World Cup XCO Lenzerheide: Zwitsers verbrodden hun eigen feestje!

Door Jan Geys -

  • Sport

World Cup XCO Lenzerheide: Zwitsers verbrodden hun eigen feestje!

Wat er exact gebeurde in de laatste 500 meter van de World Cup in Lenzerheide zullen we misschien nooit weten, wat we wel weten is dat Nino Schurter en Mathias Flückiger geen van beiden van wijken wilden weten – met alle gevolgen van dien – én dat Luca Braidot op zijn 31 voor het eerst het zegegebaar mocht maken in een World Cup MTB.

Beide Zwitsers hadden de hele wedstrijd de touwtjes stevig in handen, al zou hun rivaliteit zich in de laatste vijfhonderd meter zuur opbreken. Wiel in wiel doken ze met Schurter op kop de laatste trails in (waar het moeilijk passeren is), maar op het volgende beeld dat we te zien kregen waren het plots Luca Braidot en Alan Hatherly die hun longen leegsprintten voor de zege.

Een ontgoochelde Mathias Flückiger hield het op “dat is koers” wanneer hem om een reactie werd gevraagd naar wat er daar in de laatste 500 meter exact was gebeurd. Het gezicht van Nino Schurter stond dan weer op onweer, goed beseffend dat z’n droom om in zijn Lenzerheide een 34ste zege in de World Cup te boeken (eentje meer dan Julien Absalon) was vervlogen met de wind.

Elke wedstrijd heeft echter ook een winnaar en dat was in Lenzerheide de verrassend sterk voor de dag komende Italiaan Luca Braidot. De 31-jarige Braidot is al jaren een vaste waarde in het peloton maar nooit eerder zagen we hem zo prominent vooraan in beeld als vandaag in Lenzerheide. In de laatste ronde was hij het die Schurter een tik rond de oren gaf door sneller bergop te sprinten om als eerste de afdaling in te gaan. De wereldkampioen zou echter snel de puntjes op de i zetten door opnieuw op en over Braidot te gaan, maar hoe dat verder afliep, las je hierboven al.

Braidot hield in de sprint de Zuid-Afrikaan Alan Hatherly af die steeds nadrukkelijker zijn hand uitsteekt naar zijn eerste wereldbekersucces. Hatherly is er 26 en het zou ons verbazen moest hij net zoals Braidot tot zijn 31ste moeten wachten vooraleer hij dat eerste succes binnenhaalt.

In hun spoor werd Flückiger derde, maar aan de stilte die het stadion overviel mogen we afleiden dat de thuissupporters duidelijk op meer gehoopt hadden. Met Nino Schurter en Filippo Colombo (de winnaar van de shorttrack) eindigden er nog twee Zwitsers op het podium.

De Spanjaard David Valero werd zesde, gevolgd door Thomas Litscher (de vierde Zwitser in de top tien), Christopher Blevins, Gerhard Kerschbaumer en Jofre Cullell Estape. Belgisch kampioen Jens Schuermans werd 15de, Pierre de Froidmont 18de, Laurens Sweeck 43ste, Jens Adams 50ste en David Nordemann 51ste. Daan Soete gaf op.

Uitslag World Cup XCO 2022 Lenzerheide Elite Mannen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2022/07/lenz_xco_me_analysis-1.pdf”]

Het zal een magere troost zijn voor Nino Schurter, maar de wereldkampioen blijft na Lenzerheide wel ruimschoots aan de leiding in de tussenstand om de wereldbeker. Alan Hatherly is nu op meer dan 200 punten de dichtste achtervolger.

Tussenstand World Cup XCO 2022 mannen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2022/07/lenz_xco_me_standings-1.pdf”]

Loana Lecomte te sterk voor Jenny Rissveds

Bij de vrouwen ging eerder vandaag de winst naar Loana Lecomte. Dit keer geen lange solo voor de Française al probeerde ze haar succesvolle tactiek ook nu weer uit te voeren. Lecomte kreeg echter Jenny Rissveds en Alessandra Keller met zich mee waarna het wachten was tot de voorlaatste ronde voor de beslissende aanval. Lecomte had daarbij aan één aanval genoeg, al kon ze zich geen misstap veroorloven want het gaatje met de Zweedse en Zwitserse bleef bijzonder klein.

Aan de finish moest Rissveds echter weer maar eens genoegen nemen met de tweede plaats, terwijl een moegestreden maar dolgelukkige Alessandra Keller als derde eindigde, haar beste uitslag ooit in de World Cup XCO bij de elites.

Pauline Ferrand-Prévot versloeg wat later Anne Terpstra in de sprint om de vierde plaats, net voor olympisch kampioene Jolanda Neff die zesde werd. Kate Courtney, Martina Berta, Linda Indergand en Caroline Bohé maakten de top 10 compleet. Na een sterke start eindigde Anne Tauber als 15de, Emeline Detilleux werd 31ste, Lotte Koopmans 47ste, Githa Michiels 51ste en Alicia Franck 62ste.

Uitslag World Cup XCO Lenzerheide 2022 vrouwen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2022/07/lenz_xco_we_results.pdf”]

Grote verrassing in de voorlopige tussenstand. Na de matige prestatie van Rebecca McConnell – die slechts 14de werd – neemt Loana Lecomte de leiding over met het kleinst mogelijke verschil. Eén punt scheidt haar nu van McConnell die we na drie opeenvolgende zeges in het seizoensbegin op weg zagen naar een soevereine eindzege. 

Tussenstand World Cup XCO 2022 vrouwen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2022/07/lenz_xco_we_standings-1.pdf”]

DoorJan Geys