Worlds MTB 2023: XC en marathon in Glentress, DH in Fort William

Sport
1 June 2022 — Jan Geys

Dat Glasgow en Schotland in 2023 voor het eerst in de geschiedenis een super WK wielrennen zouden verwelkomen, wisten we al veel langer. Nu weten we ook eindelijk de locaties van de wereldkampioenschappen XC, marathon en downhill. Voor de twee eerstgenoemde wedstrijden is dat Glentress, in het wondermooie Tweed Valley, de titelstrijd van de downhillers vindt plaats in – hoe kan het ook anders – Fort William!

Officieel is Glasgow de organiserende stad van het eerste super WK wielrennen waarin maar liefst 13 wielerdisciplines worden samengebracht, maar het is geen complete verrassing dat die wedstrijden verspreid over Schotland zullen plaatsvinden. En dus viel er vorige week tijdens de World Cup DH in Fort William al te horen dat deze Schotse stad volgend jaar – net zoals in 2007 – het WK Downhill zou ontvangen. Nu weten we ook waar er zal gestreden worden voor de wereldtitels XC en marathon.

Voor de XC en marathon wordt uitgeweken naar Tweed Valley, een prachtig heuvelachtig gebied 90 kilometer ten zuidoosten van Glasgow en 50 kilometer ten zuiden van Edinburgh, op de grens tussen Engeland en Schotland. We ontdekten de regio eerder al (Ontdekking | Tweed Valley: ligt het paradijs in Schotland?) en zoals je kan zien vinden de belangrijkste wedstrijden van het jaar voor de xc- en marathonrenners in 2023 plaats in een betoverende setting!

De precieze data van de verschillende evenementen zijn nog niet bekend, maar wel van het Super WK in zijn geheel. Dat vindt plaats van 3 tot en met 13 augustus 2023!