World Cup XCC Lenzerheide: Rissveds en Avancini halen het

Door Jan Geys -

  • Sport

World Cup XCC Lenzerheide: Rissveds en Avancini halen het

Na een onderbreking van twee maanden begint de wereldbeker MTB aan het laatste luik van het seizoen 2021. Zoals we nu enkele jaren gewend zijn, staat de vrijdagavond in het teken van de shorttrack. Winst was er dit keer voor Jenny Rissveds en Henrique Avancini.

Vrouwen

Bij de vrouwen werd de wedstrijd al meteen bij de start ontsierd door valpartijen. Gelukkig zonder al te veel erg, maar sommige rensters, zoals Jolanda Neff, moesten al achtervolgen nog voor de wedstrijd goed en wel begonnen was.

Linda Indergrand was het beste weg en nam enkele meters voorsprong op het peloton dat aangevoerd werd door Loana Lecomte, Jenny Rissveds en Evie Richards. Door het hoge tempo stond de deur achteraan al snel open.

Vooraan ging het nog niet snel genoeg voor Loana Lecomte, maar wegrijden deed de Française niet. Onder meer Jenny Rissveds, Evie Richards, Laura Stigger en Anne Tauber pikten hun wagonnetje aan.

Uit de achtergrond keerde ook Jolanda Neff nog terug.

In de voorlaatste ronde was het de beurt aan Evie Richards om haar kaarten op tafel te gooien. De Britse ging zo stevig te keer dat we ons de vraag stelden of ze wel wist dat er nog een ronde moest gereden worden.

Richards gooide gelukkig haar armen geen ronde te vroeg in de lucht en zette haar inspanning verder. Eén iemand kon ze echter niet van zich afschudden … Jenny Rissveds.

Bij de laatste passage door de tech zone nam Rissveds over met een geweldige aanval. Richards deed haar best om te volgen, maar moest toch enkele meters prijsgeven. Dat was voldoende voor Rissveds die doorzette naar de finish. Twee jaar nadat ze hier in Lenzerheide haar comeback vierde met winst in de XCO, wint ze nu ook de XCC! Na haar zege in Snowshoe in 2019 is dit haar tweede zege in de shorttrack.

Evie Richards werd tweede voor Jolanda Neff. Anne Tauber haalde het op haar beurt in de strijd voor de vierde plaats voor Loana Lecomte, die vorige week nog ziek forfait gaf voor het WK in Val di Sole.

Zondag zal de eerste startrij vervolledigd worden door Ronja Eibl, die haar beste resultaat ooit neerzette in de XCC, Laura Stigger en Sina Frei. Anne Terpstra eindigde als 11de, Sophie von Berswordt als 19de en Githa Michiels als 35ste.

Uitslag World Cup XCC Lenzerheide 2021 vrouwen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2021/09/lenz_xcc_we_analysis.pdf”]

Mannen

Bij de mannen bleef de wedstrijd, ondanks enkele verwoede aanvalspogingen van onder meer Mathias Flückiger, lang gesloten.

Anton Cooper nam zoals wel vaker het commando, maar werd al snel afgelost door Henrique Avancini.

Ook Victor Koretzky deed een poging, maar het was pas wanneer Mathias Flückiger halfweg de wedstrijd fors doortrok dat de eerste barstjes in het peloton zichtbaar werden.

De echte afscheiding volgde pas in de negende ronde, onder impuls van wederom Mathias Flückiger. Enkel Henrique Avancini schoof mee met de Zwitser.

Henrique Avancini bleef rustig in het wiel van de Zwitser zitten en net als Rissveds enkele minuten eerder, plaatste ook de Braziliaan zijn beslissende aanval in de tech zone. Ook hij dook met enkele meters voorsprong de afdaling in en ook nu was dat voldoende voor de overwinning. Avancini heeft nu sinds 2018 elk seizoen minstens één world cup in de shorttrack gewonnen. Niet slecht voor iemand die enkele weken geleden nog in zak en as leek te zitten en hintte op een afscheid.

Mathias Flückiger werd tweede voor Victor Koretzky. Achter hen wist Alan Hatherly de vierde plaats nog af te snoepen van Nino Schurter. Milan Vader eindigde als 8ste, Jens Schuermans als 28ste.

Uitslag World Cup XCC Lenzerheide 2021 mannen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2021/09/lenz_xcc_me_analysis.pdf”]

DoorJan Geys