World Cup XCM Snowshoe: Rabensteiner en Njemcevic eindwinnaars na mistige finale

Door Jan Geys -

  • Sport

Illustratieve afbeelding van het artikel: "World Cup XCM Snowshoe: Rabensteiner en Njemcevic eindwinnaars na mistige finale"

Gisterenavond onze tijd viel in het Amerikaanse Snowshoe het doek over de vernieuwde wereldbeker marathon. Net zoals bij het WK zijn de UCI en de organisatie ook nu weer karig in het verspreiden van beelden en informatie. Toch werden er winnaars gekroond. Eindwinst was er voor Lejla Njemcevic bij de vrouwen en Fabian Rabensteiner bij de mannen, dagwinst voor Hannah Rae Otto en Simon Stiebjahn.

De bedoelingen waren goed aan het begin van het seizoen na de overname van de rechten voor de wereldbeker MTB door Discovery. Tijdens het seizoen bleek echter nog maar eens dat MTB-marathon nog steeds als het kleine broertje wordt beschouwd. Ook bij de renners zelf is er nog niet veel animo voor de vernieuwde wereldbeker. Wedstrijd na wedstrijd zagen we het deelnemersveld krimpen en in een mistig Snowshoe stonden slechts 33 mannen en amper 9 vrouwen aan de start.

Bij de vrouwen ging de winst naar de Amerikaanse thuisrenster Hannah Rae Otto. De Amerikaanse – tot voor haar huwelijk gekend onder de naam Finchamp – is ook regelmatig aan het werk in de wereldbeker XCO (ze stond dit jaar onder meer in Nove Mesto en Lenzerheide aan de start), maar ze is vooral bekend van haar winst in de Leadville Trail 100, een beroemde marathon in Amerika.

De renster van Pivot-DT Swiss haalde het solo met een voorsprong van meer dan vijf minuten voor de Canadese Haley Smith. De Litouwse Katazina Sosna vervolledigde het podium.

Bij de mannen triomfeerde de Duitser Simon Stiebjahn. In een sprint met drie was hij sneller dan de Fransman Axel Roudil Cortinat en de Zwitser Casey South.

Noch bij vouwen, noch bij de mannen stonden er deelnemers uit de Benelux aan de start.

Uitslag World Cup XCM Snowshoe 2023 vrouwen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2023/09/snow_xcm_we_results.pdf”]

Uitslag World Cup XCM Snowshoe 2023 mannen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2023/09/snow_xcm_me_results.pdf”]

Het eindklassement

Na afloop werden ook de eindwinnaars van de World Cup XCM in de bloemetjes gezet. Bij de vrouwen was de Bosnische Lejla Njemcevic de regelmatigste. Met een totaal van 800 punten had ze een voorsprong van 280 punten op de Duitse Bettina Janas en van 300 punten op Katazina Sosna.

Bij de mannen ging de eindwinst naar de Italiaan Fabian Rabensteiner, die net als Njemcevic al van bij de eerste manche in Nove Mesto aan de leiding ging. Dagwinnaar Simon Stiebjahn maakte een mooie sprong naar rang twee, maar kwam 44 punten tekort om Rabensteiner te onttronen. Hector Leonardo Paez eindigde als derde.

Eindklassement World Cup XCM 2023 vrouwen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2023/09/snow_xcm_we_standings.pdf”]

Eindklassement World Cup XCM 2023 mannen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2023/09/snow_xcm_me_standings.pdf”]

Foto’s copyright UCI

Door Jan Geys