World Cup XCC Leogang: primeur voor Lecomte en Flückiger, podium voor Milan Vader!

Door Jan Geys -

  • Sport

Illustratieve afbeelding van het artikel: "World Cup XCC Leogang: primeur voor Lecomte en Flückiger, podium voor Milan Vader!"

Na een korte break gaat in Leogang de strijd om de wereldbeker verder. De XC-rijders zitten in het Oostenrijkse skidorp reeds halfweg hun WB-campagne, voor de downhillers begint het hier pas. Naar goede gewoonte is het de shorttrack die de debatten mocht openen en daarin zorgden Loana Lecomte en Mathias Flückiger voor een primeur door voor het eerst in hun carrière een World Cup in deze discipline te winnen. Milan Vader eindigde knap als derde, Jens Schuermans als achtste. 

Beginnen doen we met het lijstje van de grote afwezigen, want er zijn er toch wel enkele. Mathieu van der Poel – die uitgerekend vandaag met twee ritzeges in zijn achterzak ziek opgaf in de Ronde van Zwitserland – schakelde na Nove Mesto weer over naar de racefiets en ook de winnaar van Nove Mesto, Tom Pidcock, moest eigenlijk in die ronde aan de slag zijn, maar een val op training besliste er anders over. Henrique Avancini had dan weer geen zin om opnieuw een verplaatsing naar Europa te maken en besliste om in zijn thuisland te blijven en te bezinnen waar het de vorige wedstrijden fout liep. Hopelijk zien we de Braziliaan weer op zijn sterkst in Tokio. En ook Kate Courtney is er niet bij, zij herstelt nog van een breuk in haar arm.

XCC Mannen: klimmer Mathias Flückiger wint een ‘sprinterskoers’

Mathias Flückiger staat gekend als een uitstekend klimmer en dat rijmt niet meteen met de shorttrack, toch een discipline voor de snelle benen. Niet zo in Leogang, waar een atypisch XCC-parcours ligt met een stevige kuitenbijter die voor de beslissing moest zorgen.

Zo geschiedde ook, want halfweg de wedstrijd reed het duo Flückiger en Cink, nog zo’n klimgeit, afgetekend aan de leiding. Met de Zwitser als betere daler van de twee, keek iedereen naar de Tsjech Ondrej Cink voor een aanval, maar die kwam uiteindelijk toch uit de benen van Flückiger.

De jongste van het broederpaar wachtte de afdaling niet af en had boven op de top voldoende voorsprong om naar zijn eerste zege in de shorttrack te rijden. In de laatste bocht had hij nog even moeite om in zijn pedaal te blijven, maar ook dat kon hem niet van de zege houden. Cink werd tweede.

Nog iemand die vandaag de pedalen kwijtraakte, maar met beroerdere gevolgen, was Flückigers landgenoot Nino Schurter. Jawel, zelfs bij de allergrootsten loopt het al eens mis. De Europese kampioen schoot kort na de start uit beide pedalen en zag zich plots helemaal in de achterste gelederen van het peloton. Schurter probeerde nog wat op te schuiven, maar besefte al snel het nutteloze van zijn actie en besliste om in het pak uit te rijden. Schurter werd 29ste en pakte daarmee nog 14 luttele puntjes mee naar huis. Maar wie weet zijn net die 14 punten van doorslaggevend belang aan het einde van het seizoen …

Heel wat beter verging het Milan Vader, die voor het eerst dit seizoen op het hoogste niveau in de top eindigde. Het duo vooraan was een maatje te sterk, maar Vader rekende wel af met andere kleppers als wereldkampioen Jordan Sarrou en zijn eigen ploegmakker Victor Koretzky, de winnaar van de openingsmanche in Albstadt. Vader mocht verdiend mee op het podium als derde.

Jordan Sarrou sprintte naar de vierde plek, voor de Nieuw-Zeelander Anton Cooper. Even verderop eindigde Belgisch kampioen Jens Schuermans nog net in de top acht, wat betekent dat ook hij zondag op de eerste startrij mag plaatsnemen. Het moet Schuermans alvast deugd doen dat hij na een rampzalig 2020 (wegens blessures) weer stilaan naar zijn oude niveau groeit.

Flückiger springt in de tussenstand om de wereldbeker van plaats vijf naar twee, op 26 punten van de afwezige Mathieu van der Poel.

Uitslag World Cup XCC Leogang 2021 mannen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2021/06/leog_xcc_me_results.pdf”]

Tussenstand World Cup MTB 2021 mannen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2021/06/leog_xcc_me_standings_x.pdf”]

XCC Vrouwen: wie stopt Loana Lecomte?

In de World Cup XCO stond er dit seizoen nog geen maat op Loana Lecomte en nu wist de jonge Française in Leogang ook haar stempel te drukken op de XCC, ook voor haar een primeur. Net als Flückiger bij de mannen, reed ze als een wervelwind de enige beklimming op en niemand die bij machte was om haar te volgen.

Rebecca McConnell leek even op weg om het onmogelijke toch klaar te spelen en het gat opnieuw dicht te rijden, maar uiteindelijk kwam de Australische nog 4 seconden tekort.

Voor Jolanda Neff moet haar derde plaats als een overwinning aanvoelen. Na haar zware val eind 2019 heeft het veel bloed, zweet en tranen gekost om weer aansluiting te krijgen bij de top, maar het lijkt erop dat ze daar net op tijd in geslaagd is nu de Spelen voor de deur staan. Al blijft de Zwitserse voorzichtig en liet ze na afloop verstaan dat ze pas tevreden zal zijn als ze ook in de XCO weer meestrijdt voor de overwinning.

Op 26 seconden van winnares Lecomte eindigde Jenny Rissveds als vierde. De Zweedse kwam in de shorttrack een stuk beter voor de dag dan in de vorige WB-wedstrijden. Zit ook zij met een plan voor Tokio? Rissveds is immers nog steeds de regerende olympische kampioene! Haley Batten eindigde als vijfde.

Geen top tien voor de rensters uit de Benelux: Anne Tauber was op de 11de plaats onze beste vertegenwoordigster, Anne Terpstra eindigde als 20ste, Githa Michiels nog eens tien plaatsen verder als 30ste en Sophie von Berswordt als 32ste.

Uiteraard behoudt Loana Lecomte haar leiderstrui in de strijd om de wereldbeker.

Uitslag World Cup XCC Leogang 2021 vrouwen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2021/06/leog_xcc_we_results_y.pdf”]

Tussenstand World Cup MTB 2021 vrouwen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2021/06/leog_xcc_we_standings.pdf”]

Door Jan Geys