Worlds XC 2018 | Junioren: Stigger met overmacht, Balmer in de laatste meters

Door Jurgen Groenwals -

  • Sport

Worlds XC 2018 | Junioren: Stigger met overmacht, Balmer in de laatste meters

Na de Team Relay is het de beurt aan de junioren om het kampioenenbal van het Wereldkampioenschap in Lenzerheide, Zwitserland, verder te zetten. Na een aantal regenbuien was het op een nat parkoers thuisrijder Alexandre Balmer bij de jongens en de Oostenrijkse Laura Stigger bij de vrouwen-junioren die zich tot de nieuwe wereldkampioenen mochten kronen.

Lenzerheide, in de Zwitserse Alpen, is een bestemming die we goed kennen als stop in de Wereldbekerwedstrijden. Dit jaar worden hier echter tijdens het wereldkampioenschap de regenboogtruien verdeeld.

Vrouwen-junioren

Van bij de aanvang toont de Oostenrijkse Laura Stigger wie de baas van het pak is.

Ze rijdt eenzaam alleen aan de kop van de wedstrijd en heeft al meteen een mooie voorsprong.

Voor spektakel moeten we dus achter de eenzame leidster kijken. De strijd om de ereplaatsen is mooi en spannend.

De Tsjechische Tereza Saskova en de Britse Harriet Harnden profileren zich al snel tot de grootste kandidaten voor zilver en brons.

Een beetje verder blijft de Franse Isaure Medde voor de nodige dreiging zorgen.

Aan het eind van de wedstrijd moet Harnden Saskova laten gaan. Misschien wel omdat Saskova – in tegenstelling tot haar rivale – met een full suspension rijdt, wat het op de talrijke boomwortels op het parkoers van Lenzerheide toch net iets makkelijker maakt.

Ondertussen stelt Stigger zich geen vragen en rijdt onbedreigd naar de overwinning, met een voorsprong van meer dan … drie minuten! Onthoud de naam, hier zullen we nog veel van horen!

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2018/09/Results-Jr-Wmn.pdf”]

Heren-junioren

Tijdens de opwarming van de heren-junioren barst een pittig onweer los boven Lenzerheide.

Dat zorgt voor een erg glad parkoers. Aan de start schuilt iedereen onder een paraplu.

Vanaf de eerste kilometers neemt de Fransman Mathis Azzaro de touwtjes stevig in handen. Hij krijgt een kleine voorsprong bij elkaar gereden, maar niets in vergelijking met de damesrace. We tellen nog steeds in seconden, niet in minuten.

De Duitser Leon Kaiser en met name de Zwitser Alexandre Balmer blijven erg aandachtig en dreigend achter de Fransman.

Ondanks de toenemende druk, houdt de Fransman goed stand en begint hij echt wel in een regenboogtrui te geloven.

Maar helaas, op dit verraderlijk circuit gaat Mathis Azzaro in de fout. Getuige zijn gebarste helm was de impact hevig. Het kost hem wat seconden om de moed terug bijeen te rapen, maar hij vertrekt wel opnieuw.Alexandre Balmer profiteer ervan en plaatst een aanval waarop niemand meteen een antwoord heeft.

 Kaiser klampt aan, maar moet uiteindelijk toch tevreden zijn met de zilveren medaille.

Op het podium flankeert Mathis Azzaro, een van emotie trillende Balmer. Azzaro ziet zijn mooie prestatie toch beloond met een bronzen medaille.

De Nederlandse tweeling Tim en Mick van Dijke eindigde respectievelijk als 14de en 46ste. Langs Belgische zijde had Clément Horny lang uitzicht op een plaats in de top twintig, maar het ontbrak hem aan een tikje frisheid om op het eind van de wedstrijd die plaats te behouden. Hij eindigt desalniettemin op een mooie 22ste plaats, terwijl zijn teamgenoot Arne Janssens op de 37ste plaats eindigt.

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2018/09/Results-Jr-Men.pdf”]

Volg ons het hele weekend lang met reportages over deze wereldkampioenschappen alsof je er zelf bij was!

DoorJurgen Groenwals