World Cup MTB Val di Sole: Nino Schurter legt zijn wil op!

Door Jan Geys -

  • Sport

World Cup MTB Val di Sole: Nino Schurter legt zijn wil op!

De fans van Mathieu van der Poel zullen nog minstens een week moeten wachten op diens eerste zege in de wereldbeker crosscountry. In het Italiaanse Val di Sole moest de Nederlander, net als eerder dit seizoen in Albstadt, genoegen nemen met een derde plaats. Winnaar vandaag werd de Zwitser Nino Schurter, die de rest van het peloton nog maar eens zijn wil oplegde.

In de startloop was er nog geen vuiltje aan de lucht voor Mathieu van der Poel, die als enige een antwoord in de benen had op een kanonstart van Nino Schurter. De olympische kampioen hield even in zodat Luca Braidot en Henrique Avancini konden terugkeren.

Maar in de tweede ronde toverde Schurter een verschroeiende demarrage uit zijn benen. Achter hem hapte iedereen naar adem en bij de doortocht aan de finish bedroeg zijn voorsprong al 25″ op zijn dichtste achtervolgers. Die achtervolgers luisterden naar de namen Gerhard Kerschbaumer, Florian Vogel, Mathias Flückiger en Mathieu van der Poel.

Schurter begon terug met zijn favoriete spelletje en controleerde het hele gebeuren. De Italiaan Kerschbaumer knabbelde ronde na ronde enkele seconden van zijn achterstand af en slaagde er in de zesde ronde zelfs in om opnieuw aan te sluiten bij Schurter. Zat er dan toch nog een verrassing in? Van der Poel zocht (en vond) zijn tweede adem en had zich ondertussen comfortabel op de derde plaats genesteld. Ook Belgisch kampioen Jens Schuermans was ondertussen de top twintig binnengeslopen.

In de laatste ronde kregen we een sprint in twee delen te zien. Wie het eerst de laatste afdaling zou induiken, had een groot voordeel om zich tot winnaar te kronen. Hoe hard Kerschbaumer ook probeerde, tegen grootmeester Nino Schurter viel niets te beginnen. De Zwitser begon dus als eerste aan de afdaling en keek niet meer op of om. Aan de finish kregen we dan ook geen echte sprint meer te zien, want Kerschbaumer had al enkele lengtes moeten toegeven op Schurter die in Val di Sole zijn 29ste world cup MTB won!

Kerschbaumer moest dus blij zijn met zijn tweede plaats, net zoals Mathieu van der Poel een minuutje later met zijn derde plek. Henrique Avancini snoepte aan de finish nog de vierde plaats weg voor de neus van Florian Vogel en werd zo de eerste Braziliaan ooit op het podium van een world cup XCO.

Jens Schuermans eindigde net als in Nove Mesto 17de, Kevin Panhuyzen 42ste, Michiel van der Heijden 52ste, Ruben Scheire 64ste en Tom Meeusen 71ste. Erno McCrae gaf op.

In de tussenstand van de wereldbeker heeft Nino Schurter nu 310 punten voorsprong op Mathieu van der Poel en 419 op Maxime Marotte, die vandaag een offday kende. De Fransman werd pas 24ste.

Afspraak morgenavond voor onze traditionele fotostory van deze vierde wereldbekermanche XCO van 2018.

Uitslag World Cup MTB XCO Val di Sole 2018 Elite men:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2018/07/vdso_xco_me_results_x.pdf”]

Tussenstand World Cup MTB XCO 2018 Elite men:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2018/07/vdso_xco_me_standings.pdf”]

De uitslag van de vrouwen elites vind je hier: www.vojomag.nl/news/world-cup-mtb-val-di-sole-maja-wloszczowska-zes-jaar-na-pietermaritzburg

De uitslag van de world cup shorttrack vind je hier: www.vojomag.nl/news/mathieu-van-der-poel-troeft-iedereen-af-in-world-cup-shorttrack-val-di-sole

DoorJan Geys