World Cup XCO Albstadt: het perfecte weekend van Rebecca McConnell

Door Jan Geys -

  • Sport

World Cup XCO Albstadt: het perfecte weekend van Rebecca McConnell

Mogen we Rebecca McConnell de koningin van deze seizoensstart noemen? Nadat ze vorige maand in Petrópolis eindelijk haar eerste wereldbekerzege op zak kon steken, beleefde de Australische in Albstadt het perfecte weekend met op vrijdagavond winst in de shorttrack en vandaag opnieuw winst in de crosscountry.

Wat één zege al niet teweeg kan brengen. Sinds haar zege in het Braziliaanse Petrópolis spat het zelfvertrouwen van Rebecca McConnell. Vrijdag verraste ze vriend en vijand met winst in de shorttrack, een discipline die haar nochtans minder op het lijf geschreven is, en vandaag liet ze er geen twijfel over bestaan dat zij momenteel over de beste benen van het vrouwenpeloton beschikt.

We waren nog maar bezig aan de startloop of de Australische kon zich al niet langer bedwingen. Met enkele seconden voorsprong op Jenny Rissveds en Anne Terpstra begon ze aan de eerste volledige ronde, een ronde waarin Rissveds – als enige zou later blijken – terug de aansluiting kon maken met McConnell.

Even leek het alsof de Zweedse de wedstrijd onder controle had door het vuile werk door de Australische te laten opknappen. In de derde ronde nam Rissveds voor het eerst het commando over, maar de taaie McConnell liet niet los. Achter hen vonden Loana Lecomte, Pauline Ferrand-Prévot, Alessandra Keller en Mona Mitterwallner elkaar, waarna het kwartet lange tijd de schade wist te beperken tot een veertigtal seconden.

Terugkomen naar de voorste gelederen zat er echter niet meer in, want in de vierde en voorlaatste ronde vond Rebecca McConnell het welletjes en met een splijtende demarrage liet ze een zichtbaar vermoeide Jenny Rissveds meteen achter. Die laatste moest in de slotronde nog alles uit haar vermoeide lijf persen om een sterk oprukkende Mona Mitterwallner van de tweede plaats te houden. Uiteindelijk zou de Zweedse 12 seconden overhouden op het Oostenrijkse supertalent. Knap van Mitterwallner die een slechte start kende en na de startloop als 20ste doorkwam op 46 seconden van McConnell (aan de finish bedroeg het verschil exact één minuut!).

Loana Lecomte, de wereldbekerwinnares van 2021, eindigde op net geen twee minuten als vierde. De Zwitserse Alessandra Keller bezorgde haar teammanager Ralph Näf eindelijk nog eens een podium bij de vrouwen, zij werd vijfde. In de sprint voor de zesde plaats was de Oostenrijkse Laura Stigger net sneller dan Pauline Ferrand-Prévot en Anne Terpstra die dus als achtste eindigde. Jolanda Neff en Sina Frei maakten de top tien compleet.

Lotte Koopmans eindigde in Albstadt als tweede Nederlandse, zij werd 35ste. Haar maatje Anne Tauber eindigde twee plaatsen verder als 37ste, wat verderop gevolgd door de Belgische vrouwen Emeline Detilleux (47ste) en Alicia Franck (64ste). Sophie von Berswordt haalde de finish niet.

Uitslag World Cup XCO Albstadt 2022 vrouwen:

1- Rebecca McConnell (AUS, Primaflor Mondraker Genuins), 1:19:39

2- Jenny Rissveds (SWE, Team 31 Ibis Cycles), + 0:48

3- Mona Mitterwallner (AUT, Cannondale Factory Racing), + 1:00

4- Loana Lecomte (FRA, Canyon CLLCTV), +1:51

5- Alessandra Keller (SUI, Thömus Maxon), + 2:33

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2022/05/albs_xco_we_results.pdf”]

McConnell steviger in het wit

Met de maximumscore van 330 punten ziet Rebecca McConnell haar voorsprong in de tussenstand om de wereldbeker nu oplopen naar 247 punten op Anne Terpstra. Mona Mitterwallner staat voorlopig derde met 263 punten minder dan de Australische.

Tussenstand World Cup XCO 2022 vrouwen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2022/05/albs_xco_we_standings.pdf”]

Meer over de wereldbeker XCC en XCO hier https://www.vojomag.nl/?s=world+cup

Morgen zijn we er uiteraard weer met onze ondertussen traditionele fotospecial van Albstadt!

DoorJan Geys