Nieuw | Schwalbe ‘Super’: vernieuwde karkassen en nieuwe profielen

Door Olivier Béart -

  • Techniek

Nieuw | Schwalbe ‘Super’: vernieuwde karkassen en nieuwe profielen

De naam SuperGravity draait al langer mee in het gamma van Schwalbe en doelt op de karkassen van de enduro- en downhill-banden van het merk. Voortaan wordt de toevoeging ‘Super’ ook gebruikt op de rest van het MTB-assortiment en hebben we het over SuperRace, SuperGround, SuperTrail en SuperDH. Daarenboven werd de Nobby Nic vernieuwd en maakt de Big Betty zijn comeback. Stof genoeg dus om even op een rij te zetten en als bonus mocht Vojo reeds enkele modellen aan de tand voelen.

Het karkas speelt een grote rol in het rijgedrag van een band. Ze zijn gemaakt van verschillende lagen en worden op strategische plaatsen voorzien van een extra beschermingslaag. Wij zijn echter vooral benieuwd naar wat er schuilgaat achter de nieuwe marketingnaam ‘Super’. Vooraleer we onze testers het veld instuurden met de nieuwe banden, hebben we ze eerst vanuit alle hoeken bestudeerd.

Met deze nieuwe Super-reeks biedt Schwalbe vijf verschillende constructies aan, elkeen bedoeld voor een bepaald soort gebruik: SuperRace, SuperGround, SuperTrail, SuperGravity en SuperDownhill. Het belangrijkste is echter te weten hoe de verschillende banden zijn opgebouwd en welke invloed dit heeft op het rijgedrag van de band.

SuperRace: rendement voor XC

Bij de banden die vooral zullen ingezet worden in XC- en marathonwedstrijden, lag de focus op het gewicht en een lage rolweerstand. Ook een goede lekbestendigheid was belangrijk. Tot slot moest het karkas verticaal flexibel genoeg zijn voor de nodige dosis grip en comfort.

Concreet is het karkas opgebouwd uit drie lagen op de flanken en twee op het loopvlak. Centraal op de band komt daar nog een extra RaceGuard-strook (blauw) bij om hem op die plaats te versterken tegen onder meer doornen en andere stekelige obstakels. Aan de bandhielen gebeurt hetzelfde – die laag kreeg de naam Chafer – om de band te behoeden tegen snakebites.

Dit SuperRace-karkas is bestemd voor de XC-profielen van Schwalbe – denk maar aan de Thunder Burt, Racing Ray, Racing Ralph en Rocket Ron – die je vooral onder lichte fietsen met een veerweg rond de 100 millimeter zult terugvinden. Ze zijn enkel verkrijgbaar met het Addix Speed-compound (rood) en zijn ontworpen met het oog op een zo hoog mogelijk rendement. Je kan de banden meteen herkennen aan hun natuurlijke beige flanken.

SuperGround: een nieuwe naam voor SnakeSkin

Op technisch vlak gaan er geen grote nieuwigheden schuil achter de naam SuperGround, want deze band neemt in grote lijnen de constructie van de SnakeSkin-banden over. Het hele karkas van de band bestaat uit drie lagen en de bijkomende SnakeSkin-laag loopt van de ene bandhiel tot de andere. Die bandhielen krijgen ook een Chafer-bescherming.

De XC-banden (Thunder Burt, Racing Ray/Ralph, Rocket Ron) krijgen naast de SuperRace-versie ook een SuperGround-versie, net zoals de nieuwste Nobby Nic. Ze zijn verkrijgbaar met een Addix Speed-compound of met een iets soepelere Addix SpeedGrip-compound (blauw) die meer grip zou moeten bieden, met nog steeds de nodige dosis rendement. De SuperGround-modellen zijn vooral bedoeld voor technischere XC/marathons of sportieve en recreatieve toertochten en fietsen met een veerweg die schommelt rond de 100/120 millimeter.

