Wout Alleman kroont zich tot Europees kampioen MTB marathon!

Door Jan Geys -

• Sport

Het gaat terug goed met Wout Alleman. Vier weken na zijn zware val die hem uit koers sloeg voor een primeurzege in de wereldbekermanche MTB marathon van Nove Mesto, kroonde de Belg zich in het Franse Laissac tot Europees kampioen MTB marathon.

De Europese kampioenschappen marathon vonden dit jaar plaats in de marge van de Roc Laissagais, een gereputeerde marathon in het Zuid-Franse departement Aveyron. De mannen werkten hun kampioenschap af over een afstand van 94 kilometer, de vrouwen over 80 kilometer.

Zowel bij de mannen als de vrouwen lieten twee renners duidelijk verstaan dat ze er met kop en schouder bovenuit staken. Amper vier weken na zijn pols- en knieblessure, die hij opliep in Nove Mesto en waardoor hij de BeMC aan zich moest laten voorbijgaan, knoopte Wout Alleman al terug aan met de overwinning. Vorige week zagen we in de wereldbeker marathon van Finale Ligure (Alleman finishte er als zesde) al dat het de goede kant uitging met de renner van Wilier-Pirelli, maar in de omgeving van het Franse Laissac stond er geen maat meer op hem.

Alleman pakte er de Europese titel met een voorsprong van 2’11” op de uittredende kampioen van 2022, de Italiaan Fabian Rabensteiner die tevens een ploegmakker is van Alleman bij Wilier-Pirelli. De Duitser Simon Schneller sprintte bijna vijf minuten na Alleman naar het brons. De Nederlander Hans Becking had een moeilijke dag en eindigde als 11de, Belgisch kampioen Frans Claes – gehinderd door de gevolgen van een val eerder deze week – als 15de. Nederlands kampioen Tim Smeenge miste net de top 30, hij werd 31ste.

Het goud van Wout Alleman is tevens de eerste Belgische medaille in het Europees kampioenschap MTB marathon bij de elites, dat sinds 2002 georganiseerd wordt.

Bij de vrouwen soleerde de Duitse Adelheid Morath een week na haar zege in Finale Ligure naar Europees goud. Morath haalde het met een voorsprong van 5’17” op de Française Estelle Morel. De Zwitserse Irina Lutzelschwab eindigde op meer dan 8 minuten als derde. Elodie Kuijper (foto) was de eerste en enige Nederlandse in de uitslag, zij werd 31ste. Er stond geen Belgische renster aan de start.

Bij de masters vielen er nog twee Belgische medailles uit de kast. Kurt Tempst reed naar goud bij de masters 50/54 en Stijn van Boxstael naar brons bij de masters 35/39 na een Portugees duo.

Uitslag Europees kampioenschap MTB marathon Laissac 2023 mannen:Roc Laissagais UEC

Uitslag Europees kampioenschap MTB marathon Laissac 2023 vrouwen: Roc Laissagais UEC

Uitslag Europees kampioenschap MTB marathon Laissac 2023 masters 35/39: Roc Laissagais UEC