World Cup XCO U23 Albstadt: Carter Woods en Mona Mitterwallner imponeren

Door Jan Geys -

  • Sport

World Cup XCO U23 Albstadt: Carter Woods en Mona Mitterwallner imponeren

Tijd nemen om te groeien staat niet in het woordenboek van de Oostenrijkse Mona Mitterwallner. In Albstadt maakte ze als eerstejaarsbelofte meteen duidelijk dat ze zinnens is de komende jaren de leading lady van deze categorie te worden. Bij de mannen-beloften wapperde de Canadese vlag helemaal bovenaan, met dank aan Carter Woods.

In de jongerencategorieën betekent een nieuw wedstrijdseizoen ook wennen aan nieuwe gezichten. Het is een oneindig verhaal van komen en gaan tussen de verschillende categorieën waarbij het in de eerste wedstrijden telkens zoeken is naar je plaats in het peloton.

Mona Mitterwallner moest daar niet lang naar zoeken. De Oostenrijkse was vorig jaar nog goed voor goud op het WK bij de junioren, maakte deze winter de overstap naar de beloften en reed vorige week in de Swiss Bike Cup van Leukerbad meteen de verzamelde elite – Pauline Ferrand-Prévot, Jolanda Neff en Kate Courtney incluis – op een hoopje.

Zulke prestaties scheppen uiteraard hoge verwachtingen maar dat kon Mitterwallner in Albstadt alvast niet deren. Nauwelijks een kwartier had de amper 19-jarige nodig om zich met startnummer 53 naar voren te werken, de leiding te nemen en de rest uit het wiel te kletsen!

De Deense Caroline Bohe was de dichtste ‘eredame’ vandaag op 2‘38“ van Mitterwallner. De Hongaarse Kata Blanka Vas gaf als derde al bijna vier minuten toe. Leonie Daubermann en Giada Specia maakten de top vijf compleet.

De kwaliteiten van Puck Pieterse kennen we al langer, maar ook bij haar was het de eerste keer dat ze in actie kwam in een World Cup MTB bij de U23. Pieterse reed een dijk van een wedstrijd die ze afsloot op plaats 7. Emeline Detilleux (19de), Fem van Empel (30ste), Romana Carfora (42ste) en Hannah van Boven (54ste) vinden we wat verder in de uitslag.

Uitslag wereldbeker MTB Albstadt 2021 vrouwen-beloften:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2021/05/albs_xco_wu_results.pdf”]

Carter Woods vergalt thuisfeestje van David List

Thuisrijder David List heeft er alles aan gedaan om de overwinning in eigen land te houden, maar de Canadees Carter Woods bleek in de finale net een tikkeltje te sterk. Het duo deed in de slotronde een groep van vijf die voorin was overgebleven uit elkaar spatten, waarna Woods het feestje van List uiteindelijk vergalde met 6 pietluttige seconden.

David List moest dus genoegen nemen met rang twee, de Italiaan Simone Avondetto eindigde als derde. De Zwitser Joel Roth (4de) greep net naast het podium terwijl de Amerikaan Riley Amos voor de verrassing van de dag zorgde door als eerstejaarsbelofte heel de dag deel uit te maken van de kopgroep. Amos werd knap vijfde.

Van de deelnemers uit de Benelux kon niemand zich vooraan in de debatten mengen voor een (verre) ereplaats. Clément Horny werd uiteindelijk onze beste vertegenwoordiger op een 34ste plaats, gevolgd door Lukas Malezsewski (36ste), Arne Janssens (49ste), Jarne Vandersteen (50ste), Niek Hoornsman (52ste), Frits Biesterbos (74ste), Paul Snip (90ste), Ian Schumacher (119de) en Stan van den Hanenberg (122ste).

Uitslag wereldbeker MTB Albstadt 2021 mannen-beloften:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2021/05/albs_xco_mu_results.pdf”]

De andere uitslagen van de World Cup MTB 2021 in Albstadt: Shorttrack

DoorJan Geys