World Cup MTB Val di Sole: Maja Wloszczowska zes jaar na Pietermaritzburg

Door Jan Geys -

  • Sport

World Cup MTB Val di Sole: Maja Wloszczowska zes jaar na Pietermaritzburg

Zes jaar heeft Maja Wloszczowska erop moeten wachten, maar eindelijk wist de Poolse nog eens een world cup MTB naar haar hand te zetten. In 2012 won ze in het Zuid-Afrikaanse Pietermaritzburg haar laatste wereldbeker en vandaag was ze net als in 2010 de beste in het Italiaanse Val di Sole. Ereplaatsen waren er in tussentijd genoeg, maar zoals ze zelf aangaf ontbrak er altijd wel iets. In een spannende wedstrijd was haar aanval op anderhalve ronde van het einde de goede. Emily Batty en Jolanda Neff probeerden wel, maar moesten tevreden zijn met plaatsen twee en drie.

De wedstrijd kende een dramatische start, met een grote crash vooraan in het peloton terwijl er nauwelijks een bocht was genomen. Grootste slachtoffers van die val waren onder meer Anne Tauber, Linda Indergand en … Annika Langvad. De Deense leidster in de tussenstand van de wereldbeker, vrijdag nog soeverein de beste in de shorttrack, maakte met een pijnlijke pols meteen rechtsomkeer naar de feed zone. Meer nieuws ontbreekt momenteel nog, maar haar lichaamstaal voorspelde niet veel goeds.

Ook voor de Zwitserse Linda Indergand was het al over en out; de nummer zeven in de tussenstand van de wereldbeker stapte met een gebroken frame uit de wedstrijd. Anne Tauber kon gelukkig wel haar weg verderzetten, maar de Nederlandse moest wel als een der laatsten opnieuw vertrekken. Na de startloop kwam ze door als 57ste. De achtervolging kon beginnen …

Vooraan vormde zich al een snel een kopgroep van vijf, waarin de Française Pauline Ferrand-Prévot in het begin van de wedstrijd het meeste werk op haar schouders nam. Jolanda Neff en Emily Batty volgden makkelijk. Maja Wloszczowska en Gunn-Rita Dahle hadden het schijnbaar moeilijker om het tempo te volgen en hingen regelmatig aan de rekker.

Een grote aanval bleef vooraan echter uit en Dahle en Wloszczowska bleven hardnekkig in het wiel hangen. Achter hen wisselden de posities ook regelmatig met een groepje dat elkaar steeds in het vizier hield. Bij die achtervolgers ook een sterke Anne Terpstra die in ronde vier opklom naar de zesde plaats. Ook sterk was de opmars van Anne Tauber die aan de deur van de top tien kwam kloppen en voorlopig als elfde rondreed. Githa Michiels maakte een omgekeerde beweging en zakte na een goede start en met nog twee ronden te gaan van plaats 13 naar plaats 20.

In de vijfde ronde zag Maja Wloszczowska haar kans schoon voor een aanval. Niemand die haar volgde en al snel had de Poolse een tiental seconden voorsprong. Ploegmate Jolanda Neff zette in de slotronde alles op alles om het gat te dichten; een attente Emily Batty volgde in haar spoor. Neff maakte een foutje en toen Batty op de laatste beklimming alles of niets speelde, had de Zwitserse geen antwoord meer klaar.

Wloszczowska terughalen was echter net een brug te ver voor Batty zodat het Kross-team toch met de bloemen naar huis mocht. Maja Wloszczowska won voor Emily Batty. Jolanda Neff eindigde enkele seconden later als derde. Pauline Ferrand-Prévot en Gunn-Rita Dahle vervolledigden het podium.

Anne Tauber eindigde haar achtervolgingswedstrijd nog net in de top tien, terwijl Anne Terpstra een half minuutje later elfde werd. Githa Michiels moest uiteindelijk tevreden zijn met plaats 26, terwijl de olympische wegkampioene Anna van der Breggen in haar wereldbekerdebuut op de mountainbike net 30ste werd. Annemarie Worst werd 39ste en Lotte Koopmans 42ste.

In de tussenstand om de wereldbeker verliest de onfortuinlijke Annika Langvad ook haar leiderstrui ten voordele van de Zwitserse Jolanda Neff. Anne Tauber staat voorlopig vijfde op 260 punten van Neff.

Morgen komen we naar goede gewoonte nog uitgebreid terug op de world cup MTB in Val di Sole. Stay tuned!

Uitslag World Cup MTB XCO Val di Sole 2018 Elite women:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2018/07/vdso_xco_we_results.pdf”]

Tussenstand World Cup MTB XCO 2018 Elite Women:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2018/07/vdso_xco_we_standings.pdf”]

De uitslag van de heren elites vind je hier: www.vojomag.nl/news/world-cup-mtb-val-di-sole-nino-schurter-legt-zijn-wil-op

DoorJan Geys