen met plaats twee, de Zuid-Afrikaan Alan Hatherly met plaats drie. Petter Fagerhaug en Joshua Dubau eindigden nog wat verderop als nummers vier en vijf. Milan Vader werd op zes de eerste Nederlander, net voor David Nordemann. Pierre de Froidmont eindigde uiteindelijk als negende.

Wie ook een dijk van een wedstrijd reden, waren Marc Bouwmeester en Nick Vanpol (foto). Bouwmeester sleepte nog net een top vijftien uit de brand. Een heuse opsteker na het vele blessureleed van afgelopen winter. Nick Vanpol zijn blessureleed dateert al van iets langer geleden, maar ook hij heeft een lange weg moeten afleggen om terug te staan waar hij vandaag staat. Vanpol wist zich van startplaats 65 op te werken naar plaats 28.

Reden de wedstrijd ook uit: Timo Kielich (53ste), Rob Vanden Haesevelde (68ste – foto), Wout Alleman (74ste), Marten Hajtema (79ste), Sam de Nijs (110de) en Siert Minkema (116de).

In de tussenstand om de wereldbeker behoudt de Noor Petter Fagerhaug ruimschoots de leiding voor de Zwitser Filippo Colombo. Milan Vader en Pierre de Froidmont staan respectievelijk negende en tiende.

Uitslag World Cup MTB XCO Nove Mesto 2018 U23 men:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2018/05/nove_xco_mu_results.pdf”]

De uitslag van de vrouwelijke beloften vind je hier: www.vojomag.nl/news/world-cup-mtb-nove-mesto-u23-sina-frei-wint-millimetersprint

Door Jan Geys