SuperTrail: DE grote nieuwigheid!

Ziehier de grootste nieuwigheid van het gamma: de SuperTrail, die een bestaand gat opvult tussen de SnakeSkin (te fragiel voor trail-gebruik op technische paden) en de SuperGravity (volgens velen te zwaar voor fietsen met een veerweg tussen de 130 en 150 millimeter of voor lichte e-bikes).

Het nieuwe SuperTrail-karkas neemt de attributen van de Superground over (SnakeSkin, 3 lagen tegenover 4 op de SuperGravity, Chafer), maar voegt er op de flanken nog een Apex-laag aan toe voor extra bescherming. De band moest relatief licht en soepel zijn, maar ook stevig en stabiel.

Deze constructie is terug te vinden op de veelzijdig inzetbare banden van het merk, maar ook op enduromodellen en e-bike banden (van de Nobby Nic tot de Magic Mary en van de Hans Dampf tot de Eddy Current). Qua compound heb je de keuze uit de Addix SpeedGrip en Addix Soft (oranje).

SuperGravity: een winnend team verander je niet

Het SuperGravity-karkas blijft identiek aan wat al meerdere seizoenen in het gamma staat.

Dit karkas telt een laag meer dan de SuperTrail (4 lagen) en moest steviger en stijver zijn om zich ook op zwaardere enduroparkoersen uit de slag te trekken. Hier heb je keuze uit Addix Soft en Ultra Soft, wat de compound betreft.

SuperDownhill: soepele hieldraden voor downhill

Eindigen doen we met de meest robuuste constructie uit het gamma, de SuperDownhill, die zoals de naam al aangeeft bedoeld is voor downhill. Het karkas bestaat uit 6 lagen polyamide, een SnakeSkin-versterking op de flanken, een dubbele laag Apex en een Chafer-laag aan de bandhiel. De hieldraden zijn voortaan soepel uitgevoerd waar ze voorheen op de DH-banden vaak stijf (metaal) waren. Hierdoor bespaart men wat gewicht en wordt het makkelijker om de banden te monteren. Deze constructie vinden we terug op de Dirty Dan, Big Betty en Magic Mary.

Twee nieuwe profielen

Naast de nieuwe karkassen, stelde Schwalbe ook twee nieuwe profielen voor: een vernieuwde Nobby Nic en een herboren Big Betty die de Magic Mary vervoegt in het enduro/DH aanbod.

Schwalbe Nobby Nic: stabieler en meer zijdelingse grip

De Nobby Nic was altijd al een van de meest veelzijdige banden van Schwalbe. Hij werd nu vernieuwd waardoor hij nog stabieler zou moeten zijn. Ook de overgang tussen de centrale en schoudernoppen werd verbeterd. En uiteraard moest de rolweerstand zo laag mogelijk blijven.

Door hem naast de vorige versie (links op de foto) te leggen, merk je meteen het verschil. De schoudernoppen staan meer op een lijn terwijl je op het loopvlak de volgende opstelling ziet: een lijn met slechts één nop, dan een lijn met twee noppen en tot slot een lijn met drie noppen om dan weer van voor af aan te beginnen. Dat is een lijn meer dan vroeger, toen we enkel een lijn met één nop en een lijn met twee noppen telden. De nieuwe Nobby Nic heeft daardoor iets weg van een mini-Magic Mary, maar dan met lagere noppen die dichter bij elkaar staan.

De nieuwe Schwalbe Nobby Nic is verkrijgbaar met een SuperGround- of SuperTrail-karkas en Addix SpeedGrip- of Soft-compound. Qua breedtes heb je de keuze uit 2.25, 2.35, 2.6 en 2.8″ (deze laatste breedte enkel voor 27,5″-wielen). Het is interessant om vast te stellen dat dit een van de weinige nieuwe bandenprofielen is die ook nog in 26″ wordt aangeboden. Zij die met een oude fiets rondrijden, zullen dit geweldig vinden!

