World Cup XCO Nové Město mannen: Tom Pidcock pakt de volle buit

Door Jan Geys -

  • Sport

World Cup XCO Nové Město mannen: Tom Pidcock pakt de volle buit

Tom Pidcock blijft heer en meester in Nové Město, maar hij heeft er hard voor moeten vechten tegen een onverwachte tegenstander. Ook de Fransman Joshua Dubau was zondag immers indrukwekkend en deed de olympische kampioen bijna plooien.

De wedstrijd werd extra bemoeilijkt door de vele regen die begon te vallen van zodra de wedstrijd van de vrouwen voorbij was. Elke steen of wortel werd een potentieel gevaar die de minste stuurfout zou afstraffen.

Toen Pidcock in de tweede ronde ten aanval trok, dachten we dat we getuige zouden zijn van een nieuwe “Pidcock-show”, maar dat was zonder Joshua Dubau gerekend. De Fransman was de enige die de Brit kon bijbenen. Kort na halfweg profiteerde hij van een val van de Ineos-renner om de leiding over te nemen.

Joshua Dubau rook zijn kans waardoor Pidcock alle zeilen moest bijzetten om terug aansluiting te maken. Uiteindelijk bleek de Brit de sterkste, maar die moest wel wachten tot de laatste meters van de laatste klim van de laatste ronde voordat hij Joshua Dubau eindelijk kon losgooien.

Achter dit duo werd er fel gestreden voor de derde plaats en ook al waren de omstandigheden niet in zijn voordeel, toch was het Nino Schurter die dat gevecht won. Het is geweten dat de wereldkampioen geen fan is van regen. Jordan Sarrou moest in de sprint de duimen leggen voor de Zwitser en werd vierde.

Met Thomas Griot mocht er nog een derde Fransman op het podium.

De top tien werd vervolledigd door Luca Schwarzbauer, Mathias Flückiger, Lars Forster, Luca Braidot en Alan Hatherly.

De Belgische en Nederlandse renners speelden geen rol in het verhaal in Tsjechië. Pierre de Froidmont blesseerde zich tijdens de shorttrack aan de knie en werd 14de, Jens Schuermans 20ste, David Nordemann 49ste en Clément Horny 81ste. Milan Vader en Arne Janssens gaven op.

Uitslag wereldbeker MTB Nove Mesto 2023 mannen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2023/05/nome_xco_me_analysis.pdf”]

DoorJan Geys