Schwalbe Big Betty: als achterband voor DH/enduro of voor droge omstandigheden

Big Betty is een oude bekende in het Gravity-gamma van Schwalbe en hij maakt na een afwezigheid van enkele jaren opnieuw zijn opwachting in het gamma. Hij is bedoeld voor DH en enduro en geeft de voorkeur aan een montage rond het achterwiel, al kan hij in droge omstandigheden ook uit de voeten rond het voorwiel.

De centrale noppen moeten een maximum aan tractie en grip bij het remmen bieden, terwijl de dicht bij elkaar liggende grote schoudernoppen voor de zijdelingse grip moeten zorgen. Schwalbe raadt volgende combinaties aan: een Magic Mary vooraan met een Big Betty achteraan tijdens een DH of enduro in wisselende omstandigheden of een Big Betty vooraan en een Nobby Nic achteraan voor een enduro in droge omstandigheden.

Deze nieuwe Schwalbe Big Betty is verkrijgbaar met het SuperGravity- of SuperDownhill-karkas en met de Addix Soft- of Ultra Soft-compounds. Qua breedte heb je de keuze uit 2.4 en 2.6″ en qua wielmaat uit de drie standaarden: 26, 27,5 en 29 inch. Ook een optie met beige flanken is beschikbaar.

Welk profiel voor welk karkas?

De meeste profielen zijn beschikbaar met meerdere karkassen, maar het is logisch dat het lage profiel van de Racing Ralph niet met een SuperDownhill-karkas verkrijgbaar is. Dat zou totaal geen zin hebben. Een veelzijdig profiel zoals dat van de Nobby Nic is dan weer verkrijgbaar in een groot aantal breedtes, rubberhardheden en karkassen. In de overzichtstabel hierboven zie je het hele assortiment in één oogopslag.

Al deze banden zijn uiteraard Tubeless Ready en compatibel met de montage van noodles. Maar Schwalbe voegt er fijntjes aan toe dat men door de nieuwste constructies van de karkassen ook meer en meer zonder deze noodles kan …

Gewicht en prijzen

Wat het gewicht betreft, valt het op dat de nieuwe karkassen ofwel evenveel wegen als voorheen of duidelijk zwaarder zijn geworden. Wanneer we de nieuwe SuperRace-versie van de Racing Ralph / Ray (29*2.35) vergelijken met de oude SnakeSkin-versie, zien we dat het verschil bijna 40 gram bedraagt voor de achterband en 20 gram voor de voorband. Dat blijft redelijk, maar we weten dat vele wedstrijdrenners nogal gevoelig zijn voor dit onderwerp.

De trail- en endurobanden gaan vlotjes door de barrière van een kilogram, met een gewicht van 1081 en 1107 gram voor de nieuwe Nobby Nic 29*2.35 (respectievelijk met een soft en speedgrip compound). Of 1242 gram voor de Magic Mary 29*2.4 met een SuperTrail-karkas en 1395 gram voor de nieuwe Big Betty 29*2.4 met een SuperGravity karkas. De Eddy Current Rear 29*2.6 weegt dan weer 1475 gram. Schwalbe verklaart dit extra gewicht doordat men in de eerste plaats betrouwbare banden wilde maken, waarvan de nieuwe constructie het rendement moest behouden of verbeteren ondanks het extra gewicht.

De prijzen stijgen daarentegen niet. De officiële prijzen schommelen in de meeste gevallen tussen de 60 en 70 euro per band, wat niet goedkoop is, maar het is algemeen geweten dat je in de realiteit de banden vaak voor een betere prijs kunt kopen. Alle nieuwe banden zijn vanaf nu beschikbaar.

Schwalbe 2021: de eerste terreintest

Op de volgende pagina delen we onze eerste indrukken van zowel de Racing Ralph en Racing Ray (XC) als de Big Betty en Nobby Nic met hun SuperTrail-karkassen. >>>

DoorOlivier Béart